TOP
prasina-scholeia-green-schools

«Πράσινα» σχολεία και παιδικές χαρές: Ενας διαφορετικός τρόπος διαπαιδαγώγησης

«Πράσινα» σχολεία και παιδικές χαρές: Είναι κοινό μυστικό πως η επαφή μας με τη φύση έχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο για την ψυχολογία μας, όσο και για τον ίδιο μας τον οργανισμό. Και πρόκειται για μία μυστηριώδη και ιδιαίτερη αλληλεπίδραση, καθώς έχει παρατηρηθεί πως ολόκληρη η βιοχημεία των δέντρων αλλάζει όταν υπάρχει ανθρώπινη παρουσία γύρω τους, εκρίνοντας ουσίες που, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε εμείς, μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. Σαν τα ίδια τα δέντρα να μας ναρκώνουν με τον πιο φυσικό και άκακο τρόπο. Δεν αλλάζει όμως μόνο η βιοχημεία των δέντρων με τη δική μας παρουσία, αλλά και η δική μας βιοχημεία επηρεάζεται από την επαφή μας με το φυσικό περιβάλλον. Επιστήμονες στη Φιλανδία θέλησαν να αποδείξουν του λόγου το αληθές, πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, αυτή τη φορά εξετάζοντας τις επιδράσεις της φύσης στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

perivallon-fysi

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ

Η έρευνα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι με συμμετέχοντες παιδιά ηλικίας 3 έως 5 χρονών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα παιδιών συνέχισε να παίζει σε χαλικόστρωτες παιδικές χαρές, ενώ η άλλη ομάδα σε παιδικές χαρές όπου το έδαφος τους ήταν στρωμένο με χώμα, γρασίδι και περισσότερα φυτά. Τα παιδιά παρακολουθούνταν για περίπου ένα μήνα και, ενώ το χρονικό διάστημα ήταν μικρό, τα αποτελέσματα εντυπωσιακά. Η μικροβιακή χλωρίδα των παιδιών της δεύτερης ομάδας εμπλουτίστηκε σημαντικά, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε αύξηση της αναλογίας αντι- φλεγμονωδών πρωτεϊνών έναντι των προφλεγμονωδών πρωτεϊνικών μορίων, γεγονός που χαρακτηρίζει ένα “ετοιμοπόλεμο” ανοσοποιητικό σύστημα. Ο αποστειρωμένος αστικός τρόπος ζωής και η έλλειψη ποικιλομορφίας στη μικροβιακή χλωρίδα των ανθρώπων στα αστικά κέντρα έχει πολλές φορές συνδεθεί με την ραγδαία αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων, αλλεργιών, ενώ επιστήμονες υποστηρίζουν πως υπάρχει μια βαθύτερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στα κύτταρα του οργανισμού μας και της φυσιολογικής μας μικροχλωρίδας, σχέσεις που ακόμη διερευνώνται. Παρ’όλα αυτά, καθώς το δείγμα ήταν πολύ μικρό – μόλις 75 συμμετέχοντες – και οι μέρες παρακολούθησης λίγες για να προκύψει κάποιο βέβαιο συμπέρασμα, η επιστημονική κοινότητα προτίθεται να διερευνήσει περισσότερο το θέμα αυτό, αν και τα αποτελέσματα είναι ήδη πολύ ενθαρρυντικά.

prasines-paidikes-chares

ΤΑ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ»

Η διαπίστωση πως η φύση μπορεί να αλλάξει ριζικά όχι μόνο τη φυσική υπόσταση των ανθρώπων, αλλά και τη φιλοσοφία τους προς τη ζωή, είναι κάτι γνώριμο που απλώς τώρα επιβεβαιώνεται με επιστημονικά δεδομένα. Για τον λόγο αυτό, σε αυτό το πλαίσιο και θέλοντας να συνδυαστεί η αναντικατάστατη επαφή με τη φύση και η παιδεία, το 2006 ιδρύθηκε η οργάνωση “Πράσινα Σχολεία”. Όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, ξεκίνησε με την ιδέα να δημιουργηθούν («πράσινα») σχολεία που, εκτός των θεωρητικών εφοδίων, θα παρείχαν στους μαθητές μια πιο ουσιαστική επαφή με την φύση, καλλιεργώντας την αντίληψη πως οι άνθρωποι δεν είμαστε εξουσιαστές της φύσης, αλλά κομμάτι της, τη σημαντικότητα της βιωσιμότητας, προωθώντας έναν τρόπος εκπαίδευσης που απέχει από τα συμβατικά μοντέλα. Το πρώτο σχολείο δημιουργήθηκε στο Μπαλί το 2008, ενώ σήμερα “πράσινα σχολεία” λειτουργούν στη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αφρική και την Τουλούμ.

prasina-scholeia-bali

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ : Η ΦΥΣΗ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

Σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει υπάρχουν κάποια πράγματα που παραμένουν αναλλοίωτα, σταθερές στην εξίσωση: τα παιδιά είναι το μέλλον. Και στην εικόνα του μέλλοντος περιλαμβάνεται και ένα περιβάλλον που θα μπορεί να υποστηρίξει τη ζωή, που θα είναι η ζωή, και όχι απλώς ένα εργοστάσιο φυσικών πόρων προς εξυπηρέτηση του ανθρώπου. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μια δραστική αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και δρούμε, με τη βιωσιμότητα να διεισδύει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας, σαν αναγκαία λύση για την προστασία του περιβάλλοντος. Χρειάζεται να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε ατομικιστικά, αλλά σαν μέρος του συνόλου,ένα σύνολο που επηρεάζεται περισσότερο από τις ενέργειές μας απ’όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Ίσως απλώς θα έπρεπε κι εμείς να ξαναγίνουμε παιδιά, όπως τότε που δεν φοβόμασταν να λερωθούμε, τότε που η φύση δεν ήταν κάτι επικίνδυνο και ξένο, αλλά κάτι θαυμαστό, τότε που το παιχνίδι έξω ήταν η πραγματικότητά μας. Και να μην ξεχνάμε μια τόσο απλή αλήθεια: είμαστε κομμάτι της φύσης και η φύση κομμάτι μας. Και πως όσο την φροντίζουμε, θα μας φροντίζει.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.