TOP
kyriaki-heysunday

Μήπως βασανίζεστε κι εσείς από το Σύνδρομο της Κυριακής;

Έχετε περάσει ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο και ενώ η διάθεσή σας θα έπρεπε να βρίσκεται στα ύψη, την Κυριακή νιώθετε μια ξαφνική μελαγχολία. Η ψυχολογία σας αρχίζει και πέφτει όσο εσείς αναρωτιέστε τι στο καλό συνέβη, τι φταίει και γιατί νιώθετε έτσι. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε ή να αγχώνεστε μιας και δεν είστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που ταλαιπωρείστε από το Σύνδρομο της Κυριακής

Μα καλά τι είναι το Σύνδρομο της Κυριακής;

Το «Σύνδρομο της Κυριακής» ονομάζεται αλλιώς και «Σύνδρομο του φόβου της Κυριακής». Ουσιαστικά, με αυτό τον όρο περιγράφεται η αποστροφή που νιώθουν οι άνθρωποι για τον ερχομό της Δευτέρας και άρα των υποχρεώσεων που συνδέονται συνήθως με την έναρξη της νέας εβδομάδας. Αυτή η μελαγχολία που αισθάνεται κανείς την Κυριακή είναι ένα είδος πένθους για το Σαββατοκύριακο που πέρασε και αφήνουμε πίσω μας, αλλά μια δόση νοσταλγίας για την Παρασκευή που λειτουργεί με έναν τρόπο ως προάγγελος του πολυπόθητου διημέρου που όλοι οι άνθρωποι καρτερούν. 

Κακά τα ψέματα, το Σύνδρομο της Κυριακής δεν ακούγεται καθόλου παράλογο αν αναλογιστείτε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα (στην καλύτερη των περιπτώσεων στις μέρες που ζούμε) και περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία το Σαββατοκύριακο για να καταφέρουν να ξεκουραστούν. Η αποφόρτιση και η διαχείριση του άγχους στην καθημερινότητα δε μοιάζει καθόλου εύκολη διαδικασία, γι’ αυτό και το ΣΚ μοιάζει η απόλυτη όαση ώστε να καταφέρει κανείς να γεμίσει μπαταρίες και να ξεκινήσει με περισσότερη ενέργεια και διάθεση μια ακόμη απαιτητική εβδομάδα. 

Διαβάστε επίσης: Πώς η μελαγχολική μουσική βοηθάει να νιώσουμε καλύτερα;

Ωστόσο, όσο και να παρακαλάτε να μη ξανάρθει η Δευτέρα και αν απογοητεύεστε όταν συνειδητοποιείτε ότι το ρολόι μετράει αντίστροφα για τη λιγότερη συμπαθητική ημέρα της εβδομάδας, η ροή των πραγμάτων δεν αλλάζει. Αυτό όμως που μπορεί να αλλάξει είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα. Υπάρχουν λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές που μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτό το συναίσθημα της μελαγχολίας που νιώθετε τις περισσότερες Κυριακές του χρόνου.

melagholia-koritsi-parathiro

Tips για να αντιμετωπίσετε το Σύνδρομο της Κυριακής

  • Ξεκινήστε την επόμενη εβδομάδα εργασίας με σκοπό να μην αφήσετε καμία υποχρέωση να εκκρεμεί την Παρασκευή. Γνωρίζοντας ότι έχετε ήδη χειριστεί όλες τις γνωστές πιθανές κρίσεις πριν από τη Δευτέρα το πρωί, μπορείτε να μειώσετε το φόβο και το άγχος που έρχεται τα βράδια της Κυριακής.
  • Εάν είστε γονέας, ενθαρρύνετε τα παιδιά να τελειώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις πριν το απόγευμα της Κυριακής. Βάλτε τους ένα πρόγραμμα ώστε να μην χρειάζονται πάντα την δική σας συμβολή το βράδυ της Κυριακής για να ετοιμαστούν για την σχολική Δευτέρα. Αυτό είναι που προσθέτει κούραση και άγχος στον γονιό και ενισχύει το Σύνδρομο της Κυριακής.
  • Προγραμματίστε για κάθε Κυριακή μια δραστηριότητα που να «σπάει τη ρουτίνα». Βγείτε για βόλτα λίγο πριν βραδιάσει (όταν το Σύνδρομο της Κυριακής γίνεται πιο έντονο) ή προγραμματίστε από την Παρασκευή να ξοδέψετε κάποια ώρα την Κυριακή για να κάνετε «κάτι διασκεδαστικό». Ακόμα και το μα μαγειρέψετε κάτι εντελώς ξεχωριστό, ή να παίξετε παιχνίδια στον υπολογιστή, ή να ακούσετε ένα νέο άλμπουμ μουσικής, είναι αρκετό. Εν ολίγοις κάντε ένα διάλειμμα ψυχικής υγείας και αφεθείτε πλήρως σε κάτι διασκεδαστικό.
  • Κοιμηθείτε καλά! Κλείστε τηλεόραση και υπολογιστή, πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα και εκπαιδεύστε το σώμα σας να κοιμάται καλά κάθε Κυριακή βράδυ.

Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Πηγή πληροφοριών: psychologytoday.com

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.