TOP
venetia kanalia

Ο τουρισμός στην Βενετία… αλλιώς!

Βενετία, η όμορφη πόλη που φημίζεται για τα όμορφα κανάλια της και την κοσμοσυρροή που δέχεται κάθε χρόνο. Χιλιάδες τουρίστες σπεύδουν να απολαύσουν μια μαγευτική βόλτα με τις γόνδολες που συνθέτουν ένα άκρως παραμυθένια σκηνικό. Ωστόσο, η πανδημία ερήμωσε για τα καλά την Βενετία, μιας και τα lockdown άλλαξαν τα δεδομένα στον τουρισμό. Η πόλη όμως δεν πτοείται από τις αντίξοες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η επέλαση του κορονοϊού, γι’ αυτό καταστρώνει ήδη το νέο σχέδιο για την υποδοχή των τουριστών της με την πρώτη χαλάρωση των μέτρων.

Η Βενετία παρακολουθεί τους τουρίστες της;

Πριν «σκάσει» η Covid-19, οι τουρίστες έφτασαν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς στην Βενετία, κατακλύζοντας δρόμους, λεωφόρους ακόμη και τα βενετσιάνικα κανάλια. Η Βενετία φαίνεται πως είχε χάσει τη… γαλήνη της, μιας και οι εκατομμύρια τουρίστες «βούλιαζαν» το νησί, με τους κατοίκους να αγανακτούν. Γι’ αυτό το λόγο, οι δημοτικές και αστυνομικές αρχές της Βενετίας μετέτρεψαν μια πρώην αποθήκη του 1960 σε ένα επιχειρησιακό κέντρο, το οποίο τους επιτρέπει να ελέγχουν τον αριθμό των τουριστών που καταφτάνουν στην πόλη με τη βοήθεια των τηλεφωνικών τους δεδομένων. Στο κτίριο υπάρχει και μια μεγάλη αίθουσα CCTV, με κάμερες που τροφοδοτούν εικόνες από όλη την πόλη, ώστε να παρακολουθούνται από την αστυνομία. 

venetia italy

Πιο συγκεκριμένα, έχουν εγκατασταθεί περιστροφικές πύλες στις εισόδους της πόλης, αλλά και στους σταθμούς των vaporetti, οι οποίες διαχωρίζουν τους τουρίστες από τους ντόπιους, ενώ ταυτόχρονα θα επιβληθεί και ένας φόρος εισόδου για τους τουρίστες, ο οποίος θα ισχύσεις από τον Ιανουάριο του 2022. 

Οι αρχές ελπίζουν τα δεδομένα να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου τουριστικού σχεδίου στο μέλλον. Με τη βοήθεια των δεδομένων θα καταφέρουν να διαμορφώσουν ένα προφίλ επισκεπτών, προκειμένου να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο σε ποιο σημείο της πόλης βρίσκονται οι τουρίστες, καθώς επίσης και από ποιες χώρες προέρχονται. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να ενεργοποιούν τις πύλες και τη χρέωση εισόδου τις ημέρες με αυξημένη κίνηση. 

venetia gondoles

Τι γίνεται με τα προσωπικά δεδομένα;

Θα αναρωτιόταν κανείς, και όχι άδικα, για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων σε ένα τέτοιο σύστημα. Οι αρχές όμως εμφανίζονται καθησυχαστικές, διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι δε θα συλλεχθούν προσωπικά δεδομένα των επισκεπτών. Μάλιστα, η TIM, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνίας στην Ιταλία, εξασφαλίζει μόνο το στοιχείο της προέλευσής τους και τίποτα παραπάνω. Το σύστημα λειτουργεί αναλύοντας την προέλευση της κάρτας SIM και παρουσιάζει τον αριθμό τους στην πόλη με τη μορφή μπαρών. 

Η Βενετία φαίνεται ότι στρέφεται σε ένα εντελώς νέο μοντέλο τουρισμού, προσπαθώντας να ελέγξει τις ροές των τουριστών και προσφέροντας ταυτόχρονα τη μαγευτική περιήγηση στις όμορφες γωνιές της όπως υπόσχεται σε κάθε επισκέπτη.

Με πληροφορίες από το CNN

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.