TOP
Κοραλία Καράντη

Ο λόγος που δεν θέλουμε ανθρώπους σαν την Κοραλία Καράντη

Σε ένα ρατσιστικό ρεσιτάλ προέβη η Κοραλία Καράντη, απογοητεύοντας μια μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού και όχι μόνο.

Η γνωστή ηθοποιός, Κοραλία Καράντη, μίλησε για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης στον καλλιτεχνικό χώρο που επιτέλους ήρθαν στην επιφάνεια, αλλά δεν έμεινε εκεί. Μέσα σε όλο αυτό, δε δίστασε χωρίς λόγο και αιτία να χαρακτηρίσει ως δυνητικούς πομπούς bullying τους αλλοδαπούς, καθώς η ίδια τους θεωρεί τους «τελευταίους της κοινωνίας» .

«Σεξουαλικό αλισβερίσι»

Αλλά ας πάρουμε την πράγματα από την αρχή. Η γνωστή ηθοποιός ανέφερε πως «ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως αυτό το ατελείωτο σεξουαλικό αλισβερίσι δεν είναι το θέατρο». Ωστόσο, το αλισβερίσι προϋποθέτει την συμφωνία και των δύο πλευρών και προφανώς δεν μπορεί να γίνεται λόγος για κανένα αλισβερίσι σε κακοποιητικές συμπεριφορές. Παράλληλα, βάζοντας κάτω από την ομπρέλα «σεξουαλικό αλισβερίσι» όλες τις καταγγελίες που έχουν γίνει για σεξουαλική παρενόχληση/κακοποίηση είναι σα να υποβαθμίζεται η αξία των κατηγοριών αλλά και των τραγικών γεγονότων.

Μάλιστα, από τις δηλώσεις της καταλαβαίνουμε πως στον απόηχο αυτών των αποτρόπαιων πράξεων, αυτό που νοιάζει την κυρία Καράντη είναι να μην παρεξηγηθεί ο κλάδος του θεάτρου.

Η ίδια τόνισε πως η «ηθική υποχρέωση» αποτέλεσε το έναυσμα για να βγει και να τοποθετηθεί δημόσια. Όμως, αν όντως αυτό ίσχυε, μήπως θα ήταν πιο φρόνιμο να ταχθεί με την πλευρά των θυμάτων. Μήπως θα έπρεπε να μην υποβαθμίζει τα όσα έχουν βιώσει, αναφέροντας πως τέτοιου είδους συμπεριφορές συναντώνται παντού; Μήπως θα έπρεπε να νιώσει αυτή την «ηθική υποχρέωση» ως άνθρωπος και όχι μόνο ως επαγγελματίας;

«Ο αλλοδαπός, ο τελευταίος στην κοινωνία»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η ίδια δήλωσε πως έχει βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση που δεν ήταν όμως σεξουαλικής φύσεως. 

«Δεν έχει καμία σχέση με σεξουαλική υπόσταση. Είναι μια μάχη που την έδωσα μόνη μου, την ξεπέρασα, φώναξα και δεν εισακούστηκα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο και δυστυχώς συνέχισε, παραθέτοντας έναν ρατσιστικό οχετό: «Ανθρώπους που καταχρώνται την εξουσία τους συναντάει κανείς σε καθημερινή βάση στη ζωή… Bullying μπορεί να σου κάνει και ο αλλοδαπός στα φανάρια, επειδή βλέπει ότι είσαι γυναίκα, και δεν πάει σε αυτόν που είναι άντρας, δίπλα του, έρχεται σε εσένα, και θέλει σώνει και ντε, να σου καθαρίσει το τζάμι και καμιά φορά σε απειλεί με το βλέμμα. Ο αλλοδαπός, ο τελευταίος στην κοινωνία».

Όπως φαίνεται, παρά το bullying που πιθανόν δεχτήκατε, δεν σας ευαισθητοποίησε, αλλά σας οδήγησε σε έναν παραπάνω κομπλεξισμό. Θα ήθελα πολύ να μάθω με τι κριτήριο ιεραρχείτε τους ανθρώπους στην κοινωνία και με ποιο κριτήριο ένας αλλοδαπός είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης κατά τη γνώμη σας. Τι σας οδηγεί σε αυτό τον αφορισμό; Το γεγονός ότι είναι αλλοδαπός, το γεγονός ότι δουλεύει στα φανάρια; Τι από όλα αυτά τα «μεμπτά» πράγματα κατά την άποψή σας κάνουν έναν άνθρωπο β’ διαλογής;

«Δεν είναι όλα τα περιστατικά το ίδιο»

«Δεν πιστεύω ότι όλο αυτό ωφελεί Γιατί δεν είναι όλα τα περιστατικά το ίδιο. Σημασία έχει ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του. Σε μεγάλο βαθμό. Σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και πρέπει να δίνει τη μάχη του. Δεν έχουν βέβαια όλοι οι άνθρωποι την τύχη να μπορούν στη συγκεκριμένη στιγμή που τους συμβαίνει αυτό να δώσουν μάχη, γιατί συνήθως οι άνθρωποι που είναι εξ επαγγέλματος διώκτες, απομονώνουν το θύμα που είναι ευάλωτο. Μπορεί να είναι ευάλωτο στη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορεί να είναι ευάλωτο επειδή κουβαλάει κάτι από τα παιδικά του χρόνια. Μπορεί να είναι ευάλωτο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.

Είναι περίπλοκα τα πράγματα. Η αλήθεια όμως δεν είναι κτήμα κανενός. Έχει και άσπρες και μαύρες και γκρίζες ζώνες! Η απόλυτη αλήθεια αφορά μόνο τις θεμελιώδες αξίες της ζωής. Και πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί οτιδήποτε καταθέτουμε, δημόσια, εμπεριέχει την υποκειμενικότητα μας. Αυτό που μας αφορά! Αυτό που κουβαλάμε, τα απωθημένα μας! Τις εμπειρίες μας. Τις επιθυμίες μας» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Κοραλία Καράντη, αφήνοντάς μας προβληματισμένους με τι από όλα αυτά να πρωτοδιαφωνήσουμε.

Συγγνώμη που θα χαλάσω τον όμορφο συλλογισμό σας, αλλά δεν χωρά καμία υποκειμενικότητα σε περιστατικά που εμπεριέχουν βία, είτε αυτή είναι σωματική είτε λεκτική. Η βία είναι βία, είναι κατακριτέα και αυτό αποτελεί μια αντικειμενική αλήθεια, μια αλήθεια που θα πρέπει όλοι να ενστερνιστούμε. 

Μέσα σε όλη αυτή την παραφροσύνη ειπώθηκαν και άλλα «διαμαντάκια» τα οποία θα πάρει ώρες να τα αναλύσουμε σε βάθος.

Απέναντι σε τέτοιου είδους δηλώσεις θα ήθελα να πιστεύω πως για τους περισσότερους, ο αντίλογος είναι απαραίτητος, για να μην βουλιάζουμε στην δυσωδία των «ηθικών».

Κυρία Καράντη, αν αυτό πιστεύετε ότι είναι η «ηθική σας υποχρέωση», καλύτερα να ήσασταν «ανήθικη».

Δείτε τη συνέντευξη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
2

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αγαπάει το αστικό τοπίο και όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα που το ακολουθούν, ενώ λατρεύει τα ταξίδια. Της αρέσει να κάνει φωτογραφικά αφιερώματα από τα μέρη που πηγαίνει. Ακόμα δεν ξέρει γιατί ακολούθησε το δρόμο της δημοσιογραφίας, μάλλον γιατί πιστεύει πως αυτός ο κλάδος είναι ένας είδος εξερεύνησης και δεν θα την κάνει να «βαλτώσει» ποτέ. Ιδανικά θα ήθελε να ακολουθήσει καριέρα ως πολεμική ανταποκρίτρια.