TOP
tough love

Οι φίλοι μας και το «tough love» που μας παιδεύει

«Tough love»: Είσαι στις μαύρες σου; Χώρισες, μια εργασία πάτωσε, κόπηκες σε κάποια εξέταση, τσακώθηκες με όλο το σύμπαν ή απλά ο Ερμής σου είναι ανάδρομος.

Σε τέτοιες καταστάσεις χάους το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα κοκτέιλ, ίσως σοκολάτα ή πολύ φαγητό (όσους ανήκετε σε αυτή την κατηγορία σας συμπονώ λίγο παραπάνω) και έναν φίλο να κλάψεις στον ώμο του  ή απλώς να ακούει εσένα να δίνεις ρεσιτάλ υβριστικού λεξιλογίου για να ξεσπάσεις.

Μα πάνω απ’όλα χρειάζεσαι κάποιον να σου πει ότι σε καταλαβαίνει. Οι τυχεροί σε αυτή τη ζωή έχουμε τουλάχιστον έναν άνθρωπο που μας ήρθε στο μυαλό διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη κατηγορία φίλων: Πρόκειται για αυτούς που θα σου σύρουν τα εξ αμάξης, εξηγώντας σου  – καθόλου ήρεμα μιλώντας – πως για όλα τα δεινά σου φταις εσύ. Συνήθως πετάνε ατάκες όπως «Εγώ στα έλεγα..» και «Αφού είσαι ηλίθια!» και χίλια δυο άλλα κοσμητικά, που κάνουν την ήδη μαυρισμένη σου καρδιά «περιβόλι». Και ενώ εκείνη τη στιγμή  σκέφτεσαι πως δεν χρειάζεσαι επίθεση από κάποιον, αλλά αγάπη και «προδέρμ», έρχεται η επιστήμη – αυτή η μάστιγα – να αποδείξει πως αυτή η δεύτερη κατηγορία φίλων είναι αυτή που χρειάζεσαι περισσότερο στη ζωή σου.

Όλοι έχουμε λίγο πολύ ακούσει τον όρο «tough love» και ακόμη περισσότεροι από εμάς έχουμε γίνει αποδέκτες αυτού του ιδιόρρυθμου είδους αγάπης.

tough love

Η επιστήμη «μίλησε»

Σε ένα πείραμα που πραγματοποιήθηκε, 140 ενήλικες κλήθηκαν να παίξουν ένα online παιχνίδι με έναν ανώνυμο παρτενέρ, τον παίκτη Α. Αυτό που δεν ήξεραν όμως είναι πως ο παίκτης Α ήταν…ανύπαρκτος. Πριν λοιπόν ξεκινήσει το παιχνίδι, όλοι έλαβαν ένα μήνυμα από τον παίκτη Α ότι χώρισε και ήταν συντετριμμένος. Από τους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να μπουν στη θέση του παίκτη Α και να παίξουν το παιχνίδι συναισθανόμενοι την ψυχολογική του κατάσταση, ενώ οι άλλοι μισοί θα έπρεπε να μείνουν συναισθηματικά ουδέτεροι.

Στην πορεία του πειράματος απεφάνθη πως, μέσω μιας διαδικασίας πρόκλησης συναισθημάτων, οι παίκτες της πρώτης κατηγορίας πίστευαν πως το να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα στον παίκτη Α, όπως θυμό ή φόβο, θα επηρέαζε θετικότερα την έκβαση του παιχνιδιού.

tough love

Τα παραδείγματα της καθημερινότητας

Δεν χρειάζεται όμως να παραθέσουμε έναν σκασμό έρευνες, ψυχολογικά τεστ και κοινωνικά πειράματα για να καταλάβουμε τα αυτονόητα.Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα της καθημερινής ζωή που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:  Πόσες φορές κι εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε «εκφοβίσει» συναισθηματικά εκείνο τον αναβλητικό φίλο, που φτάνει στο «παρά πέντε» του deadline ή εκείνη τη φίλη που γυρνάει στα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Όχι από κακία, αλλά από ειλικρινές και ανιδιοτελές νοιάξιμο.

Διότι ως τρίτοι, αναγνωρίζουμε βλαπτικά συμπεριφορικά μοτίβα που θέλουμε να βοηθήσουμε τους φίλους μας να σπάσουν. Η αλήθεια είναι πως εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές τείνουμε να γυρνάμε την πλάτη μας στα ελαττώματα μας, διότι το να τα αντιμετωπίζουμε είναι ίσως η πιο δύσκολη και επώδυνη αναμέτρηση. Είναι όμως αναγκαία προϋπόθεση για να εξελιχθούμε, να ωριμάσουμε και να διορθώσουμε τα «κακώς κείμενα» του εαυτού μας. Και όταν εμείς αδυνατούμε να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, τον άχαρο αυτό ρόλο θα αναλάβει εκείνος ο φίλος που θα σου πει τη γνώμη του έξω από τα δόντια, χωρίς περιστροφές. Που θα σου φωνάξει και θα δυσανασχετήσει διότι, ενώ πάντα στρέφεσαι σε εκείνον για μια συμβουλή, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια θα αγνοήσεις τη συμβουλή αυτή, όσο σωστή και λογική κι αν είναι, και θα κάνεις του κεφαλιού σου.

Πόσο χρειαζόμαστε μια σχέση που χαρακτηρίζεται από «tough love»;

Το  θέμα όμως είναι πως ένας τέτοιος φίλος σε ξέρει σαν την παλάμη του χεριού του. Είναι αυτός που θα σου παραθέσει με δριμύτητα και επιχειρήματα που ακριβώς έκανες λάθος, τι θα μπορούσες να χειριστείς διαφορετικά, πως ενδεχομένως θα απέφευγες τις κακοτοπιές. Διότι οι φίλοι θα έπρεπε να είναι ο καθρέφτης του εαυτού μας και ένας καθρέφτης δεν ψεύδεται ποτέ. Και οι φιλίες σφυρηλατούνται από τέτοιες στιγμές, όπου ο ένας ή ο άλλος είναι είτε στα πολύ καλά, είτε στα πολύ χαμηλά του. Μετά τον εξάψαλμο όμως, είναι σίγουρο πως ένας τέτοιος φίλος θα σταθεί βράχος στο πλευρό σου μέχρι να ξαναβρείς τον εαυτό σου.

tough love

Κακεντρέχεια ή αγάπη;

Και ενώ η «άσχημη αλήθεια» δεν θα έπρεπε να μας τρομάζει, αυτό δεν σημαίνει πως όλες οι καταστάσεις θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται έτσι, ούτε πως η σκληρή κριτική ασκείται πάντα καλοπροαίρετα. Είναι πολλοί αυτοί που θα καμουφλάρουν την κακεντρέχεια τους και τη ζήλια τους πίσω από φράσεις όπως «εγώ για το καλό σου το λέω» και θα μας συμβουλέψουν εγωιστικά και όχι για να προσφέρουν ειλικρινή βοήθεια. Επομένως, όπως και τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η σκληρή αγάπη θα πρέπει κι αυτή να φιλτράρεται, ώστε να ξέρουμε ποιος πραγματικά στέκεται δίπλα μας και όχι απέναντί μας. Και για όσους ανήκουν στην πρώτη κατηγορία των φίλων- βράχων, μπορεί οι λέξεις να πονάνε, αλλά χρειάζεται και ένα μεγάλο μερίδιο δύναμης κι από τους ίδιους για να μας «πονέσουν», έστω κι αν είναι για το καλό μας.

Διότι πάντα είναι καλύτερη μια άσχημη αλήθεια από ένα όμορφο ψέμα.


Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.