TOP

Θες να συγκατοικήσεις; 3+1 πράγματα που πρέπει να αναρωτηθείς

Θα έρθει κάποια στιγμή στη ζωή σου που θα θέλεις να ανεξαρτητοποιηθείς και να μετακομίσεις από την πατρική σου οικία. Αυτό συνήθως το αποφασίζεις και το υλοποιείς ή με τον κολλητό/κολλητή σου ή με τον/την σύντροφό σου. Μιλώντας για την τελευταία περίπτωση, εάν σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις με το ταίρι σου και αισθάνεσαι πως αυτό είναι ένα δύσκολο βήμα για να κάνεις, υπάρχουν πέντε βασικά πράγματα τα οποία θα χρειαστεί να εξετάσεις, πριν προβείς σε μια διαφορετική καθημερινότητα μαζί με τον/την σύντροφό σου.

Πώς πληρώνουμε τις υποχρεώσεις;

Εάν σκέφτεσαι να συγκατοικήσεις καλό θα ήταν πρωτίστως να υπάρχει και από τους δυο σας η επιθυμία για ένα κοινό ταμείο. Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μοιράζονται τα έξοδα τους ενώ κάποια άλλα επιλέγουν ο ένας να πληρώνει το ενοίκιο του σπιτιού και ο άλλος τα υπόλοιπα έξοδα. Υπάρχουν επίσης ζευγάρια που ενώ επιλέγουν να διατηρούν ένα κοινό budget, δεν παύουν παράλληλα σε προσωπικό επίπεδο να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι. Ένας τέτοιος τρόπος ζωής είναι εξίσου λειτουργικός, βασισμένος όμως πάντα στις ανάγκες του κοινού βίου. Ό,τι και αν έχετε αποφασίσει ή πρόκειται να αποφασίσετε, σημασία έχει να γίνει ένα ξεκαθάρισμα πάνω σε αυτό το ζήτημα. Γιατί ως γνωστόν, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Ακριβώς το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις σχέσεις!

Πώς χωρίζουμε τις δουλειές;

Ένα εξίσου πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και το πώς θα μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού. Σε βάθος χρόνου, η ιστορία έχει δείξει πως πολλές σχέσεις δεν άντεξαν επειδή δεν κατάφεραν να συνυπάρξουν στα καθήκοντα που απαιτεί ένα σπίτι. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση εκείνη όπου και τα δύο μέλη της σχέσης εργάζονται και αναγκάζονται να λείπουν από το σπίτι για ώρες. Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας είναι ζωτικής σημασίας και εδώ. Ίσως ο ένας να επιλέγει να κάνει τις αγορές στο super market, και έτσι το δεύτερο μέλος θα χρειαστεί να μαγειρεύει ή το αντίθετο και ούτω καθεξής. Ό,τι και αν επιλέξετε, αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει ισότητα και να είστε και οι δύο λειτουργικοί και προπάντων ευτυχισμένοι.

Πώς διαχειριζόμαστε τις εξόδους;

Για το χρονικό διάστημα που δεν συγκατοικούσατε ακόμη, είναι πολύ λογικό κάποιες φορές να βγαίνετε στις εξόδους σας και χωριστά. Τι ισχύει όμως στην περίπτωση της συγκατοίκησης; Αρχικά δεν υπάρχει ένας απαρέγκλιτος κανόνας στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθείτε χωρίς την θέληση σας. Και ενώ τα όρια της σχέσης θα τα οριοθετήσετε αποκλειστικά εσείς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψουν συγκρούσεις στον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρετε να συνδυάσετε τον τρόπο διασκέδασης σας. Για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα εδώ, καλό θα ήταν να συζητήσετε τις προσωπικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Όπως θα κάνατε εάν βρισκόσασταν και εκτός συγκατοίκησης.

Ποιο είναι το όριο με τις οικογενειακές επισκέψεις;

Από τη στιγμή που έχεις φύγει από το πατρικό σου και θες να συγκατοικήσεις με τον / την σύντροφό σου, είναι απολύτως φυσιολογικό να σου λείπει η οικογένειά σου, αλλά και να της λείπεις και ας είστε σε κοντινή απόσταση. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τηρούνται κάποια όρια πριν αναγκαστείτε ως ζευγάρι να “απαγορεύσετε” τις ξαφνικές καθημερινές επισκέψεις των γονιών ή των πεθερικών αντίστοιχα. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να προστατεύσετε με τον πιο υγιή τρόπο τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο!

Αν θέλετε η συγκατοίκηση με τον/την σύντροφό σας να πετύχει, καλό θα είναι να συζητήσετε και να ξεκαθαρίσετε αρχικά όλα τα παραπάνω. Πρέπει να θέσετε μαζί τις βάσεις μιας ευτυχισμένης, υγιούς και ειλικρινούς σχέσης. Δυστυχώς στην εποχή που ζούμε όλα είναι εφήμερα και έτσι έχουν καταλήξει να είναι και οι περισσότερες σχέσεις. Όμως αυτό είναι στο χέρι μας να αλλάξει. Εμπόδια και δυσκολίες σίγουρα θα προκύψουν γιατί όπως λένε “κάθε αρχή και δύσκολη”. Αν όμως έχεις στη ζωή σου τον ιδανικό άνθρωπο που σε γεμίζει και σε κάνει να είσαι ο εαυτός σου, τότε κανένα εμπόδιο δεν θα σας σταματήσει να επιτύχετε το στόχο σας και να απολαμβάνετε ο ένας την διαρκή παρουσία του άλλου! Αν, λοιπόν, έχετε πάρει την απόφαση να μείνετε μαζί και η αγάπη σας είναι η βασικότερη αιτία για αυτό, τότε προχωρήστε ακάθεκτοι!

Με πληροφορίες από: www.savoirville.gr

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
3
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).