TOP

Το μνημείο Στόουνχεντζ #historybehindmystery

Η στήλη μας ταξιδεύει στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αγγλία, για να αποκαλύψει τα μυστικά του Στόουνχεντζ. Αυτό το μεγαλεπήβολο μνημείο έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για πολλά χρόνια, καθώς ούτε αυτό δεν ξέφυγε από το στόχαστρο των μυστηρίων. Παρ’ όλα αυτά, μετά από πολλές έρευνες, τα μυστικά του ξετυλίχθηκαν και διέψευσαν όλα όσα λέγονταν γι’ αυτό.

giphy

Το Στόουνχεντζ είναι νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο, του οποίου η διαμόρφωση συνεχίστηκε ως την Εποχή του Χαλκού, κοντά στο Amesbury της Αγγλίας, στην κομητεία του Wiltshire, περίπου 13 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Salisbury. Πρόκειται για έναν κύκλο μεγαλίθων, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις πλέον αποδεκτές αρχαιολογικές εκτιμήσεις ανάμεσα στο 2.500 π.Χ. και το 2.000 π.Χ.. Το αρχαιότερο κυκλικό ανάχωμα και η περιφερειακή τάφρος, που ανήκουν σε πρωιμότερη φάση του μνημείου, χρονολογήθηκαν προσφάτως περί το 3.100 π.Χ.. Το Στόουνχεντζ και ο περιβάλλων χώρος του προστέθηκαν στον κατάλογο της UNESCO για την Παγκόσμια Πολιτισμική Κληρονομιά το 1986.

Το όνομα Στόουνχεντζ (Stonehenge) προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen gist, που σημαίνουν “κρεμαστοί λίθοι” και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge(s), δηλαδή κυκλικές ή οβάλ σχήματος περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει. Όμως, ο όρος henge δεν είναι και ο καταλληλότερος για την περιγραφή του Στόουνχεντζ, στην περίπτωση του οποίου το κρηπίδωμα βρίσκεται εσωτερικά της τάφρου. Παρ’ όλο που το Στόουνχεντζ ως μνημείο είναι σύγχρονο άλλων τυπικότερων, το σύνολό του δεν είναι δυνατόν να καταχωρηθεί σε κάποια κατηγορία. 

o-STONEHENGE-facebook Πηγή Εικόνας: www.huffingtonpost.com 

Μέχρι σήμερα οι μελετητές και οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που έχτισαν το μεγαλιθικό αυτό μνημείο. Οι υπάρχουσες μαρτυρίες είναι αμφισβητούμενες. Μελετητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως το μνημείο είτε χτίστηκε από Μυκηναίους, είτε από Ρωμαίους, είτε από Βρετανούς, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν την κατασκευή του ακόμα και από εξωγήινους πολιτισμούς. Τα μόνα σίγουρα στοιχεία για το Στόουνχεντζ, την ανέγερσή του και τη χρήση του είναι ότι:

Σύμφωνα με πετρογραφική ανάλυση των ογκόλιθων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μονόλιθοι λαξεύτηκαν και μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Σύμφωνα με τη χρήση αστρονομικών διαγραμμάτων, οι αρχαιολόγοι υπολόγισαν ότι το μνημείο παρέμεινε σε χρήση για 1.500 χρόνια περίπου ως λατρευτικός χώρος και ως αστρονομικό παρατηρητήριο.

Με τη χρήση ραδιενεργών μετρήσεων οι αρχαιολόγοι υπολογίζουν ότι ανεγέρθη μεταξύ του 3.000 π.Χ. και του 2.000 π.Χ..

stonehenge-360

Πηγή Εικόνας: english-heritage.org.uk

Το σύμπλεγμα του Στόουνχεντζ ολοκληρώθηκε σε αρκετές φάσεις κατασκευής που εκτείνονται σε χρονικό βάθος 2.000 χρόνων, αν και υπάρχουν ευρήματα που μαρτυρούν δραστηριότητα πριν και μετά από αυτή τη χρονική περίοδο. H χρονολόγηση και η κατανόηση των διαφορετικών φάσεων του Στόουνχεντζ δεν είναι απλή υπόθεση. Είναι μια μάλλον περίπλοκη διαδικασία που στηρίζεται στα ελλιπή αρχεία των πρώτων ανασκαφών, σε πολύ λίγες ακριβείς επιστημονικά χρονολογήσεις και τη διατάραξη της φυσικής κιμωλίας του εδάφους από ανακατατάξεις της ύστερης παγετώδους και φυσικές διαταράξεις της πανίδας. 

Τι πραγματικά, όμως, συμβαίνει με αυτό το ιστορικό μνημείο; Λόγω της περίπλοκης κατασκευής του που έχει δυσκολέψει πολύ τους ερευνητές, δημιουργήθηκαν υποθέσεις επιστημονικής φαντασίας που μέχρι και σήμερα δε μπορούσαν να διαψευσθούν. Εντούτοις, μετά από δέκα χρόνια ερευνών και θεωριών που έκαναν λόγο ακόμα και για παγανισμό, επισκέψεις εξωγήινων και αρχαία αστρονομικά παρατηρητήρια, πλέον το μυστήριο του διάσημου Βρετανικού μνημείου Στόουνχεντζ λύθηκε, διαψεύδοντας φυσικά όλα τα παραπάνω. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σέφιλντ, του Μάντσεστερ, του Σαουθάμπτον, του Μπούρνεμουθ και του University College του Λονδίνου, μελέτησαν εξονυχιστικά το μνημείο και σε συνδυασμό με τα ιστορικά στοιχεία και τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες εκείνης της εποχής, κατέληξαν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

giphy (1)

Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, το πελώριο πέτρινο μνημείο που κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, τελικά δεν ήταν ούτε προϊστορικό αστρονομικό παρατηρητήριο, ούτε ναός του ήλιου ή των αρχαίων Δρυιδών, ούτε θεραπευτήριο σωμάτων και ψυχών, ούτε εξωγήινο δημιούργημα. Ήταν απλώς το πρώτο σύμβολο ενότητας των Βρετανικών λαών, οι οποίοι μετά από αμέτρητα χρόνια μαχών και συγκρούσεων έκαναν ανακωχή, θέτοντας τα πρώτα θεμέλια για ένα Ηνωμένο Βασίλειο. Οι γιγάντιες πέτρες συμβόλιζαν τους προγόνους των επιμέρους φυλών των πρώτων αγροτικών κοινοτήτων της Βρετανίας. Η κατασκευή του απαίτησε τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι έπρεπε να συνεργαστούν για να μεταφέρουν τις πέτρες από τεράστιες αποστάσεις να τις λαξεύσουν και να τις τοποθετήσουν, αποτέλεσε και στην πράξη ένα σύμβολο ενότητας. Ο λόγος που οι αρχαίοι Βρετανοί διάλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία για το μνημείο τους, είναι γιατί είχε ήδη ιδιαίτερη σημασία, επειδή τη θεωρούσαν ως το κέντρο του κόσμου τους και ήδη συνέρρεαν μαζικά εκεί για να γιορτάσουν τα θερινά και χειμερινά ηλιοστάσια.

Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν όχι μόνο τη μοναδικότητα του Στόουνχεντζ, αλλά και τη σημασία της περιοχής γύρω από αυτό και μας δίνουν να καταλάβουμε πως ακόμα βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο κατανόησης της εξέλιξης του και της σημασίας που είχε για τους ανθρώπους που το έχτισαν. Επομένως, μετά από δέκα χρόνια έγινε απλά η αρχή της κατανόησης αυτού του ογκώδους μνημείου κι όχι η επίλυση του μυστηρίου του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επιστήμονες βρίσκονται σε σωστό δρόμο, αλλά έχουν πολλά ακόμα να ανακαλύψουν. Βέβαια, ίσως αυτά που ανακάλυψαν να διαψευσθούν στην πορεία αν βρουν κάτι άλλο κι έτσι να βρεθούν ξανά στο μηδέν και το μυστήριο του Στόουνχεντζ να συνεχιστεί!…

 

Πηγή Εικόνας Εξωφύλλου: anoixtosxoleio.com

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment