TOP

Σεξουαλική υγεία: Παίρνουν προφυλάξεις οι νέοι σήμερα;

Προσοχή προσοχή! Καλά γυρίσαμε από τις διακοπούλες μας, καλά περάσαμε, καλά φάγαμε, πολύ κλαίμε για τα κιλά που πήραμε, αλλά επιστρέψαμε στις καθημερινές μας συνήθειες και έχουμε με πολλά θέματα να ασχοληθούμε. Μπορεί να μην έχεις πολύ χρόνο να ενημερωθείς για διάφορα πράγματα, αλλά εμείς είμαστε εδώ και μη μου ανησυχείς καθόλου!

Σήμερα θα σε ενημερώσουμε για τη σεξουαλική υγεία που όχι απλά πρέπει να την έχεις ακουστά, αλλά πρέπει να ξέρεις τι σημαίνει και τι μπορείς να κάνεις προκειμένου το σεξ να μην είναι μόνο μια ευχάριστη διαδικασία, αλλά και μια σωστή και υγιής διαδικασία. Επιστήμονες εμφανίζονται από παντού και προειδοποιούν να παίρνεις προφυλάξεις. Θέλω να ελπίζω πως παίρνεις!… Έχεις αναρωτηθεί, όμως, αν παίρνουν και οι υπόλοιποι νέοι;

Your sexual health 746_1

 

Πηγή Εικόνας: bradfordcollege.ac.uk

Αρχικά, καλό θα ήταν να επισημάνουμε τι είναι η σεξουαλική υγεία. Αν και υπήρξε δυσκολία στην αποδοχή ενός κοινά αποδεκτού ορισμού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε το 2002 στον αναθεωρημένο ορισμό, όπου η σεξουαλική υγεία θεωρείται μία κατάσταση συναισθηματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας σε σχέση με τη σεξουαλικότητα του ατόμου. Η Παγκόσμια Ημέρα Σεξουαλικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010 στις 4 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Σεξoυαλικής Υγείας. Γιορτάζεται σε 35 χώρες, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, συζητήσεων, ομιλιών, συνεδρίων, κλπ. Το σύνθημά της είναι “Ας μιλήσουμε γι ‘αυτό!”. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας είναι η κοινωνική ευαισθητοποίηση ως προς το ρόλο της σεξουαλικότητας στην ανθρώπινη υγεία και η ανάδειξη του γεγονότος ότι η σεξoυαλική υγεία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν τηρούνται τα σεξoυαλικά δικαιώματα του ανθρώπου, καθώς και μέσα από την διασφάλιση ότι η σεξουαλική υγεία έχει να κάνει με ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν παντού.

Print

 

Πηγή Εικόνας: nhs.uk

Όταν μιλάμε για τη σεξουαλική υγεία, αναφερόμαστε στην απουσία ασθένειας, οργανικής διαταραχής, δυσλειτουργίας και αναπηρίας. Η σεξουαλικότητα και οι σεξουαλικές σχέσεις απαιτούν σεβασμό και θετική προσέγγιση, ώστε να είναι ευχάριστες και ασφαλείς εμπειρίες, χωρίς σημάδια εξαναγκασμού, διάκρισης ή οποιασδήποτε μορφής βίας.

Το άτομο είναι υγιές όταν νιώθει ελεύθερο μέσα στη σχέση του να εκφραστεί, να ζητήσει και να διεκδικήσει τη σεξουαλική του συμπεριφορά με το σύντροφό του. Ο φόβος, το άγχος, η ντροπή, οι ενοχές, οι εσφαλμένες πεποιθήσεις, οι μύθοι και οι προκαταλήψεις, καθώς και τα ταμπού γύρω από το σεξ, δεν προάγουν τη σεξουαλική υγεία, αντίθετα μάλιστα, δυσχεραίνουν την ικανότητα να απολαύσει το ζευγάρι την σεξουαλική του ζωή, κάνοντας την εμφάνισή του το σεξουαλικό πρόβλημα. 

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Σεξoυαλικής Υγείας καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Σεξoυαλικής Ιατρικής το 2003 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σεξoυαλικής Υγείας, είναι να ευαισθητοποιήσει το ευρωπαϊκό κοινό γύρω από τα σεξουαλικά προβλήματα που εμφανίζονται και στα δύο φύλα, καθώς και την ανάδειξη της επίλυσής τους. 

σεχ

 

Πηγή Εικόνας: iowastatedaily.com

Το να ξεκινήσει κάποιος τη σεξουαλική του ζωή δεν απαιτεί συγκεκριμένη ηλικία ή κάποιο τελετουργικό. Ο άνθρωπος πάντα λειτουργούσε βάσει ενστίκτου, έτσι αντιλαμβάνεται και πότε είναι η στιγμή να κάνει σεξ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι η “σωστή” στιγμή- αυτό προφανώς το καταλαβαίνεις στην πορεία, και ειδικά τα κορίτσια, που το σεξ είναι γι’ αυτές ταμπού σε σχέση με τα κοινωνικά στερεότυπα. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, διότι ως επί το πλείστον δε γίνεται, το παιδί πρέπει να μαθαίνει σεξουαλική αγωγή από τις πρώτες μάλιστα τάξεις του δημοτικού. Από την παιδική ηλικία, το άτομο θέλει να εξερευνήσει το σώμα του. Η ανάγκη για σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση είναι μεγάλη. Ακόμη και ως ενήλικας εξακολουθεί και μαθαίνει από τα καθημερινά του βιώματα, μαθαίνει για τον έρωτα, για την αγάπη, για τρόπους προφύλαξης από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. 

Sex-health-facts

Πηγή Εικόνας: healthaim.com

Η ενημέρωση δε σταματά ποτέ. Θεωρείται, όμως, πως οι νέοι σήμερα είναι πιο ενημερωμένοι και κάθε χρόνο θα εξελίσσονται ενημερωτικά, αφού ό,τι πρέπει να μάθουν για τη σεξουαλική υγεία βρίσκεται ένα κλικ μακριά. Το ίντερνετ μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες, μπορεί να αποβεί όμως και μοιραίο στη σεξουαλική ζωή ενός νέου. Αν ο νέος θεωρεί τον εαυτό του ώριμο, θα αναζητήσει την σωστή πληροφόρηση και γνώση, που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει την σεξουαλική του ζωή με θετικό γι’ αυτόν τρόπο. Αν, από την άλλη, παραπληροφορηθεί, θα ξεκινήσει μια σεξουαλική ζωή λανθασμένη τόσο γι’ αυτόν όσο και γι’ αυτόν που έχει δίπλα του. Πολλοί, δυστυχώς, κάνουν σεξ, διότι επηρεάζονται από τον περίγυρό τους κι όχι γιατί πραγματικά το θέλουν. Θεωρούν το σεξ trendy, δηλαδή, ή το κάνουν επειδή είναι οι μόνοι της παρέας που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα και θέλουν να αποδείξουν στους φίλους τους ότι μεγάλωσαν κι αυτοί.

σεξουαλική-υγεία1

Πηγή Εικόνας: healthloading.com

Όπως έχουν αποδείξει έρευνες, μάλλον οι περισσότεροι νέοι δεν ενημερώνονται σωστά και τα αποτελέσματα για το αν προφυλάσσονται είναι πολύ χαμηλά. «Ρώσικη ρουλέτα» με την υγεία τους παίζουν τρεις στους δέκα Έλληνες νέους λοιπόν, καθώς δεν παίρνουν κανένα μέτρο προφύλαξης στις σεξουαλικές τους επαφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, να έχουμε μεγάλο αριθμό ανεπιθύμητων κυήσεων, εξίσου μεγάλο αριθμό αμβλώσεων και αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων. 

Σύμφωνα με μια άλλη επιστημονική μελέτη, μεταξύ των ηλικιών 14-16, το 21,8% είχε ήδη σεξουαλική επαφή, ενώ η μέση ηλικία έναρξης ήταν τα 14,5 έτη. Από αυτούς, τρεις στους δέκα δεν χρησιμοποιούσαν κανένα μέτρο προφύλαξης, ενώ το 9,6% των κοριτσιών χρησιμοποίησε το «χάπι της επόμενης ημέρας» που σημαίνει ότι αυτό το ποσοστό είχε πιθανά ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της σοβαρά προβλήματα για την έφηβη, που πολλές φορές την συνοδεύουν σε όλη της την ζωή.

giphy

Στην εποχή μας και στη χώρα μας, ο κίνδυνος για αύξηση των ανεπιθύμητων κυήσεων και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι μεγάλος, καθώς είναι εμφανή τα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός από τις ανεπιθύμητες κυήσεις, οι σεξουαλικές επαφές μεταξύ των εφήβων χωρίς μέτρα προφύλαξης οδηγούν σε αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως σύφιλη, γονόρροια, χλαμυδιακές λοιμώξεις, έρπης των γεννητικών οργάνων, βακτηριακή κόλπωση, τριχομονάδες, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ηπατίτιδες και ο ιός HIV. 

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, τα αποτελέσματά της ανέδειξαν ότι οι νέοι πλέον συνειδητά δε χρησιμοποιούν προφυλάξεις ή δείχνουν αμέλεια ως προς τη χρήση προφυλακτικού. Η πρόοδος, βέβαια, στη μάχη κατά του HIV είναι τεράστια, με πιο αποτελεσματικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα, τα οποία μάλιστα πατεντάρονται συχνά σε ένα μόνο χάπι, και πλέον είναι απόλυτα ρεαλιστικός ο χαρακτηρισμός του HIV ως χρόνια ασθένεια.

giphy (1)

Ορισμένοι ειδικοί έχουν προσπαθήσει να αιτιολογήσουν το λόγο που οι νέοι δε χρησιμοποιούν κάποιο είδος προφύλαξης. Πολλοί άνθρωποι έχουν “κουραστεί” από τη χρήση προφυλακτικού όλα αυτά τα χρόνια λόγω της έξαρσης του AIDS, καθώς οι σημερινοί 30something και, φυσικά, όλοι οι μικρότεροι έχουν μεγαλώσει με τη γνώση ότι το σεξ πρέπει να περιλαμβάνει προφυλακτικό. Μην έχοντας, λοιπόν, βιώσει τα πιο “ανέμελα” χρόνια, κάποιοι νιώθουν την ανάγκη γι’ αυτό που θεωρούν μεγαλύτερη απόλαυση και οικειότητα στο σεξ. Υπάρχουν μαρτυρίες που κάνουν λόγο για “ολοκλήρωση” κατά την απροφύλακτη επαφή, ακόμα και για ανάγκη άμεσης επαφής και ανταλλαγής των σωματικών υγρών των δύο παρτενέρ, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση προφυλακτικού. Από την άλλη, ιδίως στη σημερινή ομάδα των 17-25 και ειδικά ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλους, η λεγόμενη “αίσθηση του άτρωτου”, ότι δηλαδή “ο HIV και τα άλλα ΣΜΝ δεν πρόκειται να συμβούν σ’ εμένα που είμαι νέος κι έχω δύναμη”. Φυσικά, πολλοί straight έχουν ακόμα και σήμερα την πεποίθηση ότι ο HIV αφορά μόνο τον γκέι πληθυσμό, που είναι τεράστιο λάθος, καθώς όλα τα ΣΜΝ αφορούν όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό.

giphy (2)

Στην Ελλάδα η αύξηση της τιμής των προφυλακτικών, που με 24% ΦΠΑ κατατάσσονται στα είδη πολυτελείας, σίγουρα δεν βοηθά στη χρήση τους. Για ένα πακέτο 12 προφυλακτικών κινούμαστε στα 8-10 ευρώ, ενώ η διάθεσή τους θα έπρεπε να είναι δωρεάν. Επίσης, για πολλές Ελληνίδες είναι ταμπού να έχουν μαζί τους προφυλακτικά – εδώ υπεισέρχεται και το ζήτημα του υψηλού ποσοστού στην Ελλάδα σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και αμβλώσεις. Πόσο υποτιμητικό είναι αυτό για τον ρόλο της γυναίκας, που της είναι συχνά δύσκολο να πει όχι, ακόμα και για να μην “κακοχαρακτηριστεί” ότι έχει πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους! Αυτό το στερεότυπο, που μόνο ένδειξη υπευθυνότητας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα, είναι εξοργιστικό να ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή/και ουσιών πριν από το σεξ δεν θα έπρεπε να υποτιμάται, καθώς επηρεάζει σημαντικά προφανώς την κρίση μας, ειδικά αν προκύψει κάποιο ατύχημα.

Κι αν “χάθηκες” κάπου στην πορεία, συγκράτησε αυτό: Η πλειονότητα των νέων σήμερα δε χρησιμοποιεί προφυλακτικό, με αποτέλεσμα οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες να έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι αμβλώσεις να γίνονται καθημερινό συμβάν στα νοσοκομεία και τα ποσοστά ΣΜΝ να αυξάνονται  πιο συχνά από ποτέ. Είτε τρομοκρατήθηκες είτε όχι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα ξεκινούν από τη σωστή ενημέρωση από μικρή ηλικία. Η ενημέρωση στα σχολεία, οι καμπάνιες και το ίντερνετ έρχονται δεύτερα. Η ενημέρωση πρέπει να ξεκινήσει από το σπίτι και μάλιστα κι από τους δύο γονείς μαζί. Μπορεί να μην υπάρχει η ίδια οικειότητα, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η σεξουαλική υγεία πρέπει να υπάρχει στην καθημερινότητά μας όπως υπάρχουν κι άλλα κομμάτια της υγείας μας που μας απασχολούν. Απόλαυσε το σεξ στο έπακρον, αλλά πάνω απ’ όλα απόλαυσέ το με υπευθυνότητα!

 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.

Post a Comment