TOP

Τα ροφήματα των Χριστουγέννων που πρέπει να δοκιμάσεις

Τα ροφήματα των Χριστουγέννων: Όταν ακούτε τη λέξη Χριστούγεννα, ποιo είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό; Αυτό που σκέφτομαι εγώ προσωπικά είναι χουχούλιασμα μπροστά από το τζάκι με μια κούπα στο χέρι, απολαμβάνοντας κάποιο ζεστό ρόφημα. Ζεστή κούπα, ζεστά χέρια, ζεστή καρδιά, λέει κάποιο ρητό. Κι επειδή τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος της θαλπωρής και της ζεστασιάς, παρακάτω συγκεντρώσαμε κάποια ροφήματα που θα σας βάλουν αστραπιαία σε πιο εορταστικό mood.

Ζεστή σοκολάτα με marshmallows (και χίλια δυο άλλα toppings)

Αποτελεί ίσως το αγαπημένο ρόφημα μικρών και μεγάλων. Γάλακτος,bitter,με αλκοόλ ή χωρίς, κλασική ή με γεύσεις, η ζεστή σοκολάτα ήταν, είναι και θα είναι συνυφασμένη με κρύες, αλλά “γλυκές” μέρες.

Για τη σοκολάτα

  • 480 γρ. γάλα (εκτός του κλασικού, μπορούμε να πειραματιστούμε με οποιοδήποτε είδος γάλακτος, όπως γάλα σόγιας)
  • 2-4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 κ.σ. κακάο, σε σκόνη, καλής ποιότητας
  • 50 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Για το σερβίρισμα

  • σαντιγί
  • marshmallows
  • κουβερτούρα, λιωμένη

(πραλίνα φουντουκιού, σιρόπι οποιασδήποτε γεύση, τρούφα ή οποιαδήποτε άλλη λιχουδιά μπορούν εννοείται να προστεθούν)

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, αφαιρούμε το μισό και το κρατάμε ζεστό σε μια κούπα.
  • Στο υπόλοιπο ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκιά τη θέλουμε), το κακάο και ξεκινάμε να το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση το μείγμα ανακατεύοντας συχνά με ένα σύρμα.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά, να λιώσει η ζάχαρη και να διαλυθεί το κακάο.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και αυτή.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και ομογενοποιούμε και αυτό με τα υπόλοιπα υλικά. Αν χρειαστεί, ζεσταίνουμε ξανά το μείγμα.
  • Σερβίρουμε με τη σαντιγί, τα marsmallows, τη λιωμένη σοκολάτα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα.

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Τσάι τζίντζερ

Οι ευεργετικές ιδιότητες της πιπερόριζας είναι γνωστές από την αρχαιότητα, όπου χρησιμοποιούταν σαν αφέψημα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, από κοινά κρυολογήματα μέχρι και ίλιγγο. Την ιδιαίτερη γεύση και την σπιρτάδα του μπορεί κάποιος να την απολαύσει σε ένα πολύ εύκολο και γρήγορο ρόφημα.

Για μία κούπα τσάι:

  • τρείς με τέσσερις χοντροκομμένες φέτες τζίντζερ
  • ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • λίγο στημμένο λεμόνι (ή και πολύ,ανάλογα με τα γούστα)
  • ένα ξυλάκι κανέλας

Η εκτέλεση είναι πολύ απλή. Σε ένα μπρίκι προσθέτουμε νερό και τα κομματάκια του τζίντζερ.5 λεπτά αφού φτάσει το νερό σε σημείο βρασμού, αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε το αφέψημα σε μια κούπα, στην οποία προσθέτουμε το λεμόνι, το ξυλάκι κανέλας και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και…έτοιμο!

rofhmata-tsai-pexels

Ζεστό γλυκό κρασί (Glühwein)

Ενδεχομένως να μην υπάρχει πιο χαρακτηριστικό, εορταστικό και απολαυστικό χριστουγεννιάτικο ρόφημα από το Glühwein. Εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό, είναι το ρόφημα που νιώθεις ότι κάθε του γουλιά ζεσταίνει ολόκληρο το σώμα σου και φτάνει μέχρι την ψυχή. Η παρακάτω συνταγή είναι εμπνευσμένη από εκείνη του Άκη Πετρετζίκη ως προς τις αναλογίες, με ορισμένες δικές μου προσθαφαιρέσεις

Συστατικά:

  • 1 λίτρο κρασί κόκκινο
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 στικ κανέλα
  • 100 γρ. τζίντζερ
  • λίγο γαρύφαλλο (σε “καρφάκια” είναι προτιμότερο, αλλά και τριμμένο μας κάνει)
  • ακόμη πιο λίγο μπαχάρι
  • 250 γρ. μέλι
  • 50 γρ. κονιάκ

Για το σερβίρισμα:

  • 1 στικ κανέλα
  • ρόδι ή πορτοκάλι

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, το πορτοκάλι, τα στικ κανέλας, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, το τζίντζερ και το μέλι.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει βράση. Μόλις γίνει αυτό, θα παρατηρήσουμε τη δημιουργία αφρού, τον οποίο καλό θα ήταν να αφαιρέσουμε όσο γίνεται.
  • Το αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ.
  • Σερβίρουμε με το ρόδι ή το πορτοκάλι και το στικ κανέλας και απολαμβάνουμε

Προσωπικά, στο δικό μου Gluhwein δεν βάζω κονιάκ, για να γίνει πιο ελαφρύ και ευκολόπιοτο. Για μια παραπάνω αίσθηση αλκοόλ όμως, καθώς το περισσότερο από το κρασί εξατμίζεται κατά τον βρασμό,go for it.

Εggnog

Αν και στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Αγγλία και τον Καναδά, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, εδώ στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστό και ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Γιατί; Γιατί είναι πεντανόστιμο. Οι φανς του Baileys θα συμφωνήσετε μαζί μου, διότι το eggnog του μοιάζει πολύ σαν γεύση. Για τους λάτρεις δε της κρέμας ζαχαροπλαστικής…απορώ πως σας είχε ξεφύγει ως τώρα!

Για 4-5 ποτά, θα χρειαστείτε:

  • 500 ml πλήρες φρέσκο γάλα
  • 150 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 3 κρόκους & 3 ασπράδια αυγών
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 120 ml bourbon ή κονιάκ
  • 2 βανίλιες

Μέθοδος εκτέλεσης:

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα , την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες, τα ξύλα κανέλας και το μοσχοκάρυδο και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Λίγο πριν βράσει το κατεβάζουμε.
  • Παράλληλα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ τους κρόκους και τη ζάχαρη. Συνεχίζοντας να χτυπάμε με σύρμα, ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος στο μπολ. Με αυτόν τον τρόπο παστεριώνουμε τα αυγά και είναι ασφαλή προς κατανάλωση.
  • Προσθέτουμε στο μείγμα το αλκοόλ και ανακατεύουμε.
  • Αφήνουμε το Eggnog να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο Eggnog και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
  • Extra tip: μπορούμε στο τελείωμα να προσθέσουμε λίγο μοσχοκάρυδο και κανέλα ακόμη για επιπλέον γεύση και άρωμα

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Βουτυρόμπυρα

Χαριποτερόφιλοι αυτού του κόσμου, αγαλιάστε! Σας έχουμε την πιο πιστή απομίμηση της διάσημης βουτυρόμπυρας από τον κόσμο του Χάρι Πότερ. Και λέμε απομίμηση, διότι η αυθεντική βουτυρόμπυρα σερβίρεται μόνο στο θεματικό πάρκο Wizarding World στο Ορλάντο, μια συνταγή που χρειάστηκαν 3 χρόνια για να τελειοποιηθεί και αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό! Η βουτυρόμπυρα αποτελείται από δύο στρώματα: το πιο ρευστό (στρώμα βουτύρου) και το πιο κρεμώδες, που την κάνει να θυμίζει κανονική μπύρα.

Η παρακάτω συνταγή αντιστοιχεί σε 6 μερίδες.

Για το στρώμα βουτύρου:

  • 6 μπουκάλια σόδας κρέμα
  • 3 κουταλάκια βούτυρο (σε μέτρια θερμοκρασία)
  • 3 κουταλάκια ρούμι

Για το στρώμα κρέμας:

  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 6 κουταλιές ζάχαρης
  • 1 βανίλια
  • 2 κουταλάκια βούτυρο (σε μέτρια θερμοκρασία)

● Μείγμα 1:

Σε ένα μπολ ανακατέψτε την σόδα, το βούτυρο και το ρούμι.

● Μείγμα 2:

Σε ένα μίξερ βάλτε τη κρέμα σε μεσαία-υψηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει όγκο. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται πολύ μαλακές κορυφές, για άλλα 4-5λεπτά. Προσθέστε τη βανίλια, το βούτυρο και στη συνέχεια χτυπήστε για άλλα 30 δευτερόλεπτα περίπου.

Σε έξι μεγάλα ποτήρια μοιράστε το μείγμα 1 προσεκτικά και σερβίρετε αμέσως από πάνω το μείγμα 2, με ένα μεγάλο κουτάλι!

Βρείτε τη συνταγή εδώ.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
4
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.