TOP

Πάζλ: 5 οφέλη τους που ίσως δεν γνωρίζατε

Τα πάζλ είναι μια ενασχόληση που απαιτεί τη λειτουργία και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου.

person holding a puzzle piece

Τα πάζλ είναι μια ωραία δραστηριότητα που μπορείς να ξεκινήσεις αυτές τις μέρες, αυτούς τους μήνες, αυτόν τον ένα χρόνο (καμία παράκρουση) που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι. Ξεχνάς για λίγο τις ανησυχίες και τα προβλήματα και εστιάζεις την προσοχή σου στην εικόνα που έχεις να φτιάξει μπροστά σου.

Είναι μια δραστηριότητα τόσο ατομική όσο και συλλογική. Ένα πάζλ πολλών κομματιών μπορεί να μετατραπεί σε μια οικογενειακή δραστηριότητα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα πάζλ, σε σχέδια, τοπία, αριθμό κομματιών ακόμα και 3D επιλογές για να διαλέξεις ό,τι σου αρέσει!

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ

Έχει αποδειχτεί ότι φτιάχνοντας πάζλ βοηθάει στη μνήμη, στη συγκέντρωση, στην παρατηρητικότητα καθώς και στη μείωση του άγχους.

Η διαδικασία των παζλ απαιτεί τη λειτουργία και των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, τόσο του δεξιού που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργικότητα, τα συναισθήματα και τη διορατικότητα όσο και του αριστερού που είναι υπεύθυνο για τη λογική, την αντικειμενικότητα και τη μεθοδικότητα.

Επιπλέον, τα παιχνίδια με τα παζλ βοηθούν στην αύξηση της παραγωγικότητας, καθώς και στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Βελτιώνουν τη διάθεση λόγω της παραγωγής της ντοπαμίνης και βοηθούν στην χαλάρωση του οργανισμού.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΤΕΡΟΝ ΣΟΥ ΗΜΙΣΥ

Δεν έχεις; Δεν πειράζει! Πάρε ένα φίλο!

Για σένα που έχεις, τα παζλ είναι μια ωραία λύση που μπορείς να δοκιμάσεις με τον/την αγαπημένο-η σου! Μπορεί να βρείτε καινούργια κοινά ενδιαφέροντα και να αναδειχτούν στοιχεία της προσωπικότητας σας που δεν γνωρίζατε μέσα από μια καινούργια δραστηριότητα!

Φρόντισε μόνο να απομακρύνεις τα κινητά και να είναι στο αθόρυβο για να μην σας αποσπούν την προσοχή ώστε ο χρόνος σας να είναι ποιοτικός και να το χαρείτε! Μέσα από γέλια, διαφωνίες και παιχνίδι μπορείς να περάσεις ώρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης!

happy family playing puzzle

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Μία πολύ ωραία ιδέα παιχνιδιού για όλη την οικογένεια! Διαλέγοντας μια εικόνα που τα παιδιά θα ήθελαν να φτιάξουν και συμμετέχοντας σ′ αυτή τη διαδικασία μαζί τους, μπορείς να περάσεις δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σου, συζητώντας και παίζοντας.

Τα παζλ μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων στα παιδιά. Οι χωροταξικές δεξιότητες των παιδιών αναπτύσσονται πιο εύκολα μέσα από παιχνίδια με παζλ. Ενισχύεται η προσοχή, η οργάνωση και η αντίληψή τους.

Υπάρχουν και συναισθηματικά οφέλη, όπως η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης των παιδιών με την ολοκλήρωση ενός παζλ, καθώς είναι μια ενέργεια που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται η προσπάθεια των παιδιών και να επιβραβεύονται για το επίτευγμά τους.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER

Σε ηλικιωμένους ανθρώπους, αυτή η δραστηριότητα συστήνεται και από γιατρούς. Με τη δημιουργία παζλ, το μυαλό μένει ενεργό και μπορεί να καθυστερήσουν να εμφανιστούν συμπτώματα άνοιας ή Alzheimer.

Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατασκευή παζλ και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες επίλυσης προβλημάτων, βοηθούν στη μείωση βλάβης εγκεφαλικών κυττάρων που παρατηρείται σε ασθενείς με Alzheimer.

Επίσης, με την κατασκευή παζλ ενισχύεται η ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων και ενδυναμώνονται οι συνδέσεις μεταξύ τους.

team work

ΤΑ ΠΑΖΛ ΩΣ TEAMBONDING ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Σε πολλές πολυεθνικές εταιρίες, η δημιουργία παζλ από μικρές ομάδες χρησιμοποιείται ως δραστηριότητα ενδυνάμωσης σχέσεων και ομάδας.

Ενισχύεται η συνεργασία και βελτιώνονται οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων. Μία απλή φαινομενικά δραστηριότητα μπορεί να αναδείξει προβλήματα ή και προβληματικές συμπεριφορές που χρήζουν επίλυσης για την ομαλή λειτουργία μιας ομάδας.

Μέσα από απλές δραστηριότητες μπορούν να αναδειχθούν ηγετικά στοιχεία, λεπτομέρειες προσωπικότητας των ατόμων καθώς και η αποδοτικότητα ή μη συγκεκριμένων ομάδων.

ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ TIMING ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΠΑΖΛ

Όπως στα περισσότερα πράγματα, τα παζλ έχουν τεχνική.

Το πρώτο βήμα, είναι να διαλέξεις ένα τοπίο που θα σου άρεσε να φτιάξεις. Μετά, να βρεις το χώρο που θα τοποθετήσεις το παζλ σου. Ιδανικά, σου προτείνουμε να βάλεις από κάτω ένα μεγάλο χρωματιστό χαρτόνι σε μια μεγάλη επιφάνεια, όπως σ′ ένα τραπέζι που δεν πολυχρησιμοποιείς.

Να το βάλεις στο πρόγραμμα σου, πόση ώρα μπορείς να αφιερώσεις για αυτή τη δραστηριότητα και πόσο συχνά μέσα στην βδομάδα. Απομάκρυνε το κινητό σου και τώρα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις!

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.