TOP

Στέφανος Λευτάκης & Άντζυ Μακρή: Όταν ο φωτογραφικός φακός μπορεί να σε ταξιδέψει ακόμη και στην καραντίνα

Ο Στέφανος Λευτάκης και η Άντζυ Μακρή είναι φωτογράφοι. Έχοντας ως βασικό πρωταγωνιστή τους τα μυστήρια, αναλαμβάνουν  φωτογραφήσεις χώρων και προϊόντων. Και στους δυο αρέσει η φύση από διαφορετική σκοπιά και έτσι επιδίδονται πολύ στις φωτογραφήσεις της, με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά, αναδεικνύοντας την ομορφιά της. Ο Στέφανος λατρεύει επίσης το κομμάτι της urban φωτογραφίας, ενώ τα τελευταία χρόνια δημιουργούν μικρά ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας σημεία των πόλεων που επισκέπτονται με διαφορετικό τρόπο απ’ τα συνηθισμένα. Αυτή η προσωπική οπτική τους γωνία, κάνει τη δουλειά τους μαγική, προσελκύοντας χιλιάδες μάτια. Μιλούν στο Cosmogony για το πως μια φωτογραφία μπορεί να σε ταξιδέψει, να σε παρακινήσει, να σε παθιάσει, ακόμη και σε εποχές καραντίνας!

Κωνσταντίνα Ροϊδοπούλου: Τι είναι η φωτογραφία για εσάς;

Στέφανος Λευτάκης: Η φωτογραφία, εκτός απ’ τη σωστή τεχνική, είναι το συναίσθημα που βγάζει, κρατώντας τις στιγμές αναλλοίωτες στον χρόνο. Η διαχρονικότητά της είναι η ουσία της.

Άντζυ Μακρή: Επίσης είναι πολύ σημαντικό το συναίσθημα που ένιωθε ο εικονιζόμενος εκείνη τη στιγμή γιατί αυτό μένει. Οπότε είναι αναβίωση του τότε συναισθήματος, των μυρωδιών που μπορεί να υπήρχαν τότε κ.ο.κ έρχονται ξανά στη μνήμη κάθε φορά που κοιτάς μια φωτογραφία.

Κ.Ρ. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη φωτογραφία και το βίντεο;

Σ.Λ. Στο βίντεο έχεις κίνηση και μουσική, ενώ η φωτογραφία είναι στατική. Η φωτογραφία έχει μια στιγμή ενώ το βίντεο άπειρες. Με την μουσική και όλα όσα ‘’ντύνουν’’ το βίντεο, μπορείς ν’ αποτυπώσεις πολύ πιο έντονα τη στιγμή. Παρόλα αυτά και τα δύο μπορούν ν’ αποτυπώσουν εξίσου τη δυναμική της, απλώς με διαφορετικό τρόπο. Επειδή είμαστε στην εποχή των social media (YouTube κ.λπ) το βίντεο έχει πλέον μεγαλύτερη απήχηση. Η φωτογραφία έχει περάσει σε ρομαντικό επίπεδο.

Α.Μ. Στο βίντεο, με τα πλάνα που έχεις ήδη τραβήξει, προσπαθείς εσύ ο ίδιος να δημιουργήσεις μια ιστορία. Για εμάς είναι το ίδιο έντονο απλώς εξαρτάται από το θέμα και τον θεατή.

Κ.Ρ. Μέσα απ’ τον φακό σας βλέπουμε διάφορα μέρη ή τοπία και προκαλούνται διάφορα συναισθήματα. Τι επιθυμείτε να προβάλλετε μέσα από κάθε σας δημιουργία;

Α.Μ. Αυτό που επιδιώκουμε πάντα είναι η ξεχωριστή ματιά, η διαφορετική οπτική. Να μην πάμε για παράδειγμα στο Κολοσσαίο της Ρώμης και να βγάλουμε αποκλειστικά αυτό. Να μην είναι η κλασική φωτογραφία ή βίντεο.

Σ.Λ. Θέλουμε να δημιουργούμε πάντα περιεχόμενο κινηματογραφικής ομορφιάς. Να μπορεί να νιώσει ο αποδέκτης ότι εκείνη την στιγμή βρίσκεται εκεί. Δεν κάνουμε τουριστικό οπτικοακουστικό υλικό. Σε κάθε μέρος που πηγαίνουμε στοχεύουμε στην διαφορετική, κινηματογραφική ματιά. Πολλές φορές οι άνθρωποι έχουμε την τάση να βλέπουμε γύρω μας εικόνες με γυμνό μάτι και να τις προσπερνάμε. Εμείς κάνουμε στοπ σε αυτή την προσπέραση και την απαθανατίζουμε. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά μας από τις κοινότυπες φωτογραφίσεις ή βιντεοσκοπήσεις.

Κ.Ρ. Έχει γίνει ένα τεράστιο μπαμ εδώ και περίπου ένα χρόνο, με τον κορονοϊό. Ξαφνικά δεν μπορούμε να πάμε πουθενά και είμαστε στα σπίτια μας. Ως τρόπο διαφυγής από όλο αυτό, έχουμε την οθόνη (κινητό, τηλεόραση, PC, laptop). Εσείς θεωρείτε ότι οι δημιουργίες σας, το οπτικοακουστικό υλικό σας λειτουργεί ως τρόπος διαφυγής από όλο αυτό που ζούμε; Και αν ναι με ποιον τρόπο;

Σ.Λ. Η νοσταλγία είναι ένα μικρό φάρμακο. Το να θυμάσαι όμορφες στιγμές σε κάνει και να χαμογελάς και σου γεννάει την επιθυμία να τις πραγματοποιήσεις ή να τις επαναλάβεις. Στη ζωή, όταν πέφτεις ψυχολογικά, όπως για παράδειγμα αυτό συμβαίνει στις μέρες μας με τον κορονοϊό, βοηθάει να θυμάσαι ανθρώπους που σε αγαπάνε, ωραίες στιγμές. Όσον αφορά τα ταξίδια και τον κορονοϊό, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να θυμόμαστε τα ‘’πριν’’. Έτσι το βλέπεις ως ευκαιρία και βάζεις στόχο, μόλις βγούμε από όλο αυτό, να κανονίσουμε ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδος.

Α.Μ. Βλέποντας καλαίσθητα βίντεο με διάφορα μέρη, τόπους, αμέσως σκέφτεσαι ‘’θέλω και εγώ να πάω εκεί’’! Σε κάνουν να ονειρεύεσαι.

Σ.Λ. Λόγω του κορονοϊού, πιστεύω ότι θα στηρίξουμε πολύ και θα τιμήσουμε την Ελλάδα και τους τόπους της. Έχει πολλά μέρη που δεν τα γνωρίζουμε. Τα τελευταία τρία χρόνια που ταξιδεύω πιο επισταμένα με το αμάξι και όχι μόνο, όσα μέρη έχω ανακαλύψει στην Ελλάδα είναι πραγματικά μαγικά. Και μάλιστα πολλά είναι μέσα στην Αθήνα. Υπάρχουν μέρη που δεν έχουμε ιδέα γιατί ο κόσμος δεν τα έχει ανακαλύψει τόσο καιρό. Όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης κοντά στην Πεντέλη.

Κ.Ρ. Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο μέρος;

Σ.Λ. Το αγαπημένο μου μέρος είναι τα Μετέωρα. Πήγα πέρσι για πρώτη φορά στη ζωή μου. Έμαθα ότι είναι ένα πάρα πολύ αρχαίο μέρος. Παλιά μάλιστα βρισκόταν μέσα στον βυθό της θάλασσας. Είναι εντυπωσιακό ότι έχει μείνει ατόφιο, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το υλικό του βράχου μπορεί να παρομοιαστεί με τις ελαφρόπετρες που βρίσκουμε το καλοκαίρι στη θάλασσα και αυτό εναπόκειται στο γεγονός ότι παλιά βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Α.Μ. Το αγαπημένο μου μέρος, αυτό που με ηρεμεί, μου αδειάζει το μυαλό, είναι οι Αντίπαξοι. Ίσως να μου αρέσει τόσο πολύ, γιατί είναι το απόλυτο μπλε και είμαι λάτρης της θάλασσας, μιας και πήγαινα από μικρή στην Κέρκυρα.

Σ.Λ. Το μέρος που γίνεται δικό σου αγαπημένο, είναι και το μέρος με το οποίο αποκτάς ένα είδος ‘’σχέσης’’ μαζί του, ένα δέσιμο.

Α.Μ – Σ.Λ. Το αγαπημένο μας μέρος στο εξωτερικό είναι το Λονδίνο. Δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Διαφορετικοί δρόμοι, χρώματα, φιλοσοφία. Είναι πανέμορφα. Επίσης έχουν φοβερή οργάνωση. Δεν φοβάσαι μη χαθείς γιατί στα λένε όλα, σε βοηθούν σε όλα και είναι πολύ λεπτομερείς και σαφείς οι οδηγίες για οδούς, εντός του μετρό κλπ.

Κ.Ρ. Τι είναι αυτό που περιμένετε ν’ αποτυπώσετε στον φακό σας;

Α.Μ. Το μέρος που μας αρέσει και θέλουμε την αποτύπωση του από διαφορετική οπτική γωνία.

Σ.Λ. Βάζουμε ένα challenge στον εαυτό μας. Πηγαίνοντας σε ένα μέρος, βλέπουμε πως το έχουν ήδη αποτυπώσει μέσα από τον φακό και προσπαθούμε να βρούμε εμείς την διαφορετική οπτική, ώστε να μείνει στο μάτι του θεατή και να δημιουργήσει την ανάμνηση.

Κ.Ρ. Πείτε μου 3 συναισθήματα που επιθυμείτε να εμφυσήσετε στον θεατή που βλέπει τη δουλειά σας.

Α.Μ. Νοσταλγία, χαρά πάθος για να κάνουν αυτό που βλέπουν. Να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν τον κόσμο.

Σ.Λ. Προβληματισμός για κοινωνικά ζητήματα επίσης. Να μπορεί ο κόσμος μέσα από την φωτογραφία που θα δει να προβληματιστεί για διάφορα γεγονότα γύρω του.

Βρες τους στα social media (IG): Antzi Makri Στέφανος Λευτάκης 

Πηγή φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο Άντζυ Μακρή & Στέφανος Λευτάκης

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη στο αστικό χάος, βρίσκεται σχεδόν πάντα, είτε βουτηγμένη ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού, στυλό και ανοιχτό λάπτοπ, είτε στην κορυφή ενός βράχου ν’ ατενίζει ηλιοβασιλέματα. Με την περιέργεια του δημοσιογράφου, την ενσυναίσθηση ενός γιόγκι και την τρέλα ενός ανθρώπου που βρίσκει την ουσία ακόμα και στα πιο μικρά, θαυμάζει, ψάχνει και αποτυπώνει, αυτό το κάτι που υπάρχει σε όλα. Στον άνθρωπο, στην φύση, στα πράγματα, στην ζωή!