TOP

«Spiderman: Μακριά από τον τόπο του»: Πώς η επιστημονική φαντασία απεικονίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα;

Spiderman: Ένας υπερήρωας, ένας από τους αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων κάθε φορά έρχεται να μας συναρπάσει με κάθε νέα του ταινία. Ένα έφηβο παιδί της διπλανής πόρτας που έχει ως κύριο στόχο να σώσει την πόλη και τους φίλους του από τους εχθρούς. Σε κάθε ταινία του συνδυάζει το χιούμορ, τις στιγμές αγωνίας, το γέλιο αλλά και τα ηθικά διδάγματα. Έτσι και ήρθε με την νέα του ταινία με τίτλο: «Spiderman: Μακριά από τον τόπο του» η οποία και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους. Θέμα της ταινίας είναι οι διακοπές που επιλέγει να κάνει ο έφηβος Spiderman με τους συμμαθητές, αφήνοντας λίγο πίσω τις υποχρεώσεις του ως υπερήρωας. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις θα εμφανιστούν μπροστά του καθώς θα κληθεί να βοηθήσει τον Nick Fury και θα ξεσκεπάσουν μαζί το μυστήριο με τα τέρατα που προκαλούν το χάος στην ήσυχη ήπειρο.

27-spider-man-far-from-home.w700.h700

Σίγουρα όμως στην εν λόγω ταινία κάθε στοιχείο αποτελεί και ένα σύμβολο. Μια απεικόνιση της πραγματικότητας που έμμεσα ο εκάστοτε σεναριογράφος και σκηνοθέτης μέσα από τις περιπέτειες ενός πολυαγαπημένου προσώπου για όλους μας, θέλει να περάσει τα δικά του μηνύματα και ανησυχίες.

Δύο λοιπόν από τα τεράστια και τρομακτικά τέρατα που επιχειρούν να πλήξουν την πολιτεία προέρχονται από δύο στοιχεία της φύσης. Το πρώτο είναι ένα τεράστιο πύρινο «τέρας» τυλιγμένο στις φλόγες και στο πέρασμά του καίει τα πάντα και το δεύτερο είναι ένα «τέρας» αποτελούμενο από νερό και στο πέρασμά του πλημμυρίζει όλη την πόλη.

Πέρα από τα όρια της φαντασίας, η παραπάνω ιστορία έχει υπόσταση πραγματική. Δύο από τα κυριότερα φυσικά φαινόμενα που αποτελούν μείζοντα ζητήματα της επικαιρότητας και προκαλούν παγκόσμια ανησυχία είναι οι πύρινες φλόγες του Αμαζονίου, του πνεύμονα της Γης που εδώ και τόσο καιρό έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Όπως και το λιώσιμο των πάγων, η στάθμη του νερού στον πλανήτη που ανεβαίνει, οι σοκαριστικές εικόνες των πολικών αρκούδων που δεν μοιάζουν σε τίποτα πλέον με τις όμορφες και με πλούσιο τρίχωμα αρκούδες που γνωρίζουμε.

Και όλοι εμείς περιμένουμε έναν «Spiderman» που θα μας σώσει από τα «τρομακτικά τέρατα» από τα οποία κινδυνεύουμε, δίχως να συνειδητοποιούμε πως αυτά τα «τέρατα» τα προκαλούμε εμείς οι ίδιοι με τη συμπεριφορά μας. Δεν κάνουμε ανακύκλωση, δεν κάνουμε εξοικονόμηση νερού, ρεύματος. Απερίσκεπτοι και σαν μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν τις συνέπειες, πετάμε αναμμένα τσιγάρα σε δάση, βάζουμε φωτιές για την εξυπηρέτηση διάφορων συμφερόντων και δεν συμμετέχομε σε δράσεις για το περιβάλλον. Αντί λοιπόν να περιμένουμε να έρθει κάποιος με υπερηρωικές δυνάμεις, που θα μας «σώσει» από καταστροφές τις οποίες οι ίδιοι δημιουργούμε με τη συμπεριφορά μας, ας συμβάλλουμε με πρότυπο την καλοσύνη και την θέληση του αγαπημένου μας υπερήρωα, στη διάσωση του πλανήτη μας.

spider_man_far_from_home_DF_07191_07189_r_v3.0

Ένα ακόμη ζήτημα που παρουσιάστηκε στην ταινία, που ανταποκρίνεται 100% στη σύγχρονη πραγματικότητα και μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν ένας ψεύτικος και κατασκευασμένος κόσμος μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, που είχε βάλει σκοπό να αποπροσανατολίσει τον υπερήρωα από τον στόχο του και να του δημιουργήσει ψευδαισθήσεις και προσπαθώντας να τον κάνει να πιστέψει ότι το ψεύτικο είναι και αληθινό. Ωστόσο με εκπαίδευση και εμπιστευόμενος το ένστικτό του κατάφερε να διακρίνει τι είναι ψεύτικο και τι πραγματικό. Με σύνθημα «Δεν είναι αλήθεια, δεν είναι αλήθεια» επαναλαμβάνοντας διαρκώς την φράση δημιουργούσε ένα αίσθημα ασφάλειας στον εαυτό του ώστε να απαλλαγεί από τους φόβους του και να φτάσει στον στόχο του. Μια σύγχρονη εκδοχή των σειρήνων του Οδυσσέα.

Είναι η απόλυτη ταύτιση με τα δεδομένα της σημερινής εικονικής, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, πραγματικότητας. Η προβολή μέσω των social media εικόνων και καταστάσεων δημιουργούν πρότυπα ανθρώπων και η αποπλάνηση μέσω των ψευδών ειδήσεων μόνο στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν κάθε έναν από εμάς για εξυπηρέτηση οικονομικών και άλλων συμφερόντων. Κυριαρχούν τα πρότυπα της μαζικότητας, όπου άκριτα και άβουλα μας πείθουν να ακολουθήσουμε και εμείς ακολουθούμε, γιατί; Γιατί δεν εκπαιδεύουμε και δεν χρησιμοποιούμε την κρίση και τη λογική μας, δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας και δεν έχουμε αυτοπεποίθηση. Γιατί δεν έχουμε σαν σύνθημα «είναι απλώς μια ψεύτικη και κατασκευασμένη εικόνα, δεν είναι η αλήθεια» και σαν θύματα παρασυρόμαστε σε ό,τι μας προβάλλουν.

Μια ταινία που σίγουρα θα μας διασκεδάσει, σίγουρα θα μας θυμίσει μια πορεία ταινιών των παιδικών μας χρόνων και σίγουρα θα προβληματίσει τον κάθε ένα ξεχωριστά. Αρκεί να έχουμε την θέληση και τον στόχο να βλέπουμε λίγο παραπέρα από την φαντασία…γιατί καμιά φορά είναι εμπνευσμένη από την πραγματικότητα.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη τον Μάη, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας. Στα 18 της και με εισιτήριο το μηχανογραφικό της αποφάσισε να ζήσει το όνειρο της πολλά υποσχόμενης φοιτητικής της ζωής, σπουδάζοντας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της, γράφτηκε στο μεταπτυχιακό «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Πατρών - Λευκωσίας. Σήμερα η Μάνια εργάζεται σε δικηγορική εταιρία ως γραμματέας και αναζητά νέους δρόμους για να αποκτήσει περισσότερα εφόδια στο ταξίδι των σπουδών της. Στον ελεύθερο χρόνο της αρέσει να ακούει μουσική, να γράφει και να σχεδιάζει φορέματα μιας και η μόδα είναι η κρυφή της αγάπη. Αγαπάει τα ταξίδια και τις εποικοδομητικές συζητήσεις με τους φίλους της.

Post a Comment