
To Spotify προτείνει τραγούδια ανάλογα με τη διάθεσή μας
Το Spotify δε σταματά να μας εκπλήσσει και αυτή τη φορά έρχεται να μας παρουσιάσει μια απίστευτη πατέντα. Είσαι χαρούμενος, λυπημένος, κουρασμένος; Τότε η πλατφόρμα αναλαμβάνει να σου προτείνει την κατάλληλη μουσική που να ταιριάζει γάντι με τη διάθεση σου.
Πώς θα το πετύχει αυτό;
Αρκετοί θα απορήσουν για το πως ακριβώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και πως ακριβώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα. Δε σας έχει τύχει άπειρες φορές κατά την περιήγηση σας στα social media, να σκάνε διάφορες διαφημίσεις, οι οποίες εντελώς… τυχαία αναφέρονται σε πράγματα που έχουμε αναζητήσει στο διαδίκτυο ή έχουμε συζητήσει νωρίτερα με κάποιον. Σε περίπτωση που δε γνωρίζατε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν με τη βοήθεια συγκεκριμένων αλγορίθμων, καλωσήρθατε στον κόσμο μας. Με αντίστοιχο τρόπο, λοιπόν φαίνεται πως θα λειτουργήσει και το Spotify προκειμένου να μας προσφέρει τις μουσικές επιλογές που έχουμε ανάγκη να ακούσουμε την εκάστοτε στιγμή. Άλλωστε, το Spotify σπεύδει να εξηγήσει ότι «είναι σύνηθες για μια εφαρμογή ροής πολυμέσων να περιλαμβάνει λειτουργίες που παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις σε έναν χρήστη».
Το εργαλείο για το «ματσάρισμα» μουσικής και διάθεσης
Για όσους δε το γνωρίζατε το Spotify έχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Τι ακριβώς όμως είναι το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας; Ουσιαστικά, αυτό του επιτρέπει να χρησιμοποιεί πληροφορίες για την προώθηση περιεχομένου και άρα να «κάνει παρατηρήσεις» σχετικά με τα συναισθήματα ενός χρήστη, αξιοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης ομιλίας. Θυμίζει λίγο το καραόκε. Ναι καλά διαβάσατε. Πιο αναλυτικά, η πλατφόρμα θα μπορεί να «ακούει» και να αναλύει τον τόνο της φωνής μας και κατ’ επέκταση να αποκωδικοποιεί τη διάθεσή μας, αν δηλαδή είμαι χαρούμενοι, στενοχωρημένοι, θυμωμένοι. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύει και το κοινωνικό μας περιβάλλον, αν δηλαδή είμαστε μόνοι μας ή με παρέα ή αν είμαστε σε κάποιο πάρτι (σπάνιο στις μέρες που διανύουμε, έχουμε ακόμη lockdown φίλοι μου).
Ωστόσο, μια τέτοια τεχνολογία παρακολούθησης φαίνεται δυστοπική, γι’ αυτό οι ερευνητές του Spotify προειδοποίησαν ότι δεν θα την εφαρμόσουν χωρίς να λάβουν δεόντως υπόψη τις ηθικές επιπτώσεις. Μάλιστα, λίγες ημέρες νωρίτερα χορηγήθηκε άδεια για μια «μηχανή επιλογής περιεχομένου μέσων που βασίζεται σε ρυθμούς», η οποία θα ταιριάζει το ρυθμό της μουσικής σας με την ταχύτητά σας.
To Spotify και η νέα του πατέντα μας τράβηξαν για τα καλά το ενδιαφέρον, απομένει να δούμε αν θα είναι εξίσου εντυπωσιακό και στην πράξη!
Μέχρι τότε music on, world off!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4+1 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Με πληροφορίες από το BBC