TOP

Οι 4 πιο παράξενες ιστορίες του πλανήτη μας

Ο πλανήτης μας είναι ένα τόσο υπέροχο μέρος να κατοικούμε, που μας δίνει αυτό το προνόμιο, για την ακρίβεια, να κατοικούμε, και οι ιστορίες του είναι τόσο πολλές που αξίζουν την προσοχή μας. 

Υπάρχουν ιστορίες που τις ξέρουμε καλά, υπάρχουν ιστορίες που έχουμε ακούσει κάπου φευγαλέα, υπάρχουν κι άλλες που δεν θα μάθουμε ποτέ. Χώρες που ακούμε πρώτη φορά, σημαίες που δεν έχουμε ξαναδεί και πληροφορίες που καθόμαστε κι αναρωτιόμαστε πόσο μικροί είμαστε τελικά μπροστά στο μεγαλείο της Γης.  

Ιδού 4 από τις πιο παράξενες ιστορίες που μπορείς να μάθεις για τον πλανήτη μας:

1. Το νησί που αλλάζει χέρια κάθε έξι μήνες ανάμεσα στην Ισπανία και τη Γαλλία 

Πρόκειται για τη «Νήσο των Φασιανών», ένα πολύ μικρό ακατοίκητο νησί μήκους 200 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων. Ναι, εντάξει, άλλο ένα νησάκι, και τι με αυτό; Αυτό που το κάνει διαφορετικό από τα άλλα, είναι το γεγονός ότι είναι από τα ελάχιστα εδάφη του κόσμου όπου ισχύει η συγκυριαρχία δύο κρατών

Κάθε έξι μήνες για πάνω από 350 χρόνια, η Ισπανία και η Γαλλία ανταλλάζουν αυτό το νησάκι 3.000 τετραγωνικών μέτρων, χωρίς να ασχοληθεί κανείς. Μάλιστα, παρότι πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία, δεν θεωρείται κάτι σημαντικό για τους ντόπιους.  

Η “ανταλλαγή” λαμβάνει χώρα στον ποταμό Μπιδασόα, που χωρίζει τις δύο χώρες. Αντί να το “χωρίζουν” σε εθνικές ζώνες, και οι δύο ασκούν ίση κυριαρχία πάνω σε όλο το νησί. 

Εκτός από δέντρα και χόρτα, στο νησί υπάρχει ένα παλιό μνημείο, για να θυμίζει σε όσους το επισκέπτονται το ιστορικό γεγονός που συνέβη το 1659. Οι Ισπανοί με τους Γάλλους, αν και ιστορικά στενοί φίλοι, πολεμούσαν συχνά μεταξύ τους με μικρά διαλείμματα ηρεμίας για να φτιάξουν καλύτερα όπλα. Το 1659, λοιπόν, στο Νησί των Φασιανών, οι δύο χώρες υπέγραψαν συνθήκη ειρήνης και κατέληξαν να το έχουν από κοινού. Έτσι, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Ιουλίου, το νησί ανήκει στην Ισπανία και τους επόμενους μήνες στην Γαλλία. 

2. Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος μετά την Επανάσταση του 1821 ήταν η Αϊτή 

Μάλιστα, επειδή δεν μπορούσαν να μας στηρίξουν οικονομικά στον αγώνα για την ανεξαρτησία μας, έστειλαν 45 τόνους καφέ, ώστε να τον πουλήσουν οι Έλληνες και να πάρουν όπλα, καθώς και 100 Αϊτινούς εθελοντές, που δυστυχώς όμως πέθαναν όλοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ελλάδα.  

Και αναρωτιέσαι, τώρα, γιατί να συνέβη αυτό. Κάποιοι λένε ότι οι Έλληνες, παρά την υποδούλωσή τους όλα αυτά τα χρόνια, δεν σταμάτησαν να τρέχουν το εμπόριο και τη ναυτιλία, και η Αϊτή ήταν κλασική στάση των ναυτικών τότε. Έτσι, Έλληνες και Αϊτινοί, είχαν καλές σχέσεις. 

Άλλοι λένε πως το κίνητρο της πράξης δεν ήταν η ναυτοσύνη, αλλά η πρόσφατη ανεξαρτησία της Αϊτής την αποχή εκείνη και οι σεβασμός που είχαν τότε για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Αυτό που μετράει, πάντως, είναι ότι η χώρα ήξερε για την κατάσταση και μας στήριξε αμέσως. 

3. Υπάρχουν δύο νησιά που βρίσκονται δίπλα δίπλα: το ένα βρίσκεται στο χθες, ενώ το άλλο βρίσκεται στο αύριο 

Πρόκειται για δύο βραχώδη νησιά, τις «Διομήδειες Νήσους» ή «Νησιά του Διομήδη». Το ένα, ο Μεγάλος Διομήδης, ανήκει στη Σιβηρία και το άλλο, ο Μικρός Διομήδης, στην Αλάσκα. Βρίσκονται στο σημείο ψηλά στον Ειρηνικό Ωκεανό που σχεδόν ενώνεται η Ρωσία με τις ΗΠΑ, στον Βερίγγειο πορθμό. 

Ονομάστηκαν έτσι από έναν Δανό θαλασσοπόρο που τα ανακάλυψε στις 16 Αυγούστου 1728, ημέρα του Αγίου Διομήδη. Κατοικείται μόνο ο Μικρός Διομήδης από περίπου 170 μόνιμους ιθαγενείς κατοίκους. Ο Μεγάλος Διομήδης έχει μια μικρή στρατιωτική βάση και, παρόλο που δεν έχει μόνιμους κατοίκους, όλο και κάποιος βρίσκεται στο νησί. 

Το ενδιαφέρον με αυτά τα νησιά, είναι πως έχουν ανάμεσά τους τη Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας, δηλαδή το γεωγραφικό όριο του χθες και του σήμερα. Όταν είσαι στον μικρό Διομήδη και κοιτάς απέναντι, βλέπεις το αύριο. Γι’ αυτό άλλωστε είναι γνωστά και ως Yesterday Island και Tomorrow Island

Fan fuct: κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Λιν Κοξ, κολύμπησε από το ένα νησί στο άλλο ως μια συμβολική κίνηση για τη ειρήνη. 

4. Η χώρα με τις περισσότερες πυραμίδες ΔΕΝ είναι η Αίγυπτος 

Όταν σκέφτεσαι πυραμίδες, σκέφτεσαι την Αίγυπτο. Έλα, όμως, που η Αίγυπτος δεν είναι το κράτος με τις περισσότερες πυραμίδες. 

Τον τίτλο κερδίζει το Σουδάν, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Αίγυπτο. Εκεί θα δεις πυραμίδες διαφορετικού στυλ, που φτιάχτηκαν στην εποχή του αφρικανικού βασιλείου του Κους (1070 π.Χ. – 350 μ.Χ) και είναι πιο ψιλόλιγνες και αρκετά πιο μικρές από αυτές της Αιγύπτου, όμως συνολικά πολύ περισσότερες.  

Για την ακρίβεια, στην Αίγυπτο υπάρχουν γύρω στις 118 αναγνωρισμένες αιγυπτιακές πυραμίδες, ενώ στο Σουδάν περίπου 200.  

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
3
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.