TOP

Πλανήτης Γη: Ώρα μηδέν

Εν έτη 2019, είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που παρακολουθήσαμε ηλιοβασίλεμα στον Άρη, που απαθανατίσαμε την εικόνα μιας μαύρης τρύπας, που βιώνουμε καθημερινά ραγδαίες εξελίξεις σε τεχνολογικό και επιστημονικό επίπεδο, εξελίξεις που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και της βαθύτερης κατανόησης του κόσμου γύρω μας. Και έχουμε φτάσει ψηλά…σχεδόν έως τα αστέρια. Αυτή η φαινομενική παντοδυναμία του ανθρώπινου είδους όμως μας έχει κάνει άπληστους. Πλέον κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, μία φράση καθόλου τυχαία επιλεγμένη, στην σκιά των γεγονότων που πλήττουν το οικοσύστημα εδώ και πολλούς μήνες ανά τον κόσμο.

SwanLake_BlackSpruce_6-18-2019

Φέτος το καλοκαίρι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, σημειώθηκε ρεκόρ πυρκαγιών στην κεντρική και νότια Αφρική. Φωτογραφίες τις NASA απαθανατίζουν την τεράστια καταστροφή, με περισσότερες από 10.000 διαφορετικές εστίες φωτιάς. Στην Αλάσκα, εκτεταμένες δασικές περιοχές έχουν αποψιλωθεί από τη φωτιά, υποβοηθούμενη από τις ασυνήθιστα υψηλές για την περιοχή θερμοκρασίες. Ο Αμαζόνιος κατακαιγόταν για τουλάχιστον 16 μέρες μέχρι το CNN να κάνει ένα ρεπορτάζ επί του θέματος. Κανένας δεν γνώριζε, κανένας δεν είχε ενημερωθεί. Ο καπνός από τις πυρκαγιές στην νότια Αμερική ήταν ορατός από το διάστημα και στο Σάο Πάολο η μέρα έγινε νύχτα, καθώς ο ουρανός καλύφθηκε από πυκνά σύννεφα καπνού, ενώ η πόλη υπέστη πολύωρο blackout. Ακόμη και τότε όμως, κανένας δεν θορυβήθηκε, διότι δεν είναι το σπίτι μας που καίγεται. Έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον. Διότι στην πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ το σπίτι μας που καίγεται, ΕΙΝΑΙ το σπίτι μας που καταστρέφεται: O αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε, οι τροφές που φτάνουν στο τραπέζι μας καθημερινά, οτιδήποτε απαραίτητο για να μας κρατά στη ζωή. Είμαστε η πρώτη γενιά ανθρώπων που είναι μάρτυρας μιας μαζικής εξαφάνισης ειδών, πρωτοφανούς για τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πολλοί θα βιαστούν να υποστηρίξουν πως το οικοσύστημα με την πάροδο των χρόνων είναι λογικό να υφίσταται αλλαγές, καθώς ο κύκλος της ζωής ποτέ δεν σταματάει: Nέα είδη εμφανίζονται, άλλα εκλείπουν. Σύμφωνα με μελέτες βρισκόμαστε εν μέσω της έκτης μαζικής εξαφάνισης ειδών, με την τελευταία να έχει συμβεί 66 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και αυτό είναι κομμάτι της φυσικής διαδικασίας, ναι. Δεν είναι κομμάτι τη φυσικής διαδικασίας όμως θαλάσσιοι ίπποι να αυτοκτονούν, επειδή το 70% των πάγων, οι οποίοι αποτελούσαν την κατοικία τους, έχουν λιώσει και δεν έχουν που να πάνε. Δεν είναι κομμάτι της φυσικής διαδικασίας οι εικόνες των αποστεωμένων πολικών αρκούδων που έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το τελευταίο διάστημα το ίντερνετ έχει πάρει φωτιά. Μία γρήγορη αναζήτηση στο λήμμα “Αμαζόνιος” θα σας πείσει. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται ραγδαία τα ανησυχητικά δημοσιεύματα πως κυβερνήσεις έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευση περιοχών του Αμαζονίου, για δημιουργία αυτοκινητοδρόμων, γεφυρών και για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου των περιοχών αυτών. Και όλα αυτά σε περιοχές που ακόμη ζουν αυτόχθονες φυλές, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο ξεριζωμό τους από τα εδάφη τους, από το σπίτι τους. Η φυλή Waorani πέτυχε μία νίκη ορόσημο στην δικαστική διαμάχη ενάντια στην κυβέρνηση του Εκουαδόρ, για να αποφευχθεί η καταστροφή 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικού δάσους. «Τα οστά των προγόνων μας είναι θαμμένα κάτω από αυτήν την γη», είπαν οι Γαοράνι σε μια δήλωση στο Amazon Frontlines. «Ελάφια, αγριογούρουνα και ιαγουάροι ακόμα περιφέρονται ελεύθερα σε αυτή τη γη. Η μνήμη μας, η γλώσσα μας και τα τραγούδια μας γεννιούνται από το δάσος, και θα διασφαλίσουμε τη συνέχειά τους από γενιά σε γενιά». Μία μέρα μετά η κυβέρνηση άσκησε έφεση στην δικαστική αυτή απόφαση. Μετά από λίγους μήνες ο Αμαζόνιος φλεγόταν…..Οι μαρτυρίες των αυτοχθόνων πληθυσμών δεν σταματάνε, καθώς υποστηρίζουν πως πολλές φορές έχουν προσεγγιστεί και έχουν απειληθεί για να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους.

Η μάχη φαίνεται άνιση. Και αυτό το άρθρο θα συνέχιζε εις άπειρον αν ήταν να καταγραφούν όλα τα κακώς κείμενα εις βάρους του πλανήτη, του κόσμου του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι. Τα νέα όμως δεν είναι πάντα τόσο απαισιόδοξα. Σύμφωνα με τη NASA, ο πλανήτης σήμερα είναι πιο πράσινος σε σχέση με 20 χρόνια πριν, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην Ινδία και την Κίνα, καθώς έχουν εφαρμόσει αυστηρά πρωτόκολλα αναδάσωσης. Επιστήμονες επίσης υποστηρίζουν πως το στρώμα του όζοντος πλέον παρουσιάζει σημαντικά δείγματα ανάκαμψης και με τους τωρινούς ρυθμούς, αναμένεται να έχει αποκατασταθεί πλήρως μέχρι το 2060. Αυτή η αντίθεση, αλλά και ο ρους της ιστορίας δείχνουν πως ο άνθρωπος έχει τη δύναμη είτε να μεγαλουργήσει, είτε να καταστρέψει. Όλα εξαρτώνται από το ποια πλευρά επιλέγουμε να υπηρετήσουμε. Όλα εξαρτώνται από το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να βγούμε επιτέλους από τη ζώνη άνεσης μας και να ξεκινήσουμε να κοιτάμε το δάσος, και όχι το δέντρο. Είμαστε κομμάτι της φύσης, όχι εξουσιαστές της. Δεν μας ανήκει. Δεν έχει σύνορα, ταμπέλες, τίτλους ιδιοκτησίας. Στο κάτω κάτω όλοι κοιμόμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό. Όλοι έχουμε δικαίωμα στη ζωή και η ζωή μας είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Δεν ευθύνομαι εγώ για τις φωτιές στον Αμαζόνιο, δεν έβαλες εσύ τις φωτιές στη Σιβηρία. Εγώ κι εσύ όμως, σαν άνθρωποι περαστικοί πάνω σε αυτόν τον πλανήτη, οφείλουμε να πιστέψουμε πως ο καθένας μας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις πριν είναι πάρα πολύ αργά.

Σαν κατακλείδα, σας παραθέτω ένα quote που έπεσε στα χέρια μου λίγες μέρες πριν : ” Ο άνθρωπος είναι το πιο παρανοϊκό είδος. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει την φύση που είναι ορατή, χωρίς να συνειδητοποιεί πως η φύση που σκοτώνει είναι ο αόρατος Θεός που λατρεύει”.

Πηγή εικόνας εξωφύλλου: scmp.com

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.

Post a Comment