TOP

Παρκαρισμένο αυτοκίνητο λόγω καραντίνας: Πώς να το κρατήσετε σε καλή κατάσταση

Και όσο οι μέρες της καραντίνας περνούν αργά και βασανιστικά, συνειδητοποιούμε πως όλη αυτή η κατάσταση δεν θα λήξει σύντομα, οπότε ήρθε και η ώρα να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το αυτοκίνητό μας που μας περιμένει κάτω από το σπίτι παραπονεμένο, καθώς πια το χρησιμοποιούμε μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αν το θέλουμε λοιπόν έτοιμο σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το συντηρήσουμε.

Πού το παρκάρουμε;

Ο χώρος που αφήνουμε το αυτοκίνητό μας για το διάστημα που μένει ακίνητο, έχει μεγάλη σημασία. Για όσους έχουν γκαράζ, το μόνο που χρειάζεται είναι να δουν αν στον χώρο αυτό υπάρχει υγρασία, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάβρωση στο αμάξωμα. Για όσους το αφήνουν σε ανοιχτούς χώρους, ο κίνδυνος προέρχεται κατά κύριο λόγο από την έκθεσή του σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Η καλύτερη λύση θα ήταν να το σκεπάσουμε με κουκούλα, προσέχοντας πώς θα την δέσουμε, γιατί ακόμη έχουμε πολλά μποφόρ που μπορούν να την πάρουν μακριά. Καλό θα ήταν, να ελέγξουμε και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μας, αν το έχουμε δηλαδή ασφαλισμένο από Φυσικά Φαινόμενα. Και αν ακόμη δεν το έχουμε, ένα τηλέφωνο στον ασφαλιστή μας να εντάξει στο συμβόλαιο και αυτή την κάλυψη.

Η καθαριότητα είναι το ήμισυ της προφύλαξης

Ναι, κι όμως… όπως λένε η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, αλλά και προφύλαξη όταν μιλάμε για το αυτοκίνητό μας. Ας του κάνουμε μια γενική και ας του αφαιρέσουμε λεκέδες. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνουμε δυσάρεστες μυρωδιές και ανεπιθύμητα υπολείμματα που τις προκαλούν. Καλό θα ήταν να το αερίζουμε ανά τακτά διαστήματα, καθώς και να το ξεσκονίζουμε εφόσον χρειάζεται. Αν είναι εκτεθειμένο στον ήλιο, μπορούμε να ενυδατώσουμε τις τσιμούχες και τα λάστιχα ώστε να αποφύγουμε την ξηρασία και τους τριγμούς που προκαλεί πολλές φορές. Στο εμπόριο, θα βρούμε πολλά προϊόντα που ενυδατώνουν τα πλαστικά σημεία του αυτοκινήτου. Τα ελαστικά επίσης, καλό θα ήταν να είναι φουσκωμένα στο μέγιστο για να συντηρούνται καλύτερα.  Και για όσους δεν το γνωρίζουν, το ακινητοποιημένο για μέρες αυτοκίνητο είναι η τέλεια κρυψώνα για τα ποντικάκια. Κάθονται εκεί, κοιμούνται, τρώνε και κάνουν οικογένειες… Οπότε αν δεν θέλετε να βρεθείτε αντιμέτωποι με μια τέτοια εικόνα απλά μετακινήστε το αυτοκίνητό σας.

man-hand-car-black

Βάζουμε μπρος… Μαρσάρουμε

Δυο με τρεις φορές την εβδομάδα πρέπει να το βάζουμε μπρος για 5′ – 7′, ώστε να κυκλοφορούν τα υγρά μέσα στον κινητήρα και να λειτουργεί η μπαταρία. Αν το αυτοκίνητο βρίσκεται μήνες σε ακινησία, καλό θα ήταν να του κάνουμε έστω μία βόλτα το τετράγωνο, για να το “ακούσουμε”… άλλωστε ποιος ξέρει τους ήχους του αυτοκινήτου του καλύτερα από εμάς τους ίδιους; Η επόμενη λύση, εφόσον ξέρουμε πως θα αφήσουμε το αυτοκίνητο για μήνες ακινητοποιημένο, είναι να του αφαιρέσουμε τη μπαταρία, ώστε να αποφύγουμε τις φθορές σε περίπτωση που υπάρξει διαρροή υγρών. Οδηγίες για τον τρόπο που γίνεται, θα τις βρούμε στο εγχειρίδιο κάθε αυτοκινήτου.

pexels-photo-1392621

Τι είδους “καλύψεις” έχουμε στο αυτοκίνητό μας;

Μπορούμε εκ νέου να ρίξουμε μια ματιά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο του αυτοκινήτου μας και να δούμε μήπως έχουμε παραλείψει κάποια πράγματα. Αρχικά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα φυσικά φαινόμενα… γιατί να τρέχουμε τελευταία στιγμή; Απλά τηλεφωνούμε στον ασφαλιστή μας και του ζητάμε να προσθέσει και αυτή την παράμετρο. Επόμενο σημείο που πρέπει να δούμε είναι η Μερική και Ολική κλοπή: Κανείς δεν θέλει να είναι μάντης κακών, αλλά ένα ακινητοποιημένο όχημα για πολύ καιρό είναι ο τέλειος στόχος για κάποιους, οπότε γιατί να μην φερθούμε έξυπνα; Ας μην ξεχνάμε και τη θραύση Κρυστάλλων, ανά πάσα στιγμή από τη στιγμή που βρίσκεται στο δρόμο εκτεθειμένο το αυτοκίνητό μας μπορεί να υποστεί ζημιές από κλαδιά, πετραδάκια ή και κάποιον απρόσεκτο από κάποια πολυκατοικία.

Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, διατηρούμε όμως ταυτόχρονα και το αυτοκίνητό μας ασφαλές για να το βρούμε όπως το αφήσαμε προ καραντίνας.

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] Ακολουθήστε το Cosmogony στο Instagram

Πηγή Εξωφύλλου: Pexels 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Καθηγήτρια Γαλλικών (Bonjour, Madame!) και ιδιωτική υπάλληλος (όνομα εταιρείας δε λέμε, μην είμαστε περίεργοι...), ευγενική, αυστηρή (εκεί που πρέπει), με πολλή φαντασία, ενθουσιώδης, με ιδιαίτερη αντιπάθεια στη ρουτίνα και με μεγάλη αδυναμία στα σκυλιά. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα, ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.). Όνειρό μου; Ένα ταξίδι στο Μεξικό με εισιτήριο άνευ επιστροφής! Μία έκφραση που με χαρακτηρίζει; "Ποτέ μη λες ποτέ!", Οπότε Vamos Cosmogony!

Post a Comment