TOP

Υπάρχει Άγιος Βασίλης; Τι πρέπει να πούμε στα παιδιά μας;

«Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;» Μια ερώτηση της οποίας η απάντηση είναι δύσκολο να δοθεί. Μια ερώτηση που καλούνται οι γονείς να απαντήσουν τη μαγική περίοδο των Χριστουγέννων. Συνήθως έρχονται σε αντιφάσεις ορμώμενοι από τις δικές τους αναμνήσεις και τα δικά τους παιδικά χρόνια και τις πιο πολλές φορές δεν είναι έτοιμοι να δώσουν μια πειστική απάντηση.

Όμως γιατί είναι δύσκολο να απαντήσουν σε μια τόσο δα ερώτηση μπροστά στο εξάχρονο παιδί τους;

Και όμως γιατί πρόκειται για μια ευαίσθητη ηλικία κατά την οποία οι νέοι γονείς δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν πολλές ερωτήσεις τέτοιου είδους. Πρόκειται για ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο γεμάτο από μαγεία που κουβαλάει εδώ και πολλά χρόνια μια ιστορία γεμάτη μυστήριο. Ο Άγιος Βασίλης δεν είναι απλώς ένα πρόσωπο, είναι μια ιδέα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κοσμοθεωρία των μικρών παιδιών.

Τι απάντηση να δώσει ένας γονιός στο παιδί του όταν οι απόψεις διίστανται; Πολλοί γονείς διερωτώνται και ανησυχούν πως χτίζουν τον κόσμο των ιδεών του παιδιού τους βασισμένο σε ένα ψέμα όταν του αποκαλύπτουν πως υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ενώ την ίδια στιγμή αποζητούν από το ίδιο να είναι ειλικρινές και να υπηρετεί πάντα την αλήθεια. Υποστηρίζουν δε ότι ένα τέτοιο ψέμα μπορεί να φέρει σε ρήξη τη σχέση ανάμεσα στους ίδιους και στα παιδιά τους. Μπορεί ακόμη και να χαθεί η εμπιστοσύνη των παιδιών προς το πρόσωπο των γονιών τους. Από την άλλη οι ρομαντικοί, αυτοί που ακόμη και ως γονείς βαθιά μέσα τους πιστεύουν στην ύπαρξή του, θέλουν να χαρίσουν στιγμές μαγείας στα παιδιά τους, λέγοντας ότι ο αγαπημένος τους Άγιος είναι αληθινός.

Και αν ψάχνετε, αγαπημένοι μου γονείς, μια μονολεκτική απάντηση σας διαβεβαιώνω πως δεν υπάρχει. Η απάντηση κρύβεται και εξαρτάται από εσάς και από το τι θέλει να πιστεύει το παιδί σας. Αν με ρωτάτε αν είναι καλό να του πείτε την αλήθεια, εγώ θα σας έλεγα πως αν το αφήσετε να το πιστεύει, μόνο οφέλη θα έχει όλο αυτό για το μοναδικό σας πλασματάκι.

Αν εσείς οι ίδιοι συνηθίζετε κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να αφήνετε δώρα κάτω από το δέντρο εξ ονόματος του Άγιου Βασίλη, αν ενθαρρύνετε τα μικρά σας να γράφουν γράμμα λέγοντας πόσο καλά παιδιά ήταν και φέτος, ζητώντας το αγαπημένο  τους παιχνίδι, αν εσείς μαζί με τα παιδιά σας έχετε καθιερώσει τη συνήθεια με τα μπισκότα και το γάλα δίπλα στο τζάκι για να ευχαριστήσετε τον Άγιο, τότε ναι, σίγουρα θα πιστέψουν. Μην ξεχνάτε ότι εσείς δίνετε ερεθίσματα στα παιδιά σας και εσείς είστε που θα μεταλαμπαδεύσετε τα ήθη και τα έθιμα σε αυτά και αυτά στα δικά τους παιδιά.

Άγιος Βασιλης

Τα Χριστούγεννα είναι εκ φύσεως μια γιορτή που δένει την οικογένεια. Τα οικογενειακά τραπέζια, η κοπή της βασιλόπιτας και πολύ περισσότερο το «κρυφό μυστικό» γύρω από τον Άγιο Βασίλη. Η μυστικότητα μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά να αγοράσουν και  να τοποθετήσουν κρυφά τα δώρα κάτω από το δέντρο. Τα παιδιά που με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά θα γράψουν και θα στείλουν το γράμμα. Το βράδυ που θα κάνουν πως κοιμούνται και θα αφουγκράζονται  τα βήματα του Άγιου Βασίλη, ενώ εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι μεταμφιεσμένοι με την κόκκινη στολή. Είναι στιγμές που σίγουρα θα χαραχτούν στην καρδιά και στο μυαλό σας. Έτσι τα παιδιά σας θα αποκτήσουν μια πλούσια κληρονομιά  με όμορφες και γλυκές αναμνήσεις. Αναμνήσεις που θα σας δένουν και θα σας ενώνουν για πάντα.

Από επιστημονικής πλευράς τα παιδιά που πιστεύουν σε φανταστικούς ήρωες, όπως ο Άγιος Βασίλης, ενισχύουν και αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά που κάνουν κομμάτι της ζωής τους ένα παραμύθι, καταφέρνουν να εξετάσουν εναλλακτικές πτυχές της πραγματικότητας, να εξερευνήσουν πιθανές δυσάρεστες εμπειρίες μέσα στο ασφαλές περιβάλλον του παραμυθιού και να λύσουν προβληματικές καταστάσεις από διαφορετικές οπτικές (την οπτική κάθε ήρωα).

Να νιώθουμε τύψεις ότι τους δημιουργούμε ψέματα;

Όχι, να μη νιώθετε τύψεις ότι δημιουργείτε ψέματα. Πρόκειται για το λεγόμενο «αθώο» ψέμα. Άλλωστε αναλογιστείτε το εξής. Τα παιδιά σας  από την ηλικία των 2 έως 8 χρόνων χρησιμοποιούν τη λεγόμενη «μαγική σκέψη». Η φαντασία τους παραβιάζει τα όρια της πραγματικότητας. Δίνουν υπερφυσικές δυνάμεις στα αντικείμενα και στον ίδιο τους τον εαυτό. Για παράδειγμα το φαγητό θα είναι πιο νόστιμο αν χρησιμοποιήσουν το δικό τους μαγικό κουτάλι. Μετά τα 8 χρόνια η «μαγική σκέψη» αρχίζει και ξεθωριάζει και δίνει σιγά σιγά τη θέση της στο «λογικό – αναλυτικό τρόπο σκέψης». Τα παιδιά με όπλο τη λογική, αποδομούν από μόνα τους τη φανταστική ιστορία, συνειδητοποιώντας με χιούμορ πολλές φορές ότι κάποια πράγματα που πίστευαν είναι απίθανο να είναι αληθινά. Σε αυτό βοηθάει η γνώση που αποκτούν και η θεώρηση του κόσμου μέσα από περισσότερα ερεθίσματα που είναι σε θέση να αποκωδικοποιούν. Είναι μια διαδικασία φυσική και σίγουρα τα παιδιά σας δεν θα νιώσουν από εσάς προδομένα.

videoblocks-close-up-of-child-feet-dancing-while-waiting-for-santa-claus-coming-on-christmas-night_blwsqfpr5x_thumbnail-full01

Τώρα για το τι ακριβώς θα του πείτε τη στιγμή που θα ρωτήσει;

Μια όμορφή και ήρεμη συζήτηση χρειάζεται. Μάθετε γιατί το παιδί αναζητάει την αλήθεια; Μήπως άρχισε να κατανοεί τις αντιφάσεις της ιστορίας; Ρωτήστε το, ποια είναι η δική του άποψη και πως φαντάζεται τον Άγιο Βασίλη. Στη συνέχεια πείτε τι σημαίνει για εσάς ο Άγιος Βασίλης. Τη στιγμή εκείνη, θα δείτε αν είναι έτοιμο να μάθει την αλήθεια. Αν δείτε πως του είναι αδύνατο να πιστέψει ότι δεν υπάρχει, γιατί του το είπε κάποιος συμμαθητής του, τότε φροντίστε να το καθησυχάσετε. Πείτε του ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει  και όσο πιστεύουμε σε αυτόν θα ζει πάντα μέσα μας. Αν ωστόσο, δείτε ότι κατανοεί πλέον την πραγματικότητα χρειάζεται μόνο την επιβεβαίωση για να το δεχτεί. Τότε πείτε πως, ναι, δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή. Ο αληθινός Άγιος Βασίλης ήταν ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίο έζησε στην Καππαδοκία και αφιέρωσε σχεδόν όλη του τη ζωή στη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο.

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε αισθήματα αγάπης στα παιδιά μας. Ο Μέγας Βασίλειος είναι η αγάπη, είναι η προσφορά. Είναι παντού και γύρω μας. Είναι το χέρι που δίνουμε σε όποιον το έχει ανάγκη. Είναι η μαγεία που αποζητούμε όλοι μας. Είναι ο εμπνευστής να γίνουμε φιλάνθρωποι κάθε μέρα του χρόνου. Και ας γίνει ο Μέγας Βασίλειος το παράδειγμα που θα φωτίσει τις ψυχές όλων μας αυτές τις Άγιες μέρες.

Καλή και Ευλογημένη Χρονιά!!!

Πηγή: news247.gr

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη τον Μάη, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας. Στα 18 της και με εισιτήριο το μηχανογραφικό της αποφάσισε να ζήσει το όνειρο της πολλά υποσχόμενης φοιτητικής της ζωής, σπουδάζοντας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της, γράφτηκε στο μεταπτυχιακό «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Πατρών - Λευκωσίας. Σήμερα η Μάνια εργάζεται σε δικηγορική εταιρία ως γραμματέας και αναζητά νέους δρόμους για να αποκτήσει περισσότερα εφόδια στο ταξίδι των σπουδών της. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να γράφει και να σχεδιάζει φορέματα μιας και η μόδα είναι η κρυφή της αγάπη. Αγαπάει τα ταξίδια και τις εποικοδομητικές συζητήσεις με τους φίλους της.

Post a Comment