TOP

Η αποξένωση των social media

Ανέκαθεν η τεχνολογία διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Ωστόσο, οι συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στην ποιότητα της ζωής τους δεν είναι μόνο θετικές. Τα τελευταία χρόνια, οι ώρες που σπαταλούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξηθεί δραματικά. Σε αυτό έχει συμβάλλει βεβαίως και η καραντίνα την οποία διανύουμε για μία ακόμη φορά, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα (globalwebindex, Σεπτέμβριος 2020).

Παρά τον “χαρακτηρισμό” που τους έχει αποδοθεί (μέσα κοινωνικής δικτύωσης), τα social media περισσότερο αποξενώνουν τα άτομα παρά τα “κοινωνικοποιούν”. Ένα άτομο που ξοδεύει πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα είναι πιθανότερο να νιώθει περισσότερη μοναξιά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης, η οποία έδειξε πως οι μανιώδεις χρήστες των μέσων αυτών είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται κοινωνικώς απομονωμένοι, σε σύγκριση με τους λιγότερο κολλημένους με τα social media φίλους τους. Το εύρημα αυτό, που δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής (AJPM), “μας υπενθυμίζει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν πανάκεια για όσους αισθάνονται μοναξιά” δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Μπράιαν Α. Πρίμακ, καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Τεχνολογίας και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Το δείγμα της μελέτης 

Η μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα για το θέμα, συμπεριέλαβε 1.787 εθελοντές ηλικίας από 19 έως 32 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για τη χρήση κάθε είδους μέσου κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google Plus, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine, Snapchat και Reddit) και για το επίπεδο της μοναξιάς που ένιωθαν.

Η μέση διάρκεια χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν 61 λεπτά την ημέρα. Όσοι εθελοντές ανέφεραν ότι περνούσαν πάνω από 121 λεπτά την ημέρα στα social media είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αισθάνονται κοινωνικά απομονωμένοι ή να επηρεάζεται περισσότερο η διάθεσή τους, σε σύγκριση με όσους αφιέρωναν λιγότερα από 30 λεπτά ημερησίως σε αυτές τις ιστοσελίδες.

Παρόλα αυτά, δεν παίζει ρόλο μόνο η διάρκεια των επισκέψεων που συσχετίζεται με το αίσθημα της μοναξιάς, αλλά και το πόσο συχνά τις επισκέπτονται. Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι εθελοντές επισκέπτονταν συχνότερα τα site κοινωνικής δικτύωσης είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να νιώθουν κοινωνική απομόνωση σε σύγκριση με όσους τα επισκέπτονταν σπανιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA

Η σπανιότερη χρήση που κατέγραψε η μελέτη ήταν εννέα ή λιγότερες επισκέψεις την εβδομάδα και η συχνότερη χρήση 58 ή περισσότερες επισκέψεις την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι το Facebook προκαλεί μοναξιά, ούτε το αντίστροφο, ενώ δεν είναι σαφές τι από τα δύο προηγείται (το αίσθημα της μοναξιάς ή η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης).

Πού θα μπορούσε, λοιπόν, να οφείλεται η παρατηρούμενη συσχέτιση; “Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι άνθρωποι που νιώθουν κοινωνικώς απομονωμένοι στρέφονται στα μέσα αυτά για να αυξήσουν τον κοινωνικό κύκλο τους” εξήγησε ο δρ Πρίμακ. “Ή πάλι προσπαθούν μέσω των ιστοσελίδων αυτών να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους, δίχως να αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα την εντείνουν”. Και κατέληξε: “Ασφαλώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ισχυρό εργαλείο για να καλλιεργεί κάποιος τις σχέσεις του, αλλά από μόνα τους δεν επαρκούν για να δημιουργηθούν αυτές οι σχέσεις”.

Η λύση

Για τους ανθρώπους αυτούς, η λύση πιθανώς είναι “αποσυνδεθούν” από τα κοινωνικά δίκτυα και να συναναστραφούν δια ζώσης με άλλα άτομα. Να περιορίσουν όσο μπορούν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, και κατ’ επέκταση των social media, ιδίως όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους (για παράδειγμα για καφέ) ή όταν μαζεύονται όλοι μαζί παρέα σε κάποιο χώρο, καθώς με αυτόν τον τρόπο περισσότερο αποξενώνονται παρά επικοινωνούν!

Πηγή: tanea.gr 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αν και έχει καταγωγή από το Αγρίνιο (μην ακούτε τις κακές τις γλώσσες, δεν είναι όλοι τόσο κακοί όσο λένε από εκείνα τα μέρη) έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα και έχει τρελή αδυναμία στη Θεσσαλονίκη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Ρητορική των Μέσων. Όταν έχει ελεύθερο χρόνο τον περνάει με την οικογένεια και τα δύο σκυλιά της. Λατρεύει τα ψώνια, τη μουσική, τις ατελείωτες βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, τα ταξίδια και εννοείται το... ΦΑΓΗΤΟ! Όνειρό της να επισκεφθεί όσες περισσότερες χώρες γίνεται (εντός και εκτός Ευρώπης).