TOP

Τι σημαίνει τελικά cringe;

Τα τελευταία τρία χρόνια, όλο και περισσότερο συναντάμε το όρο “cringe” στη διαδικτυακή μας περιήγηση. Τι σημαίνει, όμως, “cringe”;

Ο όρος “cringe” χρησιμοποιείται για να δηλώσει, κατά κάποιον τρόπο, την ντροπή, την ανατριχίλα – αηδία, τον εξευτελισμό. Είναι, δηλαδή, το συναίσθημα της ντροπής ή της αμηχανίας που νιώθει κάποιος όταν ντρέπεται για λογαριασμό του άλλου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ελληνοποιήσαμε τον όρο αυτό δίνοντάς του ελληνικά επιθήματα: κριντζάρω, κριντζάρισμα. Στα ελληνικά, έχει αποδοθεί ο όρος “ετεροντροπή”, ο οποίος είναι ο πιο κοντινός σαν μετάφραση, αλλά δεν φαίνεται να ταιριάζει ιδιαίτερα με το περιεχόμενο στο οποίο χρησιμοποιούμε αυτόν τον όρο.

Όπως αναφέρει και ο ψυχολόγος Δημήτρης Σταράκης μπορεί ως όρος το “cringe” να είναι κάτι νέο, αλλά το αίσθημα που περιγράφει κάθε άλλο παρά νέο είναι. «Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση της ετεροντροπής, για την οποία έχει ξεκινήσει έρευνα, είναι αυτή της ενσυναίσθησης. Η ενσυναίσθηση είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βιώνει τις καταστάσεις και τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου “ως εάν” να ήταν το ίδιο (εν ολίγοις μπαίνει στη θέση του άλλου). Έτσι, σε μία κατάσταση ετεροντροπής, όταν βάζω τον εαυτό μου να παρατηρήσει τον άλλον, μπαίνω ίσως ασυνείδητα σε μία διαδικασία να πάρω τη θέση του στην κατάσταση που βρίσκεται (π.χ. νιώθω ντροπή που βλέπω να του κάνουν μία φάρσα). Εδώ ακριβώς αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα. Η ενσυναίσθηση αποτελεί μία έννοια η οποία έχει κατά βάση θετική αξιολόγηση, προωθείται ευρύτερα ως μία καλή κι ενάρετη στάση ζωής, αλλά αυτό που ξεχνάμε είναι ότι έχει και μία άλλη εντελώς διαφορετική όψη: το άτομο που έχει ενσυναίσθηση, μπορεί να νιώθει και τις αρνητικές καταστάσεις, σύμφωνα με τη δική του ψυχική κατάσταση, τις πρότερες εμπειρίες του και την ηθική του. Αναφέρω αυτή τη διάσταση για να δείξω ότι το κριντζάρισμα, όπως λέμε σήμερα, ίσως να μπορέσει να μας εξηγήσει εν μέρει γιατί, όταν βλέπουμε ανθρώπους να βρίσκονται σε χειρότερη ή πιο άβολη κατάσταση από εμάς, μπορεί να επιμείνουμε να παρακολουθήσουμε και να βιώσουμε τη δυσφορία τους, αλλά τελικά να μην ασχοληθούμε με το να τους βοηθήσουμε. Μπορεί π.χ. να βλέπουμε τις άσχημες συνθήκες που βιώνουν σήμερα οι πρόσφυγες, οι άστεγοι κι άλλες μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, να παρακολουθούμε διαρκώς αναφορές κι αναθέματα για την κατάσταση τους, να νιώθουμε επανειλημμένα άβολα και τελικά να πατάμε μία ανανέωση στο smartphone μας για να περάσουμε στο επόμενο ζήτημα. Η ετεροντροπή λοιπόν, μας δίνει τη δυνατότητα να επανεξετάσουμε αρκετές έννοιες για τις οποίες μοιάζαμε να έχουμε μία βεβαιότητα, μέχρι που που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν είναι και τόσο βέβαιο», εξηγεί ο Δημήτρης Σταράκης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια άλλη διάσταση στον όρο, αρκετά διαφορετική από αυτή που έχουμε συνηθίσει.

Με τα social media να κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή μας ζωή, η λέξη γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει στιγμές δόξας.

Με πληροφορίες από: Popaganda και OneMan

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
3
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).