TOP

Το σχέδιο επαναλειτουργίας των σχολείων – Τι θα γίνει Πανελλήνιες και Πανεπιστήμια

Το απόγευμα της Τετάρτης στην επίσημη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα που πραγματοποιούν καθημερινά ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, εκλεκτή καλεσμένη ήταν η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία των δομών του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και στα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν. Η ίδια τόνισε ότι κάθε βήμα του σχεδίου θα αξιολογείται, ενώ έχει σχηματιστεί σε συνεργασία με τους ειδικούς και επιστήμονες.

Πότε ανοίγουν τα σχολεία

Τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν στις 11 Μαΐου μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μια βδομάδα μετά, στις 12 Ιουνίου θα επιστρέψουν στα θρανία και οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και του Γυμνασίου. Το νέο σχολικό έτος θα ξεκινήσει από την 1 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά όμως τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, η υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι ενδέχεται να ανοίξουν 1 Ιουνίου, εφόσον η επιδημία παρουσιάζει καθοδική πορεία.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

leitoyrgia-sxoleiwn-1024x576

Τα μέτρα προστασίας στα σχολεία

Στις εκπαιδευτικές δομές θα πρέπει να υπάρχουν: 

  • Αντισηπτικά 
  • Θα γίνεται φυσικός εξαερισμός
  • Καθαρισμός δύο φορές την ημέρα
  • Απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων
  • Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές
  • Προαιρετική χρήση μάσκας σε τάξη και σχολικά

Διευθυντές, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές αναμένεται να ενημερωθούν αναλυτικά τις επόμενες ημέρες από τον ΕΟΔΥ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες

Η διεξαγωγή των Πανελληνίων ήταν ένας άλυτος γρίφος στα σχέδια της κυβέρνησης για άρση των απαγορευτικών μέτρων και την επιστροφή στη νέα κανονικότητα. Ωστόσο, η κ. Κεραμέως έδωσε τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων ανακοινώνοντας πως οι Πανελλήνιες θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και 16 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. 

Τι θα γίνει με τα ΙΕΚ

Τα ΙΕΚ προβλέπεται να επαναλειτουργήσουν στις 18 Μαΐου.  Ισχύει και εδώ ό περιορισμός των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5μ. ενδιάμεση απόσταση. Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων. Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

Τι ισχύει για τα Πανεπιστήμια – Τι θα γίνει με τα εργαστήρια

Οι φοιτητές θα εξακολουθούν να παρακολουθούν τα μαθήματα εξ αποστάσεως, ενώ προβλέπεται να επιστρέψουν στα έδρανα στις 25 Μαΐου μόνο για δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις. Παράλληλα, θα επαναλειτουργήσουν οι εστίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν κλινικές και εργαστηριακές ασκήσεις. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά, ενώ αναμένονται σχετικές οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή. Οι φοιτητές δεν πρέπει να τρέφουν αμφιβολίες για το ακαδημαϊκό έτος, καθώς αυτό θα ολοκληρωθεί κανονικά. Ωστόσο, οι βιβλιοθήκες θα παραμείνουν κλειστές.

Καμία περαιτέρω πληροφορία δε δόθηκε για την πρακτική άσκηση.

leitourgia-aei-1024x576

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.