TOP

Γιατί το «When They See Us» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

Με τη Μινεάπολις να φλέγεται και τους πολίτες να ξεχειλίζουν από θυμό για τον τραγικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, η σειρά «When They See Us» ίσως είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η αστυνομική βαρβαρότητα που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικάνου, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πίεση που δέχτηκε στο λαιμό του, έφερε ξανά στο προσκήνιο το κίνημα «Black Lives Matter», διόλου αδίκως.

Οι φυλετικές διακρίσεις και ανισότητες που είναι διάχυτες στις ΗΠΑ (και όχι μόνο) και ακόμα περισσότερο σε ανθρώπους που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας που τους δίνεται , οδηγούνε σε ολέθρια και πολλές φορές αμετάκλητα αποτελέσματα.

Αξίζει να σταθούμε στις προφητικές λέξεις του George Orwell, από το βιβλίο «1984» στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

 «Οι παλιοί πολιτισμοί ισχυρίζονταν πως βασίζονταν πάνω στην αγάπη και τη δικαιοσύνη. Ο δικός μας βασίζεται στο μίσος. Στο δικό μας κόσμο δεν θα υπάρχουν άλλα συναισθήματα εκτός από την οργή, το μίσος, την θριαμβολογία και την ταπείνωση. Όλα τα άλλα θα τα καταπνίξουμε-όλα!

Αν θέλεις μια εικόνα του μέλλοντος, φαντάσου μια μπότα να πατάει το πρόσωπο ενός ανθρώπου, για πάντα».

Μια παρόμοια περίπτωση φυλετικού ρατσισμού είναι και η υπόθεση των πέντε του Χάρλεμ, την οποία διαπραγματεύεται η σειρά του Netflix, «When they see us».

Η υπόθεση σχετίζεται με το βιασμό και ξυλοδαρμό μιας 28χρονης τραπεζικής υπαλλήλου που είχε βγει για τζόκινγκ στο Σέντραλ Παρκ το βράδυ της 19ης Απριλίου 1989. Το ίδιο βράδυ σε διαφορετικό σημείο του πάρκου βρίσκεται και μια παρέα νεαρών παιδιών ηλικίας 13-16 ετών. 

Η αστυνομία δεν αργεί να συλλάβει 5 από αυτούς 4 μαύρους και έναν Λατίνο και να τους κατηγορήσει για το αποτρόπαιο έγκλημα, χωρίς ωστόσο να έχει κανένα στοιχείο στα χέρια της. Το μόνο που υπήρχε στα χέρια των αστυνομικών αρχών ήταν οι βιντεοσκοπημένες καταθέσεις τους. Μόνο που τους είχαν υπαγορεύσει και αναγκάσει να παραδεχτούν το έγκλημα, ρίχνοντας ο ένας τις ευθύνες στον άλλο (χωρίς καν να γνωρίζονται μεταξύ τους), λέγοντας τους πως θα μπορέσουν να πάνε σπίτι αφού καταθέσουν. Το μόνο που ήθελαν οι αρχές ήταν απλά να κλείσουν την υπόθεση και οι φυλετικές διακρίσεις ήταν διάχυτες.

Το αποτέλεσμα ήταν οι πέντε νεαροί να φυλακιστούν από 5 έως 12 χρόνια για ένα έγκλημα δεν είχαν διαπράξει.

Ωστόσο, 12 χρόνια μετά βρέθηκε ο πραγματικός ένοχος που ομολόγησε το έγκλημα με λεπτομέρειες. Επρόκειτο για έναν λατινοαμερικάνο βαρυποινίτη, εν ονόματι Ματίας Ρέγιες, που εκείνη την περίοδο είχε συλληφθεί και για άλλους βιασμούς. Ωστόσο, η αστυνομία δεν έκανε ποτέ την συσχέτιση. Μάλιστα, ο ίδιος ο Ματίας Ρέγιες, ενώ είχε συλληφθεί λίγο καιρό μετά το έγκλημα στο Σέντραλ Παρκ, αποκάλυψε ότι δεν ρωτήθηκε ποτέ από τους αστυνομικούς για το αν έχει βιάσει την 28χρονη τραπεζική υπάλληλο.

Τελικά, οι πέντε νεαροί  απαλλάχτηκαν από όλες τις κατηγορίες και έκαναν μήνυση κατά της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λαμβάνοντας ως αποζημίωση το ποσό των 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ήταν η μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει δοθεί ποτέ στην ιστορία της πολιτείας.


 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Αγαπάει το αστικό τοπίο και όλα τα καλλιτεχνικά δρώμενα που το ακολουθούν, ενώ λατρεύει τα ταξίδια. Της αρέσει να κάνει φωτογραφικά αφιερώματα από τα μέρη που πηγαίνει. Ακόμα δεν ξέρει γιατί ακολούθησε το δρόμο της δημοσιογραφίας, μάλλον γιατί πιστεύει πως αυτός ο κλάδος είναι ένας είδος εξερεύνησης και δεν θα την κάνει να «βαλτώσει» ποτέ. Ιδανικά θα ήθελε να ακολουθήσει καριέρα ως πολεμική ανταποκρίτρια.