
Πώς η μελαγχολική μουσική βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα
Υπάρχουν στιγμές που δεν αισθανόμαστε καλά, η ενέργειά μας μας εγκαταλείπει και η μελαγχολία μας χτυπάει κόκκινο. Νιώθουμε δύο βαριά συναισθήματα να μας κυριεύουν, τη μελαγχολία και τη θλίψη. Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι άνθρωποι που θα βρουν καταφύγιο στη μουσική και τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχει, κάτι που μας αποδεικνύεται περίτρανα κάθε φορά.
Ωστόσο, το παράδοξο εδώ πέρα είναι ότι αν και κάποιος θα περίμενε ότι θα αποφεύγαμε μελαγχολικές μπαλάντες και τραγούδια όχι και τόσο «ανεβαστικά» υπό τον φόβο μήπως μας «ρίξουν» τη ψυχολογία στα τάρταρα, στην πραγματικότητα μας φτιάχνουν τη διάθεση. Η μελαγχολική μουσική φαίνεται πως έχει τη δύναμη να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα απ’ ότι νομίζαμε. Υπάρχει εξήγηση λοιπόν γιατί όταν νιώθουμε πεσμένοι και στενοχωρημένοι, θέλουμε να ακούσουμε μουσική με θλιβερή χροιά.
Βοηθάει να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας
Στην πραγματικότητα η θλιβερή μουσική μας δημιουργεί αίσθημα χαρμολύπης. Σύμφωνα μάλιστα, με το φιλόσοφο Jerrold Levinson, η «θλιβερή» μουσική δημιουργεί ένα αυθεντικό αίσθημα θλίψης, το οποίο στη συνέχεια μας παροτρύνει να εκφράσουμε αλλά και να κατανοήσουμε καλύτερα τα έντονα συναισθήματα που μας κατακλύζουν εκείνη τη στιγμή.
Νοσταλγούμε στιγμές
Δεν σας έχει τύχει να ακούτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι που να το έχετε συνδυάσει με τον πρώτο σας έρωτα, ένα ταξίδι, τους φίλους, μια περιπέτεια, ένα χωρισμό, ένα πάρτι. Είναι γεγονός ότι οι μελωδίες έχουν μια μαγική ιδιότητα να μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο σε στιγμές που έχουν χαραχθεί βαθιά και ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη μελαγχολική μουσική, αφού έχει την τάση να μας δημιουργεί συναισθήματα μιας γλυκιάς μελαγχολίας. Νιώθουμε δηλαδή μια νοσταλγία, τη στιγμή που «ξαναζούμε γεγονότα» μέσα από τη μουσική.
Μελαγχολία και κάθαρση
Δε σας έχετε τύχει να ακούσετε ένα τραγούδι και να νιώθετε ότι οι στίχοι του μιλούν βαθιά στη ψυχούλα σας; Λες και βρε παιδί μου, αυτό το κομμάτι να γράφτηκε για εσάς με κάποιο τρόπο. Λες και ο καλλιτέχνης είχε στο μυαλό του τη δική σας ιστορία όταν συνέθεσε το εν λόγω τραγούδι. Όταν λοιπόν, ένα κομμάτι περιγράφει ένα τραυματικό βίωμα που μπορεί να έχει συμβεί και σε εμάς τους ίδιους, τότε αυτό καθ’ αυτό λειτουργεί ως ένα εναλλακτικό αντίδοτο για την «πληγή» μας. Μοιάζει σαν κάποιος παντελώς ξένος αναλαμβάνει χρέη ενός καλού μας φίλου και οι στίχοι του τραγουδιού ηχούν ως παρηγορητικά λόγια στα αυτιά μας. Κι εκεί είναι που νιώθουμε μια πρωτόγνωρη κάθαρση.
Και οι ορμόνες στο παιχνίδι
Ξέρατε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν ακούμε «θλιμμένη» μουσική; Σε μια έρευνα του David Huron, ενός καθηγητή τέχνης στο Κέντρο Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Οχάιο, διαπιστώθηκε ότι όταν ακούμε μελαγχολικά τραγούδια, απελευθερώνεται μια ορμόνη, η προλακτίνη, η οποία φαίνεται πως ευθύνεται για τη θετική επίδραση των λυπημένων τραγουδιών στη διάθεσή μας. Ουσιαστικά, ακούμε μελαγχολική μουσική, είναι να σαν να ξεγελάμε τον οργανισμό μας προκειμένου να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον και να διώξει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε την εν λόγω στιγμή, παράγοντας την προλακτίνη. Έτσι η ορμόνη αυτή λειτουργεί ως ένα φυσικό αντίδοτο στη κακή μας ψυχολογία.
Την επόμενη φορά που θα σας περάσει από το μυαλό να βάλετε ένα κεφάτο τραγούδι στο Youtube για να σας φτιάξει η διάθεση, σκεφτείτε το διπλά!