TOP

Maxima Acuña : Μια γυναίκα εναντίον δισεκατομμυρίων

Περιοχή Καχαμάρκα, Περού. Με ένα γρήγορο search θα δείτε πως πρόκειται για μια από τις φτωχότερες επαρχίες στο Περού. Θα δείτε επίσης πως εκεί βρίσκεται και το ορυχείο Yanacocha, ένα εκ των μεγαλύτερων ορυχείων εξόρυξης χρυσού στον κόσμο, που ανήκει στην εταιρία εξόρυξης Newmont. Το 2005, σύμφωνα με τις καταγραφές, το ορυχείο έφτασε ένα peak εξόρυξης χρυσού, το οποίo ανήλθε στις 3.3 ουγκιές χρυσού. Έκτοτε η παραγωγή ακολουθεί μια σταθερή καθοδική πορεία. Τα αποθέματα χρυσού στερεύουν και τέθηκε το ζήτημα εξάπλωσης της δραστηριότητας του ορυχείου, μια επέκταση που ονομάστηκε Conga Project. Και θα είχε τεθεί σε εφαρμογή, αν δεν υπήρχε ένα και μοναδικό «εμπόδιο»: η Maxima Acuña, μια ιθαγενής που κατέχει ένα κομμάτι γης στη ζώνη που τα ορυχεία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την εξάπλωση τους. Και, στη ζώνη εξόρυξης, απαγορεύεται η ανθρώπινη δραστηριότητα και παρουσία.

Όπως είναι λογικό, η εταιρία εξόρυξης προσπάθησε να απομακρύνει την Maxima Acuña και την οικογένεια της από την περιοχή. Αρχικά προσφέροντας ανταλλάγματα, επικαλούμενοι τη λογική και το συμφέρον τους. H Maxima δεν δέχτηκε. Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης θα σήμαινε πως θα έχαναν όλα για όσα δούλεψαν τόσο σκληρά και όχι μόνο…

Η επέμβαση της εταιρίας στα πρόσφορα εδάφη εκείνα θα τα μετέτρεπε σε μια έρημο και θα μόλυνε ανεπανόρθωτα το υπέδαφος και την παροχή νερού της ευρύτερης περιοχής, καθώς στο κομμάτι γης της Maxima βρίσκεται η λίμνη που, μέσω του υπεδάφους, τροφοδοτεί με καθαρό νερό την έκταση της, καθώς και τις γύρω περιοχές. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η εξόρυξη πρόκειται για μια από τις πιο «βρώμικες» επιχειρήσεις, καθώς τόνοι τοξικών αποβλήτων παράγονται, συμπεριλαμβανομένου και του υδραργύρου. Σύμφωνα με καταγραφές, από την έναρξη των δραστηριοτήτων και ύστερα υπάρχει μια κατακόρυφη αύξηση σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου και νευρολογικών διαταραχών.

Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο επέκτασης εγκρίθηκε αρχικά το 2010, προκαλώντας  έντονη αντίδραση από την πλευρά των αγροτών της περιοχής, με πρωτεργάτη τη Maxima Acuña. Τότε η εταιρία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει άλλα «μέσα πειθούς», με τη συνεργασία της τοπικής αστυνομίας, η παρουσία της οποίας εντάθηκε έκτοτε στην περιοχή, με το πρόσχημα πως φρόντιζαν για την προστασία των εδαφών του ορυχείου. Κάποια περιστατικά υπάρχουν καταγεγραμμένα σε κάμερα και δείχνουν στεγνά μέχρι που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη απληστία, πολύ κοντά στο να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές. Οι άνθρωποι του Yanacocha καταπατούσαν τα εδάφη της Maxima σχεδόν καθημερινά, έκαιγαν τις σοδειές της, ενώ δεν δίστασαν να κάψουν και το οίκημά της. Πολλές δε υπήρξαν και οι φορές που έκλειναν το δρόμο προς το ορυχείο και, συνεπώς, προς τη Γη της Maxima, επικαλούμενοι ότι πλέον αποτελεί ιδιωτικό δρόμο και πως η «διέλευση ξένων δεν επιτρέπεται». Τέλος, τοποθέτησαν μια περίφραξη γύρω από τα εδάφη της για να «προστατεύουν τα δικά τους» από την ίδια. Κάπως ειρωνικό, αν το σκεφτεί κανείς.

maxima - acuna

Οι πολύπλευρες μάχες της Maxima Acuña

Από τότε η μια δικαστική διαμάχη διαδέχεται την άλλη, καθώς το ζήτημα της εξάπλωσης έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ όσο περίμενε κανείς. Ο τότε πρόεδρος του Περού, αν και στην προεκλογική του καμπάνια υποσχόταν να υπερασπιστεί το νερό έναντι του χρυσού, ενέκρινε το Conga Project. Oι συνεχείς διαδηλώσεις όμως έναντι των επεκτατικών σχεδίων του ορυχείου ανάγκασαν την κυβέρνηση να αναστείλει το σχέδιο αρχικά το 2012 και επ’ αόριστον το 2016. Διότι η μάχη που δίνει η Maxima Acuña δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν αγώνα υπεράσπισης ενός κομματιού γης.

Είναι μια μάχη υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος από την πλευρά της Maxima, μια επίδειξη δύναμης από την πλευρά της εταιρίας εξόρυξης Newmont, η οποία έχει πάρει τη μορφή βιαιοπραγιών, καθώς δεν αντέχουν στην σκέψη πως μια γυναίκα μόνη της μπορεί να τους νικήσει. Χωρίς πόρους, χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση, χωρίς προνόμια, παρά μόνο με τη δύναμη της ψυχής της και της φωνής της, που αγγίζει όλο και περισσότερους ανθρώπους, καθώς η ιστορία της ακούγεται όλο και πιο δυνατά.

Βλέποντας ένα σχετικό ντοκιμαντέρ που κυκλοφόρησε, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως, εν έτει 2020, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ζουν σε πλήρη εναρμόνιση με τη φύση, βασιζόμενοι στην αυτάρκεια που τους προσφέρει η Γη τους και η πόροι της. Η Maxima πρόκειται για έναν τέτοιο άνθρωπο. Η οικογένειά της δούλεψε σκληρά για να αγοράσει εκείνο το παρθένο κομμάτι γης, περίπου την ίδια περίοδο που ξεκίνησαν και οι δραστηριότητες εξόρυξης του ορυχείου. Ασχολούνται με την γεωργία και την εκτροφή ζώων, ενώ η Maxima χρησιμοποιεί το μαλλί από τα πρόβατά της για να πλέκει, πουλώντας τα αγαθά της στην τοπική αγορά της Καχαμάρκα. «Αγαπώ τη γη και τη σκέφτομαι σαν μητέρα μου», δηλώνει η ίδια. «Ποιος θα μας ταΐσει και θα μας δώσει ζωή; Η Γη. Και το νερό».

Τον Απρίλιο του 2016, η Maxima Acuña έλαβε το περιβαλλοντικό βραβείο Goldman για την συμβολή της στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος. Το 2019, το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών δικαίωσε τη Maxima και την οικογένειά της, μετά από μήνυση που είχαν υποβάλλει κατά της εταιρίας εξόρυξης, για την κατάχρηση εξουσίας και βιαιότητας που υφίσταντο.

Σήμερα, η μάχη της συνεχίζεται ακόμη…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία της Maxima, αλλά και για να μάθετε πώς μπορείτε να συνεισφέρετε στον αγώνα της, επισκεφτείτε αυτό το site.

Πηγή εικόνας: Globan GreenGrants

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.