
Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο;
Η επίσκεψη σε ένα ψυχολόγο ίσως σήμερα δεν αποτελεί σε σχέση με άλλες περιόδους ταμπού.
Γράφει η Μαρίνα Νικόλαρου
Ωστόσο η έναρξη μιας τέτοιας διαδικασίας για τους περισσότερους είναι δύσκολη, καθώς το ξεκίνημα αυτής της εσωτερικής αναζήτησης είναι ίσως επίπονο ή ψυχοφθόρο. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια ίσως αρκούμαστε στη ψυχοθεραπεία που προσφέρουν οι φίλοι μας ή η οικογένεια μας. Σε κάθε περίπτωση, συνήθως, η αφορμή για την επίσκεψη αυτή είναι, όταν η συνύπαρξη με τον εαυτό μας δεν είναι λειτουργική και δυσκολεύει την καθημερινότητα μας ανά τακτές χρονικές περιόδους.
Οι λόγοι προσωπικά για τον καθένα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τα βιώματα και τις προσωπικές του εμπειρίες και τα συναισθήματα που μπορεί να προκλήθηκαν από αυτές.
Τέσσερις παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν και οι οποίοι δυσχεραίνουν την καθημερινότητα για μερικούς μπορεί να είναι οι εξής:
Οικογένεια
Οι οικογενειακές σχέσεις, αν μη τι άλλο, αποτελούν από τις πρώτες εμπειρίες και ίσως τις βασικότερες για τη διάπλαση του χαρακτήρα μας και των ερεθισμάτων μας από τη βρεφική έως και την ενήλικη ζωή. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και αν οι σχέσεις με την οικογένεια χαρακτηρίζονται από ισορροπία και η ανατροφή μας είναι σχετικά υγιής μπορεί πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού να υπάρχουν καταστάσεις και βιώματα που έχουν πυροδοτήσει άσχημα συναισθήματα ή πληγές.
Η τόση στενή συνύπαρξη με τόσο πιθανώς διαφορετικά άτομα από εμάς μπορεί να είναι ένας από τους λόγους. Το γεγονός ότι κάποιος μεγάλωσε ‘’ορθά’’ δεν υποβαθμίζει τον ρόλο των συναισθημάτων που έχει βιώσει.
Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι γονείς είτε λόγω των φορτισμένων σχέσεων μεταξύ τους είτε εξαιτίας της άγνοιας της σημαντικότητας του ρόλου τους μπορεί να προκάλεσαν σοβαρά ψυχικά τραύματα. Κάποιες μορφές αποτελούν η λεκτική, ψυχολογική ή και η σωματικής βία. Τα τραύματα σε αυτή τη περίπτωση είναι πιο βαθιά και πιθανόν η βοήθεια από το περίγυρο να μην είναι αρκετή.
Μπορεί για την ελληνική κοινωνία η ενηλικίωση για τη μέση οικογένεια να συντροφεύεται με λέξεις όπως η παντόφλα αλλά η βία είναι βία. Η αποτύπωση αυτής σε μια παιδική ψυχή είναι σχεδόν ανεξίτηλη και απαιτεί ισχυρό σθένος για να καταπολεμηθούν αυτές οι αναμνήσεις κακοποίησης. Μπορεί ακόμα και στην ενήλική σου ζωή, όντας μακριά από την οικογενειακή σου εστία, να νιώθεις πως τα δύσκολα πέρασαν αλλά αυτό αποτελεί δυστυχώς μια αυταπάτη.
Πόσες φορές αμφισβήτησες τον εαυτό σου; Πόσες φορές δεν πίστεψες ότι είσαι αρκετός και άξιος αγάπης; Πόσες επιλογές λάθος έκανες και δυσκολεύτηκες να φύγεις επειδή δεν πίστεψες στον εαυτό σου και στο ότι αξίζεις καλύτερα; Όλα αυτά τα τραύματα μένουν κατάλοιπα στη ψυχή σου και πλήττουν την αυτοπεποίθηση σου, τη σχέση με τον εαυτό σου και την αξία σου σε κάθε τομέα στη ζωή σου.
Η επίσκεψη σε έναν ειδικό και η προσωπική σου δουλειά θα σε απελευθερώσει από αυτά τα δεσμά του παρελθόντος και θα σε οδηγήσει σε πιο σωστές επιλογές καθώς θα έχεις καλύτερη αυτοεκτίμηση και πίστη στον εαυτό σου.
Όρια
Προσωπικά για μένα είναι το Α και το Ω σε μια οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση.
Είναι από τα πιο δύσκολα και απαιτητικά πράγματα που είναι ύψιστης αξίας για τη διασφάλιση μιας υγιούς σχέσης. Απαιτεί φυσικά αυτογνωσία, αυτοεκτίμηση και καλή αντίληψη των καταστάσεων.
Είτε η σχέση είναι επαγγελματική είτε φιλική είτε ερωτική τα όρια καλό θα ήταν να μπαίνουν εξαρχής και να διασφαλίζεται η παραμονή τους. Η παραβίαση αυτών των ορίων από τους άλλους πλήττουν άλλοτε υπόγεια άλλοτε ξεκάθαρα τη ψυχική μας υγεία και μας ταράζουν. Αν η σχέση αυτή είναι στενή η αξία των ορίων είναι ακόμα πιο σημαντική στο να υπάρχει. Δυστυχώς η γνώση του εαυτού μας και των ορίων μας δεν είναι τόσο εύκολη γι’ αυτό ένας ψυχολόγος μπορεί να μας βοηθήσει. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα άκρα ή εκτός εαυτού για να μάθουμε κάποια από τα όρια μας.
Η ψυχική μας υγεία πρέπει να διασφαλίζεται και να μην φτάνει στα όρια της για κανένα άτομο. Επίσης το να γνωρίζουμε τα όρια μας και τα θέλω μας διευκολύνει την επιλογή του περίγυρου μας και δίνει τη δύναμη όσο γίνεται στο να έχουμε ένα μεγάλο έλεγχο της ζωής μας. Άλλωστε είμαστε οι επιλογές μας.
Καθημερινότητα
Η ίδια η ζωή και οι απαιτήσεις μπορούν να μας οδηγήσουν στη πόρτα του ψυχολόγου. Η έντονη καθημερινότητα και οι υψηλές προσδοκίες μας στο να ανταπεξέλθουμε σε αυτή, μπορεί ψυχικά και σωματικά να μας κουράσουν. Όσο σίγουρος και αν νιώθεις οφείλεις να γνωρίζεις τις αντοχές σου. Το σώμα και η ψυχή απαιτεί ξεκούραση. Όπως όταν κάποιος πάει σε ένα γιατρό όταν πονάει, οφείλει ίσως αντίστοιχα όταν νιώθει συχνά πιεσμένος ή απογοητευμένος να δει κάποιον ειδικό για την ψυχική του υγεία.
Αρκετές φορές η πίεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού που σου χτυπούν την πόρτα και όχι τυχαία. Ενδεχομένως να οφείλεις ένα διάλειμμα στον εαυτό σου ή να χρειάζεται να επισκεφτείς κάποιον ψυχολόγο ή άλλο ειδικό. Οι κρίσεις μπορεί να εμφανίζονται όχι μόνο απαραίτητα λόγω του φορτωμένου σου προγράμματος αλλά και από άλλους παράγοντες που δεν σκεφτόσουν ούτε κατά διάνοια.
Γι’ αυτό αποτελεί επιτακτική ίσως ανάγκη αν νιώθεις έτοιμος να τους αντιμετωπίσεις να δεις κάποιον ειδικό.
Last but not least…Τι θα πει ο κόσμος;
Σε μια εποχή όπου η κριτική είτε από το κοντινό είτε από το διαδικτυακό περιβάλλον μας είναι σχεδόν ακατάπαυστη, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να είναι αρεστοί αν όχι σε όλους στους περισσότερους, καταπατώντας τα προσωπικά τους αισθήματα και θέλω, στο βωμό της αποδοχής από τους άλλους. Η αποδοχή είναι ανθρώπινη και βασική ανάγκη για τους περισσότερους από εμάς αλλά πρέπει να βασίζεται πάνω στον εαυτό μας και στο ποιοι είμαστε και όχι στο τι θα θέλαν ή άλλοι ή στο τι θα θέλαμε να ήμασταν.
Αυτό ίσως βασίζεται στην αγάπη που έχουμε με τον εαυτό μας και πως αγκαλιάζουμε τις ανάγκες μας. Η καταπίεση του να μην είναι κάποιος ο εαυτός του έστω στο κοντινό του περίγυρο μπορεί να είναι τοξική και αυτοκαταστροφική. Η έλλειψη ελευθερίας μπορεί να είναι αποπνικτική. Δεν ευθύνεται αποκλειστικά το άτομο σε αυτό όσο η ίδια η σαθρή κοινωνία που δεν αποδέχεται οτιδήποτε διαφορετικό και δίνει στίγμα σε όσους αποκλείουν από τη νόρμα.
Γι‘ αυτό ένας ψυχολόγος θα σε βοηθήσει να συνειδητοποιήσεις τις ανάγκες σου, το ποιος είσαι και θα σε ενδυναμώσει σε αύτη την επίπονη αλλά απελευθερωτική διαδικασία. Σημασία έχει ΕΣΥ να είσαι καλά, ο κόσμος άλλωστε πάντα θα έχει κάτι να λέει.