TOP
imikrania-headache-girl-pain

Ημικρανία: Βιωματική συμβίωση και τρόποι αντιμετώπισης

Η ημικρανία ήταν κάτι που δεν περίμενα να μου συμβεί σχεδόν ποτέ και χαιρόμουν που απέφυγαν την κληρονομικότητα της μητέρας μου. Και έκανα λάθος.

Μέχρι τα 20, ήξερα οπτικά τι συμπτώματα και τι επιπτώσεις μπορεί να φέρει η ημικρανία, γιατί η μητέρα μου και οι 2 φίλες μου την είχαν ήδη παντρευτεί. Νομίζοντας ότι έχω ξεπεράσει την ηλικία που μπορώ να την κληρονομήσω, αψήφησα τον έντονο πόνο στα μάτια, εκείνο το βράδυ κάπου κοντά στα 23 μου.

Και η ημικρανία εγκαταστάθηκε

Αυτό ήταν. Απ’ τα μάτια ο πόνος μεταφέρθηκε σε όλο το κεφάλι, για να επικεντρωθεί εν τέλει στο μπροστινό και το πίσω τμήμα του. Ανακατοσούρα, μπρίκια να βαράνε στο κεφάλι και καρφιά να διαπερνούν τα μάτια μου. Αυτό ένιωθα. Το κρεβάτι έγινε παυσίπονο και βασανιστήριο ταυτόχρονα. Γιατί πράγματι, απ’ την ημικρανία δεν μπορείς να ξεφύγεις εύκολα.

Τρόποι διαφυγής ή περιορισμού των συμπτωμάτων

Ο πιο άμεσος αλλά αμφιβόλως αποτελέσματος είναι τα παυσίπονα. Λάτρης του 1000 DEPON αναβράζον, ομολογώ ότι δεν με βοηθάει ιδιαίτερα μεν, αλλά συμβάλλει στον περιορισμό από τεράστια μπρίκια που βαράνε δε, μετατρέποντάς τα σε μικρότερα με πιο σιγανό κρότο. Περισσότερο αποτελεσματικό είναι το Panmigran της οικογένειας των Panadol.

Καφές ή τσάι

Δύο διεγερτικά ροφήματα που χάρη στην καφεΐνη ξυπνάνε τον εγκέφαλο και απομακρύνουν την ζαλάδα και την κόπωση. Χωρίς να είναι ολοκληρωτικός διώκτης της ημικρανίας, το κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά, μπορεί να συμβάλλει με τον τρόπο του στη μείωση των συμπτωμάτων.

imikrania-cup-of-tea-pexels

Σκοτεινοί χώροι

Γιατί εκείνες τις δύσκολες ώρες που η ημικρανία από ανεπαίσθητο πονοκέφαλο έχει γιγαντωθεί σε ημικρανικό τιτάνα, το σκοτάδι επιφέρει την ηρεμία που χρειάζεσαι. Διάλεξε ένα δωμάτιο με χαμηλό ή και καθόλου φωτεινό και με ηρεμία άρχισε ν’ αναπνέεις απ’ την κοιλιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα ν’ ακούσεις την αναπνοή σου.

Ζεστές κομπρέσες

Ή θερμοφόρα. Και τα δύο είναι εξίσου βοηθητικά, καθώς χαλαρώνουν τους μύες του αυχένα και στη συνέχεια η ζέστη επεκτείνεται σε όλο το κεφάλι, προσφέροντας αγαλλίαση. Εδώ βέβαια να σημειωθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν δέχονται καθόλου το ζεστό, οπότε εκεί λειτουργεί το εντελώς αντίθετο, δροσερή κομπρέσα στο μέτωπο.

Συνολική ηρεμία και μασάζ

Η πιο αποτελεσματική λύση, αν συνδυαστεί και με κάποια απ’ τις παραπάνω. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί αν είσαι στην εργασία ή στο μάθημα, αλλά μόλις βρεις την ευκαιρία, νιώσε να ηρεμείς, απόφυγε σκέψεις και άγχος και άρχισε να κάνεις μασάζ στις περιοχές του πόνου, ενώ ταυτόχρονα αναπνέεις. Όσο πιο ήρεμος προσπαθείς να μείνεις την ημέρα της ημικρανίας, τόσο πιο ήπια θα είναι τα συμπτώματα.

Η αντιμετώπιση της ημικρανίας σίγουρα δεν είναι εύκολη, αλλά ούτε ακατόρθωτη. Και στο λέω εγώ, που νόμιζα ότι δεν θα κατάφερνα να την αντιμετωπίσω. Και όμως γίνεται. Όσο πιο έγκαιρη η αντίληψη ότι ξεκινάει ο πόνος, τόσο πιο άμεση η αρχή αντιμετώπισής της.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη στο αστικό χάος, βρίσκεται σχεδόν πάντα, είτε βουτηγμένη ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού, στυλό και ανοιχτό λάπτοπ, είτε στην κορυφή ενός βράχου ν’ ατενίζει ηλιοβασιλέματα. Με την περιέργεια του δημοσιογράφου, την ενσυναίσθηση ενός γιόγκι και την τρέλα ενός ανθρώπου που βρίσκει την ουσία ακόμα και στα πιο μικρά, θαυμάζει, ψάχνει και αποτυπώνει, αυτό το κάτι που υπάρχει σε όλα. Στον άνθρωπο, στην φύση, στα πράγματα, στην ζωή!