TOP

Το θησαυροφυλάκιο Fort Knox #historybehindmystery

Η στήλη μας συνεχίζεται δίνοντας πληροφορίες για το θησαυροφυλάκιο Fort Knox στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Πολλοί ίσως δεν το έχουν ακουστά, αλλά πρόκειται για το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Επίσης, πολλές χώρες διασφαλίζουν και … άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως τα διαμάντια του αγγλικού στέμματος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Goldfinger_-_Flyover_Fort_Knox

Πηγή Εικόνας: jamesbond.wikia.com

Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Για ν’ ανοίξει, απαιτείται η παρουσία πολλών ατόμων, που το καθένα τους γνωρίζει ένα μόνο μέρος του κωδικού της κλειδαριάς. Το όλο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη πυρηνικής βόμβας. Το Fort Knox στην ουσία είναι σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας με μικρά παράθυρα και διαδρόμους που οδηγούν σε δωμάτια το επίπεδο των οποίων είναι βαθιά χωμένο κάτω από την γη. Ο περίβολος του θησαυροφυλακίου είναι περιφραγμένος με τοίχο από παχιές πλάκες γρανίτη ενώ προστατεύεται και από αλλεπάλληλες σειρές συρματοπλεγμάτων. Το όλο συγκρότημα παρακολουθείται από δορυφόρο.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του το 2009 υπολόγισε τα συνολικά αποθέματα χρυσού σε 8.965 τόνους. Με εμπορική τιμή χρυσού γύρω στα 1100 $/ουγγιά, αυτά τα αποθέματα χρυσού υπολογίζεται πως αξίζουν περί τα 358 δις δολάρια. Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ποσότητα του χρυσού αυτού, καθώς δεν έχει γίνει κανονική επιθεώρηση του θησαυροφυλακίου από το 1950. 

Fort-Knox (1)

Πηγή Εικόνας: wallstreetdaily.com

Μολονότι ο τελευταίος έλεγχος των αποθεμάτων χρυσού στο Fort Knox έγινε πρόσφατα, οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το Κεντρικό Αποθετήριο Χρυσού των ΗΠΑ εξακολουθούν. Για το περιεχόμενο του θησαυροφυλακίου οι απόψεις διίστανται. Αν η ερώτηση έχει αποδέκτη την αμερικανική κυβέρνηση, τότε η απάντηση είναι ότι υπάρχουν περίπου 5.000 τόνοι χρυσού. Αν όμως ρωτήσει κανείς γερουσιαστές, δημοσιογράφους, ερευνητές και κυρίως συνωμοσιολόγους, θα υποστηρίξουν πως είναι παντελώς ή σχεδόν άδειο.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1974, κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα δημοσιογράφων πέρασαν την κεντρική πύλη του στρατοπέδου και επιθεώρησαν τους τόνους χρυσού. Η προηγούμενη καταγραφή των αποθεμάτων είχε γίνει το 1953 επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στο 5% του χρυσού που εξετάστηκε δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα έρευνας κανένας ανεξάρτητος ερευνητής, με αποτέλεσμα ο μόνος εγγυητής για την ύπαρξη ή μη χρυσού στο Fort Knox να είναι η αμερικανική κυβέρνηση. Έκτοτε, κανείς δεν είχε καταφέρει να εισέλθει στο κτήριο και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πραγματικά τι περιλαμβάνει το θησαυροφυλάκιο. Ακόμα και όσοι γερουσιαστές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, μετά από μέρες πήραν αρνητική απάντηση. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του γερουσιαστή Ρον Πολ, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία για την καταγραφή των αποθεμάτων.

US-Bullion-Depository-official-photo-1024x819

Πηγή Εικόνας: usmint.gov

Μια πληθώρα επίσημων πηγών υποστηρίζουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει τμήματα του χρυσού της με τα αποθέματα να φτάνουν περίπου τους 5.000 τόνους χρυσού από τους 20.000 που καταγράφηκαν το 1953. Ο επιχειρηματίας Έντουαρντ Ντάρελ, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ότι μόνο 1.000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, ισχυρισμός που δεν έχει διαψευστεί με κατηγορηματικό τρόπο. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο επίσης ότι αρκετές κυβερνήσεις ξεπουλούσαν συχνά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην παγκόσμια αγορά για να χειραγωγήσουν τις τιμές του. Έτσι, ένας νέος πιθανός έλεγχος θα κατέγραφε δραστική μείωση των αποθεμάτων και θα εξέθετε την οικονομία των ΗΠΑ.

Τελευταίες πηγές αναφέρουν πως τον Νοέμβριο του 2017, η περιουσία του Fort Knox ισοδυναμούσε με 4.593 τόνους χρυσού. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους, το ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών έφτανε τα 19,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ κατέχουν περίπου 2,5 φορές περισσότερο χρυσό από την αμέσως επόμενη χώρα που είναι η Γερμανία. Η ποσότητα χρυσού των Γερμανών, με τον τελευταίο έλεγχο να έχει γίνει το 2014, εκτιμάται στους 3.380 τόνους. Οι ΗΠΑ ξεπερνούν τους οκτώ χιλιάδες τόνους με αποθέματα και εκτός Fort Knox.

5669de3172f2c10f0f8b4a9f-1920-960

Πηγή Εικόνας: businessinsider.com

Εξαιτίας των ασαφών διακηρύξεων του επίσημου κράτους και της απροθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαλύψει στοιχεία και ευρήματα σχετικά με το αν υπάρχουν πράγματι αποθέματα χρυσού στο Fort Knox, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το κτήριο να διαθέτει μικρότερες ποσότητες χρυσού ή να είναι ακόμα και άδειο, όπως ισχυρίζεται o βραβευμένος δημοσιογράφος Μπιλ Στιλ. Στην τελευταία αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, ο 62ος και νυν Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Κεντάκι Ματ Μπέβιν δήλωσε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι το θησαυροφυλάκιο είναι εξαιρετικά ασφαλισμένο. Ο χρυσός είναι ασφαλής». Όσο πάντως δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα, αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του Fort Knox θα παραμένει μυστήριο και μια διάσημη θεωρία συνωμοσίας.

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: rightandup.com

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment