TOP
red-and-blue-face

Το πείραμα Rosenhan #historybehindmystery

#Historybehindmystery: Διαβάζοντας το βιβλίο του Sebastian Fitzek, «Η θεραπεία», το οποίο συνιστώ και ανεπιφύλακτα φίλοι μου βιβλιοφάγοι, αναλύεται σε κάποιο σημείο το πείραμα Rosenhan.

Το πείραμα Rosenhan προσπαθεί στην ουσία  να καταλάβει τους εγκεφάλους των ανθρώπων που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι υγιείς άνθρωποι ανάμεσα στους τρελούς. Τι γίνεται, όμως, όταν η λογική μπερδεύεται με την τρέλα και οι υγιείς διαγιγνώσκονται με σχιζοφρένεια; Σου λύνω τις απορίες στη στήλη που έγινε λατρεία!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

«Αν υπάρχει λογική και τρέλα, πως μπορούμε να τις διακρίνουμε;» Το ερώτημα αυτό απασχολούσε τον ψυχίατρο Ντέιβιντ Ρόζενχαν στη μελέτη του το 1973, στην οποία ψευδοασθενείς με απίθανα συμπτώματα διαγνώστηκαν ως σχιζοφρενείς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ο Ντέιβιντ Ρόζενχαν πίστευε ότι οι ιατρικοί ορισμοί των ψυχικών παθήσεων ήταν απελπιστικά ασαφείς και εξαρτώμενοι από τις «ιδιοτροπίες» του κάθε γιατρού. Αποφάσισε να διαπιστώσει κατά πόσο οι ψυχίατροι μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ «λογικών» και «τρελών» ανθρώπων στέλνοντας οκτώ δικούς του ανθρώπους στα επείγοντα περιστατικά. Το υποτιθέμενο σύμπτωμα ήταν ότι άκουγαν μια φωνή να λέει «άδειος», «κούφιος» και «γδούπος». Ανάμεσα τους ένας φοιτητής ψυχολογίας, τρεις ψυχολόγοι, ένας παιδίατρος, ένας ψυχίατρος, ένας ζωγράφος και μία νοικοκυρά.

human-brain-like-tree

Και στους οκτώ διαγνώστηκε σχιζοφρένεια. Έτσι, εισήχθησαν σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, όπου ακολουθώντας τις οδηγίες του Ρόζενχαν άρχισαν να φέρονται φυσιολογικά και να αναφέρουν ότι οι «φωνές» είχαν σταματήσει. Οι ψευδοασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο, κάποιοι για εβδομάδες, ενώ το ιατρικό προσωπικό ερμήνευε σταθερά τη φυσιολογική συμπεριφορά ως μέρος της ανύπαρκτης ασθένειας τους.

Όταν έγινε γνωστή η έρευνα, ένα τοπικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο είχε χαρακτηρίσει πάνω από 40 πραγματικούς ασθενείς ως ψευδείς. Ενώ άλλοι 23 θεωρήθηκαν ύποπτοι. Η έρευνα με τον προκλητικό τίτλο «On being sane in insane places», δηλαδή «Λογικοί σε τρελά μέρη», προκάλεσε αναστάτωση. Οδήγησε σε ένα νέο σύστημα διάγνωσης το οποίο βασίζεται σε λίστες ελέγχου και επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν πόσο αξιόπιστα χρησιμοποιούν οι ψυχίατροι τις λίστες αυτές.

Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Περίπου 40 χρόνια μετά, η Λόρεν Σλέιτερ επαναλαμβάνει το πείραμα. Η ψυχολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευμένων επιστημονικών βιβλίων Λόρεν Σλέιτερ θέλησε να επαναλάβει μόνη της το πείραμα του Ρόζενχαν.

cracked-head-black-and-white

Παρουσιάσθηκε σε οκτώ νοσοκομεία των Η.Π.Α. Εκεί δήλωσε, ότι εδώ και κάποιο διάστημα ακούει μια φωνή να της επαναλαμβάνει την λέξη «thud»(=γδούπος) χωρίς να αναφέρει κανένα άλλο σύμπτωμα. Η Σλέιτερ παρατήρησε ότι πολλά πράγματα είχαν αλλάξει από την εποχή που ο Ρόζενχαν δημοσίευσε τη μελέτη του. Οι ψυχίατροι ήταν κατά κανόνα ευγενικοί απέναντί της με ειλικρινή διάθεση να τη βοηθήσουν. Πουθενά δεν συνάντησε την απαξιωτική συμπεριφορά του προσωπικού που στιγμάτιζε στην μελέτη του ο Ρόζενχαν. Κανείς από τους ψυχιάτρους που την εξέτασαν δεν θεώρησε ότι υπήρχε αναγκαιότητα εισαγωγής της στο νοσοκομείο.

Σχεδόν όλοι τους όμως «διέγνωσαν», μετά από μια σύντομη συνέντευξη που σε καμία περίπτωση δεν ξεπέρασε τα 13 λεπτά, κατάθλιψη με ψυχωτικά χαρακτηριστικά. Έτσι της συνταγογράφησαν με μεγάλη ευκολία αντιψυχωτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ο Ρόζενχαν περιγράφει το πείραμα του και τις εμπειρίες του μέσα από αυτό:

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.