TOP

Το χωριό που βρίσκεται στην επιφάνεια μόνο τον Μάιο #historybehindmystery

Υπάρχει ένα χωριό που εμφανίζεται μόνο μια φορά το χρόνο και του υπόλοιπους 11 μήνες βρίσκεται κάτω από το νερό. Αυτό το χωριό βρίσκεται στην ομόσπονδη πολιτεία της Ινδίας, Γκόα, στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας και πραγματικά αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο.

Το χωριό είναι ορατό μόνο ένα μήνα το χρόνο και τους υπόλοιπους 11 εξαφανίζεται κάτω από την επιφάνεια του νερού.  Όταν το νερό υποχωρεί, οι κάτοικοι που έχουν εγκατασταθεί σε άλλα χωριά επιστρέφουν για να γιορτάσουν ό,τι έχει απομείνει από τα πρώτα σπίτια τους. Μεταξύ άλλων, αναδύονται θραύσματα πετρωμάτων και χώματος, κορμοί δένδρων, ερειπωμένες κατοικίες και ναοί, υπολείμματα οικιακών εργαλείων και χαλάσματα αρδευτικών καναλιών. 

16IN-KURDI

Τι συνέβη, όμως, και το χωριό είναι βυθισμένο 11 μήνες το χρόνο;

Το Κόρντι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά στη δυτική περιοχή Γκατς, από τις οποίες περνάει ο ποταμός Salawalim, ένας από τους κύριους παραποτάμους του Γκόα. Η γη του χωριού ήταν εύφορη και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της, περίπου 3.000 κάτοικοι, εργαζόταν σε ορυζώνες περιτριγυρισμένους από καρυδιές, κάσιους και μάνγκο. Το χωριό είχε επίσης έναν κύριο ινδουιστικό ναό και μικρότερους ναούς, μια χριστιανική εκκλησία και ένα ισλαμικό τέμενος. Στο χωριό ζούσαν αρμονικά Ινδουιστές, Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί. Μετά την απελευθέρωση της Γκόα το 1961 από την πορτογαλική κατοχή, ο πρωθυπουργός της χώρας Daiandand Bandodkar επισκέφθηκε το χωριό και ανακοίνωσε την κατασκευή του πρώτου φράγματος στην πολιτεία. 

Aerial_view_of_Salaulim_Dam,_Goa

Εκεί δημιουργήθηκε και το πρόβλημα. Το νησί Κόρντι έπρεπε να βυθιστεί και οι 600 τότε κάτοικοί του εγκαταστάθηκαν σε άλλα χωριά παίρνοντας εκτάσεις γης και χρηματική αποζημίωση. Το φιλόδοξο σχέδιο υλοποιήθηκε και το φράγμα παρέχει πόσιμο νερό, νερό για άρδευση και για τις ανάγκες των βιομηχανιών στη περιοχή Γκόα. Το νερό δεν έχει φτάσει όμως στα χωριά, στα οποία αναγκάστηκαν να μετακομίσουν οι κάτοικοι του Κόρντι. Όταν τα νερά υποχωρούν τον Μάιο, οι άνθρωποι του Κόρντι επισκέπτονται τη χαμένη πατρίδα τους.

Οι Χριστιανοί συγκεντρώνονται σε ετήσια γιορτή σε μια «μικρή» εκκλησία, ενώ οι Ινδουιστές γιορτάζουν επίσης ένα από τα φεστιβάλ τους στον ινδουιστικό ναό.

Το 2016, ο σκηνοθέτης Saumyananda Sahi ήθελε να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ για το χωριό, αφού είχε διαβάσει λεπτομέρειες γι’ αυτό από την Venisha Fernandes, της οποίας η οικογένεια κατάγεται από εκεί. Η Fernandes επέλεξε την ιστορία του χωριού της σαν θέμα της πτυχιακής της στις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Γκόα. Το ντοκιμαντέρ λέγεται Remembering Kurdi και καταγράφει μαρτυρίες κατοίκων που μιλούν λεπτομερώς για το τι συνέβη στην πατρίδα τους και το φαινόμενο εξαφάνισης του νησιού. 

Πηγή Εξωφύλλου: www.parapolitika.gr 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment