TOP
katikidio-gata-anapoda-sto-chali

Θέλεις κατοικίδιο; Όλα όσα πρέπει να λάβεις υπόψιν

Το να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο δεν είναι αστεία υπόθεση! Χρειάζεται χρόνο, υπομονή και διάθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάποιοι λένε πως το να έχεις κατοικίδιο είναι σαν να έχεις παιδί.

Η άλλη πλευρά του νομίσματος

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο δεν είναι μόνο τριψίματα στα πόδια, γουργουρίσματα γάτας ή παιχνίδια με λαστιχένια ζωάκια. Έχει και την άλλη πλευρά – όπως και όλα τα πράγματα στη ζωή – που οφείλεις σαν υπεύθυνος άνθρωπος να αναλογιστείς και να λάβεις υπόψη σου. Δεν αρκεί μόνο να το βγάζεις βόλτα, να το ταΐζεις, να του έχεις μπολ για το νερό, να του αλλάζεις την άμμο και να του κάνεις τα εμβόλιά του όταν πρέπει. Το κατοικίδιο θέλει να το αγαπάς, να ασχολείσαι ουσιαστικά μαζί του, να παίζεις και να το υπολογίζεις!

Αν λοιπόν, λείπεις από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν προλαβαίνεις καλά καλά να ασχοληθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό, η απόκτηση ενός κατοικίδιου δεν είναι και η πιο υπεύθυνη απόφαση. Η ουσιαστική ερώτηση, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι αν είσαι έτοιμος να διαθέσεις τον απαιτούμενο χρόνο στο κατοικίδιό σου. Δεν έχει τρομερές απαιτήσεις, αλλά έχει απαιτήσεις.

«Όχι στον αρχικό ενθουσιασμό»

Είναι συχνό το φαινόμενο πολλοί άνθρωποι να λαμβάνουν βεβιασμένα την απόφαση να υιοθετήσουν κάποιο ζωάκι, συνήθως από επιφανειακό ενθουσιασμό.

Το υποψήφιο ζωάκι είτε υιοθετείται από τα αδέσποτα «της γειτονιάς», είτε από κάποιο σωματείο αδέσποτων ζώων, είτε αγοράζεται. Αρχικά υπάρχει μια περίοδος «μέλιτος», όπου το ζώο είναι υγιές, ζωηρό και αποτελεί καινούρια εμπειρία για τον ιδιοκτήτη. Στη φάση αυτή τα προβλήματα και οι ευθύνες συχνά παραβλέπονται ή δεν διακρίνονται. Πολύ σύντομα όμως αυτά αναδύονται δριμύτερα και καταλήγουν σε μια αρκετά συνηθισμένη εικόνα για την ελληνική πραγματικότητα: Το ζώο αφήνεται αδέσποτο στο δρόμο, σε κάποια απομακρυσμένη γειτονιά ή μπροστά από κλινικές. Σε άλλη περίπτωση, το ζώο παραμένει ιδιόκτητο και παραμελείται σε τεράστιο βαθμό.

Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλες τις ευθύνες και τις «υποχρεώσεις» που θα έχουμε απέναντι τους και να προχωρήσουμε στην υιοθεσία συνειδητά.
  1. Κάθε ζώο έχει ορισμένες διατροφικές ανάγκες. Εάν πρόκειται να υιοθετήσετε ένα ζώο, πρέπει γνωρίζετε ότι δε μπορεί να τρέφεται με αποφάγια ή μη μαγειρεμένα κρέατα, αλλά με τροφή καλής ποιότητας. Ιδίως η ειδική διατροφή, βοηθά στη διατήρηση της υγείας του ζώου, αλλά αποτελεί συγκεκριμένο έξοδο.
  2. Θα πρέπει να εξετάζεται τακτικά. Το ζώο έχει συγκεκριμένες ιατρικές ανάγκες ρουτίνας. Προκειμένου να διασφαλίσετε την άριστη υγεία του ζώου σας, θα πρέπει να φροντίζετε για την αποπαρασίτωση και τον εμβολιασμό του. Παράλληλα, επιβάλλεται να έχετε υπόψη τον ετήσιο ή εξάμηνο ιατρικό του έλεγχο (checkup) και πιθανώς την οδοντιατρική του φροντίδα.
  3. Τα ζώα έχουν το δικό τους ωράριο δραστηριοτήτων και ύπνου. Συχνά μαθαίνουν να ακολουθούν το δικό σας, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μερικές φορές δεν θα καταφέρνετε την απόλυτη ησυχία όταν την αναζητάτε. Να θυμάστε ότι τα ζώα είναι σαν τα παιδιά: Δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες σας.
  4. Ενδέχεται να κάνουν κάποιες ζημιές. Οι σκύλοι είναι γενικά ενθουσιώδη ζώα και μπορεί με την ουρά τους, κυρίως, να ρίξουν πράγματα. Ενώ οι γάτες από τη φύση τους σκαρφαλώνουν σε δύσβατα σημεία και έχουν την ανάγκη να λιμάρουν τα νύχια τους σε έπιπλα, αν δεν φροντίσετε να τους αγοράσετε ονυχοδρόμιο (“ξύστρα”). Υπενθυμίζεται ξανά ότι τα ζώα είναι σαν τα παιδιά, και από τη φύση τους δεν αναγνωρίζουν ότι έκαναν κάτι “λάθος” ή “κακό”. Θα πρέπει να τους δείξετε εσείς, στο μέτρο που γίνεται και με τα κατάλληλα μέσα εκπαίδευσης.
  5. Τα ζώα έχουν ανάγκη για βόλτα. Θα πρέπει να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα για τις ανάγκες του, αλλά και για την άσκησή του, συχνά περισσότερο από δύο φορές τη μέρα. Μη στερείτε τη βόλτα στο σκύλο σας – είναι σαν να στερείτε από τον εαυτό σας την ανάγκη για τουαλέτα ολημερίς. Οι γάτες έχουν ειδικό δοχείο άμμου. Πρέπει να καθαρίζεται τουλάχιστον μια φορά τη μέρα και να είναι καλής ποιότητας.
  6. Τα ζώα χρειάζονται συντροφιά. Μην υιοθετήσετε ένα ζώο αν πρόκειται να είναι μόνο του το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ημέρας. Το ζώο έχει ανάγκη τη συντροφιά και την προσοχή σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όταν επιστρέφετε στο σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα, θα πρέπει να αφιερώνετε λίγο χρόνο στο ζώο σας και να του δείχνετε πόσο το αγαπάτε.

Αν, λοιπόν, σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, θα πρέπει να σκεφτείς όλα τα παραπάνω και μετά να αποφασίσεις. Αν νιώθεις πως δεν είσαι έτοιμος, καλύτερα να μην το κάνεις γιατί κι εσύ θα καταπιεστείς και το κατοικίδιό σου θα είναι δυστυχισμένο!

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).