TOP

Παράξενα όνειρα στη διάρκεια της καραντίνας: Νευροεπιστήμονας μας απαντά

Ίσως αυτή την περίοδο τα όνειρά μας να είναι πιο ζωντανά ή πιο περίεργα από ποτέ. Πώς εξηγεί το φαινόμενο αυτό η επιστήμη;

Καθώς η μέρα μας γίνεται πιο μονότονη κατά την περίοδο της καραντίνας, η νύχτα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ στην χειρότερη γίνεται πιο δύσκολη. Αν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού τα όνειρά μας είναι πιο ζωντανά και πιο παράξενα, δε συμβαίνει μόνο σε εμάς, όπως μας διαβεβαιώνει η Δρ. Μέρι -Έλεν Λάιναλ, νευροεπιστήμονας και ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, σε νέο άρθρο της στον Guardian. Σύμφωνα με έρευνες, πιθανολογείται πως όσο περισσότερο αφουγκραζόμαστε τα συναισθήματά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο αξιομνημόνευτα είναι τα όνειρά μας το βράδυ. Κάποια φάρμακα, που παρεμβαίνουν στην έκκριση αδρεναλίνης και νοραδρεναλίνης (νευροδιαβιβαστές που συνδέονται με την εγρήγορση και την ανταπόκρισή μας στο στρες) μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου τύπου όνειρα ακόμη και εφιάλτες. Η Δρ. Λάιναλ εξηγεί πως στη διάρκεια της καραντίνας έχουμε λιγότερα εργαλεία για την διαχείριση του άγχους. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να φύγουμε από το κρεβάτι μας και να ετοιμαστούμε για το γραφείο, έχουμε ελεύθερο χρόνο για χουζούρεμα και σκέψη πάνω στα όνειρα που είδαμε το προηγούμενο βράδυ. Όπως ήδη γνωρίζουμε από προηγούμενες καταστάσεις κρίσεων, το άγχος επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο ονειρευόμαστε.

Γιατί λοιπόν κάποιοι από εμάς ζούμε τόσο έντονα τα όνειρά μας στη καραντίνα; Η ειδικός δίνει την απάντηση πως τα όνειρα δημιουργούνται στην φάση του ύπνου REM (Rapid Eye Movement) όπου η δραστηριότητα του εγκεφάλου προσομοιάζει με την κατάσταση του ξύπνιου. Σε περίπτωση που ξυπνήσουμε στη διάρκεια αυτής της φάσης, είναι πολύ πιθανό να θυμόμαστε τα όνειρά μας. Η πανδημία του COVID-19 είναι πλέον αποδεδειμένα πλέον, μια ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη κατάσταση. Έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε οικονομικά προβλήματα, κοινωνική απομόνωση, έχει στερήσει από όλους την καθημερινότητα και σε κάποιους μάλιστα και πολύ αγαπημένα πρόσωπα. Οι φόβοι που μας έχουν κατακλύσει φτάνουν σε υπαρξιακό επίπεδο, επηρεάζοντάς μας έτσι βαθιά. Η ανθρωπότητα και κατά το παρελθόν έχει αντιμετωπίσει πολλές φορές καταστάσεις έντονου στρες, εντούτοις το διαφορετικό στην περίπτωση της πανδημίας του Covid -19 είναι η κοινωνική απόσταση που “επιβάλλεται”.

Κορυφή του ψυχολογικού παγόβουνου φαίνεται πως είναι τα όνειρά μας, καταλήγει η ειδικός. Οι άνθρωποι συμμετέχουν έτσι σε ένα πολύ μεγάλο πείραμα για τις συνέπειες του αυξημένου στρες, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κοινωνική επαφή. Καλό θα ήταν από αυτό, να μάθουμε να ανταποκρινόμαστε αρχικά στους παράγοντες που επηρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους και έπειτα στο τι μας βοηθάει να το διαχειριστούμε. Η συγκεκριμένη κρίση όμως μπορεί να εμπλουτίσει και τις γνώσεις μας για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε κι εκείνους που θα είναι απομονωμένοι ακόμη και μετά την καραντίνα. Η Δρ. Λάιναλ πιστεύει πως για τους περισσότερους από εμάς τα όνειρα αυτά θα σταματήσουν σύντομα. Αυτό που μας συμβουλεύει είναι να σταματήσουμε να διαβάζουμε ειδήσεις πριν τον ύπνο.

Καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε τη συμβουλή της…

[wp-svg-icons icon=”instagram” wrap=”i”] Ακολουθήστε το Cosmogony στο Instagram

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Καθηγήτρια Γαλλικών (Bonjour, Madame!) και ιδιωτική υπάλληλος (όνομα εταιρείας δε λέμε, μην είμαστε περίεργοι...), ευγενική, αυστηρή (εκεί που πρέπει), με πολλή φαντασία, ενθουσιώδης, με ιδιαίτερη αντιπάθεια στη ρουτίνα και με μεγάλη αδυναμία στα σκυλιά. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα, ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.). Όνειρό μου; Ένα ταξίδι στο Μεξικό με εισιτήριο άνευ επιστροφής! Μία έκφραση που με χαρακτηρίζει; "Ποτέ μη λες ποτέ!", Οπότε Vamos Cosmogony!

Post a Comment