TOP
ditis-ekserevna-ipovrichia-poli

Η «πόλη κάτω από τα κύματα» βρίσκεται στην Ελλάδα

Κι όμως! Υπάρχει μια «πόλη κάτω από τα κύματα» και βρίσκεται στην Ελλάδα!

Εσύ γνώριζες ότι υπάρχει στον ελληνικό χώρο μια βυθισμένη αρχαία πόλη λίγα μέτρα κάτω από τη θάλασσα; Ένα από τα βασικά της χαρακτηριστικά της Ελλάδας είναι τα μυστικά που κρύβει.

Επίσης, κύριο γνώρισμά της αποτελούν και οι «ψαγμένες» γωνιές που βρίσκει κανείς, εξερευνώντας την. Μπορεί να νομίζεις ότι αυτά περιορίζονται σε όσα βλέπει το μάτι στη στεριά αλλά τα πράγματα είναι μερικές φορές ακόμη πιο εντυπωσιακά.

Η υποθαλάσσια πόλη στο Παυλοπέτρι

Αν έχετε επισκεφθεί την Ελαφόνησο, ίσως έχετε ακούσει για το Παυλοπέτρι. Κοντά στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας, λοιπόν, υπάρχει ένας αρχαίος οικισμός του 2800 π.Χ και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Δεν είναι όμως εύκολα ορατός, καθώς βρίσκεται κάτω από το νερό. Το νερό της θάλασσας προφύλαξε τα περισσότερα κτίσματα της πόλης από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι μια άγνωστη υποθαλάσσια πόλη για τους περισσότερους. Το εντυπωσιακό είναι ότι βρίσκεται μόλις 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ο καθένας μας θα μπορούσε δυνητικά να την «επισκεφθεί». Μέσα από τις φωτογραφίες μπορεί κανείς να διακρίνει τα βυθισμένα διώροφα σπίτια με τους κήπους, τους ναούς, το νεκροταφείο και το λιμάνι.

Συνολικά καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 9 στρεμμάτων και μάλλον πρόκειται για την παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Από τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 15 κτίρια με τουλάχιστον 12 δωμάτια το καθένα. Καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού. Η πόλη όπως την «ανοικοδόμησαν» οι ερευνητές ψηφιακά στη μορφή που είχε πριν βυθιστεί, σε ταξιδεύει με ευκολία στα αρχαία χρόνια. Διάσπαρτα, σε όλη την έκταση της πόλης θα δεις αγάλματα, μεγάλους πήλινους αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Τι εικάζουν οι επιστήμονες για την αρχαία ελληνική πόλη;

Οι επιστήμονες, πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ. Σύμφωνα με άλλες θεωρίες, το συμβάν έλαβε χώρα κάπου στο 375 μ.Χ. Το 2011 το BBC παρουσίασε για πρώτη φορά ένα ντοκιμαντέρ για το Παυλοπέτρι, την «πόλη κάτω από τα κύματα» σε τρισδιάστατη αναπαράσταση. Ο γεωλόγος Φωκίων Νέγρης, πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, είχε περιγράψει την υποβρύχια πολιτεία  από το 1904!

Το 1967 ο καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, Νίκολας Φλέμινγκ, ανακάλυψε την βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη. Ενώ τον επόμενο χρόνο με ομάδα αρχαιολόγων του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ την χαρτογράφησε, σε συνεργασία με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Σπάρτης, καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά. Το 2009 επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής ανέλαβε ο Τζον Χέντερσον του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ο Χέντερσον δημιούργησε μια ψηφιακή απεικόνιση που δείχνει με εντυπωσιακό τρόπο, πώς ήταν η πόλη πριν βυθιστεί.

 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).