TOP

Τι θα συνέβαινε αν δεν σηκωνόμασταν ποτέ από το κρεβάτι

Έχεις γυρίσει από μια φοβερά κουραστική ημέρα στη δουλειά και μετά το μπάνιο πέφτεις στο κρεβάτι μέσα στην κούραση. Είναι η στιγμή που εύχεσαι να μπορούσες να μείνεις εκεί για πάντα.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ! Για να σου εξηγήσω τη σχεδόν τσιριχτή προηγούμενη πρότασή μου. Το κρεβάτι είναι ένας υπέροχος ”ναός” ξεκούρασης και εναπόθεσης του κουρασμένου – πλην γερού – σώματός και πνεύματός μας. Τι θα συνέβαινε όμως, αν καθόμασταν για πάντα εκεί; Πριν το για πάντα, ας δούμε τι θα γίνει αν μείνουμε στο κρεβάτι πάνω από ένα 24ωρο.

Οι πνεύμονες

Το πρώτο όργανο που αλλάζει είναι οι πνεύμονες. Η βαρύτητα δεν τους διατηρεί στην κανονική τους θέση, με αποτέλεσμα το κάτω μέρος τους να καταρρεύσει. Αυτό σημαίνει ότι η βλέννα δεν μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από τα καταρρέοντα περάσματα, με αποτέλεσμα να παγιδευτεί και να προκαλέσει πνευμονία.

Οι μύες

Κατά τη σωστή συμβουλή, ”αν δεν το χρησιμοποιήσεις δεν θα δουλέψει”, ξαπλώνοντας στο κρεβάτι, οι μύες που λειτουργούν υποστηρίζοντάς μας στη βαρύτητα, σταματούν να το κάνουν. Για κάθε εβδομάδα στο κρεβάτι, χάνουμε περίπου το 1% της οστικής μας πυκνότητας, καθιστώντας τα οστά μας πιο εύθραυστα. Γι’ αυτό οι αστροναύτες, που συχνά πηγαίνουν για μήνες χωρίς βαρύτητα, ασκούνται για τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα και φορτώνουν ασβέστιο. krevati podia sentoni

Μυϊκή μάζα

Την ίδια εβδομάδα, χάνεται επίσης το 1% της μυϊκής μάζας, ιδιαίτερα στους μηρούς, τους γλουτούς και τους ώμους, αφού μένουν αχρησιμοποίητοι. Τώρα, κανονικά, αυτοί οι μύες θα αναζητούσαν σάκχαρο από το αίμα για ενέργεια, αλλά μετά από μόλις 10 ημέρες ανάπαυσης στο κρεβάτι, αυτή η διαδικασία επιβραδύνεται. Το αποτέλεσμα; Όλο αυτό το αχρησιμοποίητο σάκχαρο μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα και να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2.

Μετά από καιρό

Μετά από καιρό λοιπόν, δύο εβδομάδες, τρεις, έξι μήνες, όλα αρχίζουν να υπολειτουργούν. Θα είναι δύσκολο να σηκωθούμε ξανά. Τα οστά είναι πολύ εύθραυστα για ν’ αντέξουν το βάρος μας και η καρδιά δεν είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να λειτουργήσει σωστά.

Το μυαλό

Στο μεταξύ και ο εγκέφαλος δεν είναι πια και τόσο χαρούμενος. Έχουμε κολλήσει στο ίδιο δωμάτιο για μήνες. Κοιτάζοντας τους ίδιους τοίχους, το ίδιο σημείο στην οροφή, έχοντας τις ίδιες εμπειρίες μέρα με τη μέρα. Καθόλου καλό για τη ψυχική υγεία. Μια μελέτη των εγκύων γυναικών διαπίστωσε ότι η ανάπαυση στο κρεβάτι αύξησε τον κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης και ορισμένες γυναίκες ανέφεραν ότι αισθάνονται απομονωμένες, εκτός ελέγχου και φυλακισμένες.

koritsi xaplwmeno sto krevati

Συμπέρασμα

Μετά απ’ όλα αυτά λοιπόν, η εκδοχή του να πέσουμε στο κρεβάτι και να μείνουμε απλά εκεί δεν είναι και τόσο δελεαστική έτσι; Εννοείται ότι η λαχτάρα της ξεκούρασης και το κυριακάτικο χουζούρι είναι κάτι που θα επιθυμούμε και θα αναζητάμε να κάνουμε, αρκεί τη Δευτέρα το πρωί να είμαστε όρθιοι, στις επάλξεις, ώστε ν’ αδράξουμε τη μέρα. Και την κάθε μέρα!

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη στο αστικό χάος, βρίσκεται σχεδόν πάντα, είτε βουτηγμένη ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού, στυλό και ανοιχτό λάπτοπ, είτε στην κορυφή ενός βράχου ν’ ατενίζει ηλιοβασιλέματα. Με την περιέργεια του δημοσιογράφου, την ενσυναίσθηση ενός γιόγκι και την τρέλα ενός ανθρώπου που βρίσκει την ουσία ακόμα και στα πιο μικρά, θαυμάζει, ψάχνει και αποτυπώνει, αυτό το κάτι που υπάρχει σε όλα. Στον άνθρωπο, στην φύση, στα πράγματα, στην ζωή!