TOP
vlant-o-paloukotis-i-allios-drakoulas

Βλαντ ο Παλουκωτής ή αλλιώς Δράκουλας #historybehindmystery

Ο Βλαντ Τέπες ήταν ηγέτης της Βλαχίας. Είναι γνωστός ως Βλαντ ο Παλουκωτής γιατί βασάνιζε τα θύματά του και τα παλούκωνε για να τρομάζει τους εχθρούς του. 

Η ΖΩΗ ΤΟΥ

Γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία το 1431 και επειδή ο πατέρας του υπηρέτησε στο Τάγμα του Δράκου (τάγμα αφιερωμένο στην καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής που αντιπροσώπευε εκείνη την περίοδο η Οθωμανική αυτοκρατορία) ονομάστηκε Δράκουλας από τη ρουμανική λέξη «drac» για τον δράκο και το οριστικό άρθρο «ul». Το 1456 στέφθηκε ηγεμόνας της Βλαχίας.

vlant-o-paloukotis-i-allios-drakoulas

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟΣ

Έμεινε στην ιστορία γιατί επέλεγε την πιο αποτρόπαιη μέθοδο βασανισμού και θανάτου, το παλούκωμα. Δεν είχε κανέναν ενδοιασμό ούτε για μικρά παιδιά. Επίσης, με τα παλούκια έκανε διάφορους γεωμετρικούς συνδυασμούς και σχήματα γιατί έτσι τρομοκρατούσε περισσότερο τους εχθρούς του. Συνήθως τοποθετούσε τα παλούκια σε ομόκεντρους κύκλους γύρω από τα τείχη της πόλης που είχε στόχο και άφηνε τα πτώματα σε αποσύνθεση πολλούς μήνες μετά το παλούκωμα.

Η μέθοδός του απεδείχθη αποτελεσματική. Το 1461 παλούκωσε 20.000 Τούρκους στις όχθες του Δούναβη, πράξη που έμεινε στην ιστορία ως «το δάσος των παλουκωμένων». Όταν ο Μωάμεθ ο II είδε τα παλουκωμένα πτώματα των Τούρκων αιχμαλώτων εγκατέλειψε την προσπάθεια του να καταλάβει τη Βλαχία. 

vlant-o-paloukotis-i-allios-drakoulas

Εκτός από το παλούκωμα, ο Βλαντ ο Παλουκωτής είχε και άλλες μεθόδους εξολόθρευσης των αντιπάλων του. Τύφλωση, ακρωτηριασμοί, εγκαύματα ήταν μερικά από τα βασανιστήρια. Όσο για τις γυναίκες που τολμούσαν να παραβούν τους κανόνες ηθικής που έθετε ήταν αμείλικτος. Τους έκοβε τα στήθη και φυσικά τις παλούκωνε σε πυρακτωμένους πασσάλους.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Το τέλος του Βλαντ ήρθε το 1476 όταν σε εισβολή των Τούρκων ο στρατός του τον εγκατέλειψε. Σκοτώθηκε στη μάχη στο Βουκουρέστι. Οι Τούρκοι τον αποκεφάλισαν και έστειλαν το κεφάλι του στο σουλτάνο που το παλούκωσε δημοσίως στην Κωνσταντινούπολη. Όπως λέει ο θρύλος, ο Βλαντ συνήθιζε να μουσκεύει το ψωμί του στο αίμα των εχθρών του και να το τρώει!

vlant-o-paloukotis-i-allios-drakoulas

Αυτή η νοσηρή συνήθεια, αλλά και το επώνυμό του, Δράκουλας, σε συνδυασμό με τη γενέτειρά του την Τρανσυλβανία, ενέπνευσε στον Ιρλανδό συγγραφέα Bram Stoker τον «Δράκουλα», που έγινε βιβλίο και ακολούθησαν αναρίθμητες κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
3
+1
0
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.