TOP

Κι όμως το να κοιτάμε τον ουρανό μπορεί να μας φτιάξει την διάθεση

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν είμαστε κακόκεφοι, στενοχωρημένοι, αγχωμένοι ή όταν απλώς καθόμαστε στο μπαλκόνι μας ιδίως τώρα το καλοκαίρι κοιτάζουμε τον ουρανό.

Ο ουρανός μοιάζει να μας προσφέρει απλόχερα γαλήνη και ευτυχία. Η καθαρότητα και οι αμέτρητοι χρωματισμοί του μας ταξιδεύουν και μας χαλαρώνουν. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο που πολλοί αρέσκονται στο να φωτογραφίζουν και να δημοσιεύουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook και στο Instagram εικόνες του σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας, με στόχο να προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας και διαφυγής. Και όταν λέω διαφυγής εννοώ από τους τέσσερις τοίχους που είμασταν κλεισμένοι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ο ουρανός μας δίνει τη δυνατότητα να φανταστούμε, να ονειρευτούμε και να σκεφτούμε πέρα από τους τέσσερις τοίχους μας. Αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμήσαμε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown.

Αφιερώνοντας χρόνο να κοιτάξουμε ψηλά, αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε μια νέα προοπτική, λέει η Έλεν Έντουαρντς, οικολογική θεραπεύτρια. Μπορεί να αισθανθούμε δέος, ή ένα έντονο αίσθημα «θαύματος και συνειδητοποίησης της σύνδεσής μας με τους άλλους», τονίζει. Μπορεί επίσης να έχουμε την αίσθηση ότι είμαστε «ένα μικρό μέρος μιας πολύ μεγαλύτερης οικολογίας που υπερβαίνει τη ζωή μας».

Κοιτώντας τον ουρανό αυξάνεται το εύρος του οπτικού μας συστήματος και, με τη σειρά του, εμπλέκει τη φαντασία μας, αναφέρει η οικολογική θεραπεύτρια. Επιπλέον, υπάρχει κάτι παρηγορητικό για τη συνεχή παρουσία του ουρανού, προσθέτει, αποκαλώντας το «μια παγκόσμια παρουσία πέρα από τον έλεγχό μας».

Η εύρεση στιγμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λοιπόν, για να κοιτάξουμε πάνω και έξω στον ουρανό αξίζει τον κόπο. Περισσότερο από το να απολαμβάνουμε το όμορφο θέαμα, ας παρατηρήσουμε πώς μας κάνει να νιώθουμε ο ουρανός, λέει η Έντουαρντς. «Ο ουρανός αντανακλά πώς βλέπουμε τον κόσμο μας, μας προσφέρει νέα προοπτική. Το να είμαστε περίεργοι – πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ουρανός, ποιες είναι οι ιδιότητές του – ενθαρρύνει ένα όραμα πέρα από τον εαυτό μας, φέρνοντας χαρά κι εκτίμηση στην ζωή».

Υπάρχει άφθονος ουρανός για να μας κρατήσει αφοσιωμένους για μια ζωή, αλλά ας θυμόμαστε ότι δεν είναι μόνο ο ουρανός που προκαλεί αισθήματα αισιοδοξίας. Το να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους γενικά – και να ερχόμαστε σε επαφή με το ύπαιθρο – είναι θετικό για την ψυχική υγεία.

Έτσι την επόμενη φορά που θα βγούμε μια βόλτα – ή κοιτάζουμε έξω από το παράθυρο κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας – ας θυμηθούμε να κοιτάξουμε προς τα πάνω!

Με πληροφορίες από την Huffingtonpost 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).