TOP
siwpi

Σιωπή: Έτσι θα πετύχεις την πιο ωφέλιμη πρακτική ηρεμίας

Σιωπή. Μη μιλάς για λίγο. Δεν είναι προσταγή, δεν έχει επιτακτικό χαρακτήρα, ούτε έντονη χροιά. Είναι μια από τις καλύτερες παροτρύνσεις που μπορεί κάποιος να μας κάνει.

Κυριολεκτικά. Έχουμε συνηθίσει τη μονολεκτική φράση, σιωπή, που μας έλεγαν οι γονείς μας ενίοτε, όταν κάναμε φασαρία και ήταν π.χ. ώρα κοινής ησυχίας. Που να ήξεραν ότι αυτή η λέξη έχει εξαιρετικά θετική επίδραση όταν γίνει πράξη. Επιφέρει υπέροχα αποτελέσματα, οργανικά και ψυχολογικά.

Η πρακτική σιωπής ονομάζεται Mauna και πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι και που ακριβώς μας ωφελεί.

Η λέξη Mauna είναι σανσκριτική και σημαίνει- συνοπτικά- ”σιωπή”. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές αποχρώσεις που είναι εγγενείς στη σημασία αυτής της λέξης και η εξάσκηση της αφορά διάφορους βαθμούς έντασης. Η πρακτική της σιωπής συνιστάται τόσο σε κλασικά κείμενα της γιόγκα όσο και σε πολλές σύγχρονες στοχαστικές παραδόσεις και –κατά τη διάρκεια των αιώνων- τιμάται ως μια ισχυρή μέθοδος σύνδεσης με το θείο.

siwpi-1

Η πρακτική της Mauna έχει διάφορες μορφές: μπορεί να μείνουμε σιωπηλοί για μια ώρα, μια μέρα, μια βδομάδα ή και περισσότερο! Μπορεί, επίσης, να πάρει τη μορφή περιόδων ελεγχόμενης ομιλίας.

Μια τέτοια διαρκής σιωπή θεωρείται απαραίτητη στην ινδουιστική παράδοση, καθώς η κατανόηση αυτού που είναι πέρα από λόγια μπορεί να προέλθει μόνο από την άμεση εμπειρία.

Σύμφωνα με την Bhagavad Gita, η εξάσκηση της Mauna έχει να κάνει με την εκπαίδευση του μυαλού μας, όχι μόνο του στόματός μας, να σιωπά. Είναι βαθιά μεταμορφωτική γιατί μας βοηθά να ησυχάσουμε τις σκέψεις μας και, το πιο σημαντικό, να αναγνωρίσουμε το υπόβαθρο της Ακινησίας που είναι η Πραγματική μας Φύση.

Το Mauna είναι επίσης μια σημαντική μορφή tapas (συνειδητή λιτότητα). Ο Swami Sivananda συνέστησε την εξάσκηση στη σιωπή για ένα ή δύο χρόνια — κάτι που μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από τον τρέχοντα τρόπο σκέψης μας και τον φυσιολογικό βαθμό συμμετοχής στην κοινωνία.

siwpi-2

Ωστόσο, το να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να μην μιλάει για μία μέρα (ή τουλάχιστον μισή μέρα) την εβδομάδα είναι ένας ισχυρός τρόπος για να καθαρίσουμε το μυαλό και να αναπτύξουμε μεγαλύτερη επίγνωση της ομιλίας.

Περιγράφοντας τα οφέλη του Mauna, ο Swami Sivananda επιβεβαίωσε: «Η ενέργεια σπαταλιέται σε άσκοπες συζητήσεις και κουτσομπολιά. Οι κοσμικοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Το Mauna εξοικονομεί ενέργεια και μπορείτε να κάνετε περισσότερη πνευματική και σωματική εργασία. Με την πρακτική του Mauna, η ενέργεια του λόγου μετασχηματίζεται αργά σε ojas shakti ή, αλλιώς, πνευματική ενέργεια.

Το Mauna αναπτύσσει τη δύναμη της θέλησης, περιορίζει την παρόρμηση του λόγου και χαρίζει ψυχική ηρεμία. Είναι μια μεγάλη βοήθεια στην τήρηση της αλήθειας και τον έλεγχο του θυμού. Τα συναισθήματα ελέγχονται και ο εκνευρισμός εξαφανίζεται. Όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τήρηση του Mauna θα δώσει μεγάλη ψυχική ηρεμία». Αυτό το άρθρο γράφτηκε από ένα επαγγελματικό γραφείο αυτόματης βοήθειας, το Ghostwriting Agentur

Πηγή: Hernews 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη στο αστικό χάος, βρίσκεται σχεδόν πάντα, είτε βουτηγμένη ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού, στυλό και ανοιχτό λάπτοπ, είτε στην κορυφή ενός βράχου ν’ ατενίζει ηλιοβασιλέματα. Με την περιέργεια του δημοσιογράφου, την ενσυναίσθηση ενός γιόγκι και την τρέλα ενός ανθρώπου που βρίσκει την ουσία ακόμα και στα πιο μικρά, θαυμάζει, ψάχνει και αποτυπώνει, αυτό το κάτι που υπάρχει σε όλα. Στον άνθρωπο, στην φύση, στα πράγματα, στην ζωή!