TOP

Στόχος 2020: Να γίνεις άνθρωπος καλός κι ευγενικός

Μιας και πέρασε μια υπέροχη (not) περίοδος Χριστουγέννων που όλοι υποτίθεται είναι χαρούμενοι, αγάπη κι αγκαλίτσες παντού κι ανυπομονησία για το ξημέρωμα του νέου έτους, ήρθε η ώρα να αναλογιστείς αν όντως ήσουν χαρούμενος, μοίραζες την αγάπη στους γύρω σου και πάνω απ’ όλα αν ήσουν ευγενικός. Για άλλη μια χρονιά συνειδητοποίησα ότι οι άνθρωποι δεν έχουν όριο στην ασέβειά τους προς τους συνανθρώπους τους και φροντίζουν να τους συμπεριφέρονται με το χειρότερο τρόπο σαν να είναι σκάλες ανώτεροι. Πιστέψτε με. Έτσι δείχνουν πόσα σκαλοπάτια παρακάτω βρίσκονται στην ανθρώπινη εξέλιξη.

81602664_2719644451449078_7349902930062868480_n

Και θα μου πεις ότι δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του κάθε άνθρωπος και πόσα προβλήματα μπορεί να κουβαλάει που εσύ να νομίζεις ότι δεν είναι κάτι σημαντικό. Και θα μου πεις ότι επειδή είσαι πωλήτρια τα βλέπεις με άλλο μάτι επειδή κουράζεσαι κι έχεις 12ωρη συναναστροφή με ανθρώπους και θες να χαλαρώσεις λίγο. Και θα σου πω ότι φυσικά κι έχουν όλοι οι άνθρωποι προβλήματα στο κεφάλι τους, άλλοι πολλά άλλοι λίγα, και μέσα σ’ αυτούς είμαι κι εγώ. Και θα σου πω πως φυσικά και κουράζομαι με το πολύ μπλα μπλα και τη συνεχή συναναστροφή με τους ανθρώπους. Αλλά να σου πω κάτι; Μια καλημέρα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Πόσο δύσκολο είναι να πεις μια καλημέρα, ένα γεια, ένα κάτι στον συνάνθρωπό σου που προσπαθεί να συνεννοηθεί μαζί σου σε μια πολύ απλή γλώσσα που εσύ την κάνεις Γραμμική Α; Πόσο πολύτιμο σάλιο θα χαλάσεις τέλος πάντων;

Δεν είμαι παράλογη ούτε ζητάω τον ουρανό με τ’ άστρα. Απ’ το σπίτι μου, όμως, με έμαθαν τους βασικούς τρόπους ευγένειας που δεν είναι και καμιά πυρηνική φυσική. Όταν ο άλλος σε χαιρετάει τον χαιρετάς κι εσύ. Κι έτσι ξεκινάτε μια ωραία επικοινωνία, έναν σωστό διάλογο με την όσο πιο σωστή και γρήγορη συνεννόηση και μια win-win κατάσταση. Κι όλα αυτά από μικρή ηλικία. Από τότε που η γλώσσα πήγαινε ροδάνι και πίστεψέ με ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Όταν, λοιπόν, βλέπω να χαιρετάς μικρά παιδιά κι αυτά να μη σου δίνουν καν σημασία και να μη συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σε σέβονται, αναλογίζεσαι πώς έχουν μεγαλώσει απ’ το σπίτι τους και τι παιδιά θα μεγαλώσουν όταν έρθει η ώρα.

54a13ea8f7ac8ff719c2942bd6c9099d

Μέχρι που έρχονται στη σέντρα οι μεγάλοι κι οι μεγαλύτεροί τους και λες “α να από πού πήραν την ανατροφή”. Άνθρωποι που σκάνε μύτη σε κλειστό χώρο με γυαλί και τουπέ Άννα Βίσση μαύρα γυαλιά φοράω μέσα στη νύχτα και νομίζουν όντως ότι το παίζουν φευγάτοι, ποδοπατούνται για να τους δώσεις πρώτος σημασία και που δε θα σου πουν ούτε ένα καλή συνέχεια γιατί βιάζονται να κάνουν τα ψώνια τους μέσα στο άγχος αν θα προλάβουν τελευταία στιγμή που αποφάσισαν να βγουν για τις Χριστουγεννιάτικες αγορές. Αυτό που δε θα καταλάβω ποτέ είναι πώς νομίζουν ότι θα φύγουν πρώτοι από κάποιο μαγαζί όταν έχουν να εξυπηρετηθούν πόσοι άλλοι πριν από αυτούς. Δεν είναι, επομένως, μόνο η ασέβεια που δείχνουν προς τα παιδιά που προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο γι’ αυτούς, αλλά και προς τους συνανθρώπους τους. Πού είναι το Κρίστμας Σπίριτ σας ενιγουέι;

To_pouli_tou_Ro_20190406

Δε θέλω να απομονώσω συμβάντα που συνέβησαν όλες αυτές τις μέρες εκεί που δουλεύω. Αυτό που θέλω να εκφράσω είναι κάτι το οποίο το βλέπω κι όταν είμαι εγώ στη θέση όλων αυτών. Τρελαινόμαστε όλοι για πράγματα ασήμαντης αξίας. Έχουμε, δηλαδή, τόσα στο κεφάλι μας και θέλουμε να βάλουμε κι άλλα που δε χρειάζεται καν να ασχοληθούμε. Τι κι αν πήρε ο άλλος τη σειρά σου; Θα πεις τι θες αμέσως μετά. Τι κι αν έχει τρελό κόσμο παντού και κάνεις πολύ σιγά τη βόλτα σου στα μαγαζιά ή δε βρίσκεις να παρκάρεις; Γιατί κάνεις λες και δεν το ξερες ότι αυτές οι μέρες έτσι είναι; Ας κάνεις υπομονή όπως όλοι μας. Και πάνω απ’ όλα να είσαι άνθρωπος.

Όσο περνάει ο καιρός τόσο και αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος γύρω μου γίνεται όλο και πιο κακός. Κοιτάει την πάρτη του, το συμφέρον του και πάντα την καμπούρα του διπλανού του. Νομίζει ότι μόνο αυτός είναι πάνω στον κόσμο και κανένας άλλος κι εγώ απλά είμαι σε φάση “θες να ηρεμήσεις λίγο που νομίζεις ότι είσαι ο Πάπας; ” Ποιος νομίζεις ότι είσαι που μπορείς να μιλήσεις στον οποιονδήποτε με τέτοιο τρόπο που να ντρέπομαι εγώ για λογαριασμό σου κι εσύ να θεωρείσαι αλάθητος. Είσαι απλά ένας μικρός εγωκεντρικός άνθρωπος που κάποια στιγμή θα βρεθεί ο κατάλληλος να σε βάλει στη θέση του πριν μεγαλώσεις έτσι και τα παιδιά σου και αυτά με τη σειρά τους τα δικά τους. Γιατί όλα από κάπου ξεκίνησαν πολύ πολύ πίσω. Πρέπει να βρεθεί αυτή η μερίδα ανθρώπων που θα σταματήσει αυτή την αλυσίδα αγένειας κι ασέβειας.

57012715_2313952855334360_1811727411293434000_n

Και νομίζω πως ήρθε η ώρα αυτή. Είναι η δική μας ώρα. Δε βγάζω χολή για το τίποτα. Υπάρχουν άνθρωποι που απαιτούν σεβασμό από σένα επειδή είναι μεγαλύτεροί σου ενώ εκείνοι δε σου έχουν κανένα σεβασμό. Γιατί να τους σεβαστείς εσύ; Δεν παίζει ρόλο η ηλικία. Το παν είναι ο αλληλοσεβασμός σε όλες τις κλίμακες. Και με το σωστό τρόπο μπορεί σιγά σιγά να αλλαχτεί όλο αυτό και κάπως να προοδεύσουμε. Κι όλα να ξεκινήσουν από μια απλή καλημέρα στο διπλανό σου όταν στο πει κι ο ίδιος.

Ο στόχος σου, λοιπόν, για το 2020 είναι να γίνει ο κόσμος πιο ευγενικός, πιο καλός. Ξεκινώντας από σένα.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment