TOP

«Τσερνόμπιλ» : Σάλος με τη νέα μίνι σειρά του HBO

Στο 9,7 η μέση βαθμολογία του στο IMDB 

Το «Τσερνόμπιλ» του HBO, η δραματική σειρά που αφορά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή που σημειώθηκε στην ανθρώπινη ιστορία, είναι ήδη, επίσημα κιόλας, φαινόμενο, καθώς έγινε το Νο1 στην τηλεοπτική κατάταξη όλων των εποχών του IMDb, λίγες μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωσή της.  Η σειρά, η οποία αποτελείται από έξι επεισόδια, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, παίρνοντας μεγαλύτερη βαθμολογία ακόμη και από το «Breaking Bad» (9,5) του AMC, το «Planet Earth II» του BBC (9,5), ακόμη και το «Game of Thrones» (9,3). Από την προηγούμενη Τρίτη, έχει βαθμολογηθεί με 9,7 αστέρια από 140.000 χρήστες στο IMDB της Amazon. Η σειρά είναι βασισμένη στο «Voices from Chernobyl» της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Λευκορωσίδας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς και αφηγείται το συμβάν της έκρηξης του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας, από τη στιγμή της έκρηξης του πυρηνικού αντιδραστήρα και έπειτα.

Ήταν 26 Απριλίου του 1986, όταν έγινε το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία. Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Όσον αφορά την ήδη επιτυχημένη σειρά, λοιπόν, τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου έχει αναλάβει ο ηθοποιός Jared Harris, ο οποίος υποδύεται τον πυρηνικό επιστήμονα Valery Legasov, που ηγείται της ομάδας διάσωσης μετά την καταστροφή, ο Stellan Skarsgård βρίσκεται στο ρόλο του Boris Shcherbina και η Emily Watson συστήνεται ως Ulana Khomyuk, μία ερευνήτρια που προσπαθεί να ανακαλύψει τι ακριβώς προκάλεσε το μοιραίο ατύχημα. Το cast συμπληρώνουν ακόμη οι Paul Ritter και Jessie Buckley.

Οι σκηνές της σειράς γυρίστηκαν, μεταξύ άλλων, και στον πυρηνικό σταθμό της Λιθουανίας Ιγκναλίνα, ο οποίος τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2009 και διαθέτει ίδιους αντιδραστήρες με αυτούς του Τσερνόμπιλ. «Αυτή η ιστορία απαιτεί σεβασμό», τόνισε ο Κρεγκ Μέιζιν, δημιουργός αυτής της μίνι σειράς των πέντε επεισοδίων, «Και όλη αυτή η προσοχή στις λεπτομέρειες δίνεται για τον λόγο αυτό», ανέφερε, καθώς «διηγούμαστε την ιστορία μιας άλλης κουλτούρας».

Τέλος, το HBO Home Entertainment θα κυκλοφορήσει τη σειρά σε ψηφιακή μορφή στις 24 Ιουνίου, μια έκδοση που θα περιλαμβάνει bonus σκηνές και συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές.

Δείτε το επίσημο τρέιλερ:

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: standard.co.uk

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).

Post a Comment