TOP

Τιτανικός: το χρονικό ενός εκ των πιο θανατηφόρων ναυαγίων στη σύγχρονη ιστορία

10 Απριλίου 1912. Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο της εποχής και μέχρι τότε το μεγαλύτερο ανθρώπινο κατασκεύασμα στον κόσμο, ξεκινάει το παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας με προορισμό την Νέα Υόρκη. 2.224 επιβάτες και πλήρωμα βρίσκονται στο κατάστρωμα του Τιτανικού. Οι επιβάτες περιελάμβαναν κάποιους από τους πιο εύπορους ανθρώπους εκείνης της εποχής, αλλά και πολλούς μετανάστες που άφηναν την Αγγλία πίσω τους προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Αμερική. Καθώς το πλοίο σάλπαρε, κανένας δεν περίμενε πως το πρώτο του ταξίδι θα κατέληγε σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εν καιρώ ειρήνης της σύγχρονης ιστορίας.

800px-RMS_Titanic_sea_trials_April_2,_1912

(Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org)

Στις 14 Απριλίου, μετά από 4 μέρες ήσυχου ταξιδιού, ο Τιτανικός αρχίζει να λαμβάνει τις πρώτες σποραδικές αναφορές για ύπαρξη παγόβουνων στην ευρύτερη περιοχή από κοντινά του πλοία. Ούτε αυτό όμως θορύβησε το πλήρωμα, καθώς έπλεαν σε ήρεμα νερά μία νύχτα χωρίς φεγγάρι. Όπως αργότερα περιέγραψαν και επιζώντες του δυστυχήματος “…η θάλασσα ήταν σαν γυαλί, τόσο απαλή που τα αστέρια καθρεφτίζονταν διαυγέστατα”. Πλέον αυτές οι καιρικές συνθήκες θεωρούνται οι πλέον ύποπτες για την ύπαρξη θαλάσσιων πάγων. Στις επάλξεις εκείνη τη νύχτα βρίσκονταν οι παρατηρητές Φρέντερικ Φλιτ και Ρέτζιναλντ Λι. Στις 23:30, ο Λι παρατήρησε στον ορίζοντα ελαφριά ομίχλη, αλλά δεν αντέδρασε. Εννέα λεπτά αργότερα, στις 23:39, το τηλέφωνο της γέφυρας χτύπησε και η φωνή του Λι ακούστηκε έντρομη ” Παγόβουνο ίσια μπροστά!”. Η αντίδραση του πληρώματος ήταν άμεση. Οι μηχανές αντιστράφηκαν ώστε να μειωθεί η ταχύτητα του πλοίου και όλα έδειχναν πως θα κατάφερνε να περάσει δίπλα από το παγόβουνο αποφεύγοντας τα χειρότερα. Η πρόσκρουση όμως ήταν αναπόφευκτη. Στο κήτος του πλοίου άνοιξε ένα χάσμα 300 ποδιών και νερό άρχισε να γεμίζει γρήγορα τα χαμηλότερα διαμερίσματα. Στις 00:05 ο πλοίαρχος Έντουαρντ Σμιθ έδωσε εντολή να απελευθερωθούν οι σωστικοί λέμβοι. Μετά από μια γρήγορη αξιολόγηση της ζημιάς υπολόγισε πως το πλοίο θα κατάφερνε να μείνει πάνω από την επιφάνεια του νερού για μιάμιση ώρα. Δόθηκε προτεραιότητα στις γυναίκες και τα παιδιά να επιβιβαστούν στις σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες απέπλευσαν μισογεμάτες.

Ο Σμιθ όμως έκανε λάθος στους υπολογισμούς του, καθώς ο Τιτανικός πεισματικά επιβίωσε πάνω από τα νερά του Ατλαντικού για δύο ολόκληρες ώρες. Στις 2:18 το πλοίο σπάει σε δύο κομμάτια, μην αντέχοντας τον όγκο του νερού, καθώς είχε ξεκινήσει να βυθίζεται με την πλώρη προς τα κάτω. Στις 2:20 και με τα φώτα του ακόμη αναμμένα, ο Τιτανικός, το πολυτελέστερο πλοίο της εποχής, βυθίζεται, παίρνοντας μαζί του περισσότερες από 1.500 ζωές.

Ρολόι τσέπης επιβάτης αγνώστου ταυτότητας σταματημένο στις 2:28 - 8 λεπτά μετά τη βύθιση του πλοίου.

Ρολόι τσέπης επιβάτης αγνώστου ταυτότητας σταματημένο στις 2:28 – 8 λεπτά μετά τη βύθιση του πλοίου.

(Πηγή εικόνας: en.wikipedia.org )

Το πρωί τις 15ης Απριλίου του 1912 τα πρωτοσέλιδα των τότε εφημερίδων έγραφαν για πρωτοφανή τραγωδία. Το δυστύχημα προκάλεσε θλίψη και οργή, ενώ δεν ήταν και λίγες οι διαδηλώσεις αργότερα έναντι των χαλαρών μέτρων ασφαλείας και του ταξικού διαχωρισμού που επικράτησε, καθώς δόθηκε προτεραιότητα διάσωσης στους πιο επιφανείς ταξιδιώτες.

640px-Titanic-New_York_Herald_front_page

(Πηγή εικόνας: www.cretalive.gr )

Η ιστορία του Τιτανικού ενέπνευσε πολλές ταινίες και βιβλία. Σήμερα, το κήτος του πλοίου βρίσκεται σε βάθος 3.700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αν και ανά τα χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να διασωθούν κομμάτια του πλοίου, ένα εγχείρημα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης πόρων και τεχνικών δυσκολιών. Στις 16 Απριλίου του 2012 το ναυάγιο του Τιτανικού ανακηρύχθηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το συμβάν.

Πηγή Κεντρικής Εικόνας: www.nationalgeographic.com 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.

Post a Comment