
Πέντε βιβλία που θα κολλήσετε φέτος τα Χριστούγεννα
«Τα βιβλία είναι το αεροπλάνο, το τρένο και ο δρόμος. Είναι ο προορισμός και το ταξίδι. Τα βιβλία είναι το “σπίτι”». Για βιβλιοφάγους και μη, για όσους θέλουν να “ταξιδέψουν” χωρίς να χρειαστεί να κάνουν βήμα, για όλα τα ανήσυχα πνεύματα που διψούν για εικόνες και για κόσμους διαφορετικούς, τα παρακάτω βιβλία ίσως σας προσφέρουν μια “βόλτα” μέσα από τις σελίδες και τις λέξεις τους.
Οι κορυφές της ζωής (Richard Powers)
Από τα πιο ιδιαίτερα μυθιστορήματα που έχουν πέσει στα χέρια μου. Οι πρωταγωνιστές – 9 άγνωστοι με φαινομενικά κανένα κοινό σημείο, εκτός από ένα: τη σύνδεσή τους με τη φύση. Ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους, σαν το φύλλωμα των δέντρων, δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα που εξυμνεί τη δύναμη της φύσης και την επιτακτική ανάγκη να προστατεύσουμε τον φυσικό κόσμο. Σαρωτικό, παθιασμένο, βαθιά συγκινητικό, μετά την ανάγνωση αυτού του βιβλίου δεν θα ξαναδείτε ποτέ τα δέντρα γύρω σας με τον ίδιο τρόπο.
Κίρκη (Madeline Miller)
Η πιο πρόσφατη προσθήκη στο “Hall of Fame” της βιβλιοθήκης μου. Είναι από τα βιβλία που, άπαξ και πέσει στα χέρια σου, δεν μπορείς να το αφήσεις, μέχρι και την ανάγνωση της τελευταίας λέξης. Ποια ήταν η Κίρκη; Η μάλλον….Ποια νομίζαμε ότι είναι; Το μυθιστόρημα αποτελεί μια δικαίωση για την θεά εκείνη που μας έγινε γνωστή μέσα από την Οδύσσεια, φωτίζοντας πτυχές της ιστορίας και της ζωής της που κανένας δεν είχε φανταστεί. Μυθολογία, τέρατα, πάθη ανθρώπων και θεών συνθέτουν αυτή την ιστορία που σου κόβει την ανάσα από την αρχή μέχρι το τέλος.
Why we sleep (Matthew Walker)
“Έλα μωρέ τώρα…Ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου”. Από τις πρώτες κιόλας γραμμές το βιβλίο αυτό θα σας αλλάξει γνώμη, αν ασπάζεστε κι εσείς αυτή την άποψη. Είναι ένα βιβλίο που όλοι ανεξαιρέτως θα έπρεπε να διαβάσουν, καθώς εξηγεί με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο γιατί κοιμόμαστε, ποια είναι τα οφέλη του ύπνου και πώς ο σύγχρονος άνθρωπος έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, αμελώντας αυτή την τόσο βασική για την επιβίωσή του λειτουργία. Από τα όνειρα, την εμπλοκή του ύπνου σε όλα τα συστήματα του οργανισμού μας ανεξαιρέτως, αν μία λέξη περιγράφει το βιβλίο αυτό, είναι “αποκάλυψη”!
Άκου, Ανθρωπάκο! (Wilhelm Reih)
«Ο μεγάλος άνθρωπος ξέρει πότε και με ποιον τρόπο είναι μικρός.
Ο Ανθρωπάκος δεν γνωρίζει ότι είναι μικρός και φοβάται να το μάθει».
Αυτή και μόνο η φράση είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς γιατί αυτό το βιβλίο ήταν πάντα επίκαιρο. Ο Ραιχ είναι σαν να έγραψε το βιβλίο αυτό για τον κάθε ένα από εμάς, για να αφυπνίσει, να ξεσηκώσει, φλερτάροντας με την προσβολή ανά στιγμές. Σίγουρα όμως γεννά εκρηκτικά συναισθήματα και σε κάνει να θέλεις να δράσεις – για όσα θες να κυνηγήσεις, όσα δεν σε ικανοποιούν και θες να αλλάξεις, όσα έγινες και δεν ήθελες και όσα θα ήθελες πραγματικά να γίνεις.
Everything is f***** ( Mark Manson)
Ή αλλιώς “Αν το 2020 είχε τίτλο”. Το βιβλίο αυτό προσπαθεί με καυστικό, αλλά και με διασκεδαστικό τρόπο συνάμα να μας εξηγήσει πως καλή και η θετική ενέργεια, αλλά ορισμένες φορές τα πράγματα χτυπάνε πάτο. Κι εμείς πρέπει να ζήσουμε με αυτό. Και όχι μόνο να ζήσουμε, αλλά και να προχωρήσουμε σε ένα πλαίσιο το οποίο δεν είναι τόσο ευνοϊκό. Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε όλοι μας αυτή τη στιγμή, την περίοδο που διανύουμε. Εκτός αυτού, ο Μάνσον υποστηρίζει – κι εδώ θα συμφωνήσω μαζί του – πως οι προσδοκίες από τον εαυτό μας και τους άλλους είναι που μας εγκλωβίζουν. Αυτές και άλλες πολλές σκληρές αλήθειες παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο που νομίζω πως θα κάνει πολλούς να ταυτιστούν και, ιδανικά, να δουν τα πράγματα αλλιώς.