TOP

Παιχνίδια για παιδιά….και για κορίτσια

Οι νεότερες γενιές (ευτυχώς) δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό τον παράλογο διαχωρισμό. Κάποιοι όμως ενδέχεται να έχουμε ακούσει πως, όχι πολλά χρόνια πριν, όταν κάποιος ρωτούσε έναν γνωστό αν έχει παιδιά, ουσιαστικά τον ρωτούσε αν έχει γιους. Τα κορίτσια δεν ανήκαν στην ίδια κατηγορία, ήταν άλλο είδος. Και τέτοιες απαρχαιωμένες αντιλήψεις ήρθε πριν λίγο καιρό γνωστό κατάστημα με παιχνίδια να τις αναβιώσει, διαχωρίζοντας στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα τα παιχνίδια σε «αγοριών» και «κοριτσιών». Και δεν είναι οι μόνοι. Αναφέρεται πως σε άλλο πασίγνωστο πολυκατάστημα υπάρχουν και «ειδικά διαμορφωμένοι» διάδρομοι διαφορετικών χρωμάτων.

Ροζ για τα κοριτσάκια, γαλάζιο για τα αγοράκια.

Στα εικαστικά ουδέποτε υπήρξαν φυλετικές διακρίσεις. Κάποιος ωστόσο, κάποτε, αποφάσισε πως το μπλε είναι χρώμα που θα εκπροσωπεί τα αγόρια, και όχι τον ουρανό ή τη θάλασσα. Και το ροζ είναι ένα χρώμα που «ταιριάζει» στα κοριτσάκια. Και αναρωτιέμαι γιατί δεν έγινε αντίστοιχη διάκριση για το κίτρινο, το πορτοκαλί, το πράσινο ή το κόκκινο.

Ζούμε σε έναν κόσμο που τα θέματα ισότητας ανάμεσα στα φύλα και περιορισμού των διακρίσεων είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Διότι ο άνθρωπος αρκετά υπέφερε από ταμπέλες που άλλοι του φόρεσαν, ως προς το τι θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει και τι όχι, με τι είναι πρέπον να ασχολείται και τι όχι. Τουαλέτες ομορφιάς, κουζίνες με χιλίων ειδών μπιχλιμπίδια, μωράκια που κλαίνε και θέλουν τη μαμά τους για τα κοριτσάκια. Σωστά, διότι ο προορισμός μιας γυναίκας είναι αυτός της καλής νοικοκυράς, με την προσεγμένη εμφάνιση, που αφοσιώνεται στα παιδιά της. Και από την άλλη όπλα για τα αγοράκια, στρατιωτάκια, τανκς, μεταλλαγμένα πλάσματα που επιδίδονται σε μάχες το ένα με το άλλο για την επικράτηση του ισχυρότερου. Διότι έτσι θέλουμε τα αγόρια. Πολεμοχαρή, επιθετικά, με μια έξτρα δόση τεστοστερόνης, μη και αμφισβητήσει κανένας της αρρενωπότητά τους.

μπλε παιχνίδια

Ένα παιδί καταλαβαίνει πολλά περισσότερα απ’όσα πιστεύουμε

Με έναν τόσο απλό τρόπο διαμορφώνουμε συνειδήσεις και πρότυπα. Και μέσα σε όλα πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας αυτή τη νοοτροπία του «παιδί είναι, δεν καταλαβαίνει». Το πρόβλημα είναι πως μια παιδική ψυχή καταλαβαίνει και βλέπει πολλά περισσότερα απ’όσα πιστεύουμε. Καταλαβαίνει όσα δεν λέγονται, καταλαβαίνει τις προθέσεις πίσω από ορισμένες πράξεις. Και ίσως δεν μας συμφέρει να σκεφτόμαστε πως η αγνότητα των προθέσεων και του βλέμματός τους δεν κάνουν λάθος ποτέ. Η συναισθηματική νοημοσύνη έρχεται να αποδείξει του λόγου το αληθές, αναλύοντας το συναισθηματικό υπόβαθρο των αγοριών και των κοριτσιών, από την προσχολική ακόμη ηλικία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αγόρια και κορίτσια διδάσκονται πολύ διαφορετικά μαθήματα σχετικά με τον τρόπο χειρισμού τον συναισθημάτων τους. Από τις ιστορίες που σκαρφίζονται οι γονείς και διηγούνται στα παιδιά, μέχρι και συζητήσεις πάνω στα συναισθήματά τους, τα κορίτσια δέχονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συναισθήματα σε σχέση με τα αγόρια, κάτι που τα καθιστά πιο ικανά στη μετέπειτα ζωή τους να τα περιγράψουν και να τα εκφράσουν

Το σημείωμα της Lego από το μακρινό 1974

Μπορεί  κάποιος σε αυτό το σημείο να σπεύσει να ισχυριστεί πως όλα αυτά παραείναι πρωτοποριακά, πως η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για να δεχτεί κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη. Ως απάντηση στο επιχείρημα αυτό σας παραθέτω σημείωμα του 1974 μέσα σε τουβλάκια Lego, απευθυνόμενο προς τους γονείς: «Η ανάγκη για δημιουργικότητα είναι το ίδιο ισχυρή για όλα τα παιδιά. Αγόρια και κορίτσια. Η φαντασία είναι που μετράει. Όχι η ικανότητα. Κατασκευάζεις αυτό που έρχεται στο μυαλό σου, με τον τρόπο που το θέλεις. Ένα κρεβάτι ή ένα φορτηγό. Ένα κουκλόσπιτο ή ένα διαστημόπλοιο. Σε πολλά αγόρια αρέσουν τα κουκλόσπιτα. Είναι πιο «ανθρώπινα» σε σχέση με τα διαστημόπλοια. Σε πολλά κορίτσια αρέσουν τα διαστημόπλοια. Είναι πιο συναρπαστικά από τα κουκλόσπιτα. Το πιο σημαντικό είναι να βάλεις στα χέρια τους τα σωστά υλικά και να τα αφήσεις να δημιουργήσουν αυτό που τους αρέσει». 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.