TOP
happy-people

Emmaüs: η δεύτερη ευκαιρία στη ζωή

Από ανακύκλωση ρούχων μέχρι επισκευή επίπλων, μια οργάνωση δίνει απασχόληση σε χιλιάδες αποκλειστικούς πολίτες, κάνοντας πράξη το σύνθημα «τα πράγματα στην υπηρεσία των ανθρώπων».

people-in-a-line

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Emmaüs

Μέχρι πρόσφατα, η Emmaüs ήταν απλώς ένας από τους κορυφαίους ομίλους παγκοσμίως στον οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και κοινωνικές οργανώσεις. Μάλιστα, η αλυσίδα Relais της Emmaüs είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αλυσίδα ανάκτησης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης ενδυμάτων, υποδημάτων και υφαντουργικών προϊόντων την Ευρώπη.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ

Η Emmaüs γεννήθηκε στη Γαλλία πριν από 71 χρόνια κι ο ιδρυτής της, ο αβάς Πιέρ, θεωρείται μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα. Γόνος πλούσιας οικογένειας, έγινε καλόγερος για ν’ αφοσιωθεί στη βοήθεια των φτωχών συνανθρώπων του, αλλά όταν η Γαλλία κατελήφθη από τις ναζιστικές δυνάμεις πέρασε στην Αντίσταση κι έγινε μάλιστα διοικητής σώματος παρτιζάνων στον ορεινό όγκο του Βερκόρ παρά την ασθενική του κράση. Στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο, αφιέρωσε όλες του τις δυνάμεις στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που ταλαιπωρούσε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που είχαν χάσει την κατοικία τους ή ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Για την προώθηση αυτού του στόχου, ίδρυσε την Emmaüs η οποία, παρά το θρησκευτικό της όνομα και την εκκλησιαστική ιδιότητα του ιδρυτή της, απευθυνόταν στους πάντες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, φυλής, καταγωγής ή πεποιθήσεων.

people-working

ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΣΕ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ

Όταν κάποια στιγμή προέκυψε το ζήτημα της επανεξέτασης στην κοινωνία των άστεγων και των ατόμων που είχαν αποκοπεί από τον κόσμο της εργασίας, η λύση που έδωσε η οργάνωση ήταν η εντυπωσιακή αναβάθμιση του παλιού επαγγέλματος του ρακοσυλλέκτη. Αρχικά, σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων, συλλέγονταν όλα τα ρούχα κι υποδήματα που για οποιοδήποτε λόγο δεν επιθυμούσαν πλέον οι κάτοχοί τους κι ιδιαίτερα εκείνα που έχρηζαν κάποιας επιδιόρθωσης. Την επιδιόρθωση αναλάμβαναν εκπαιδευόμενοι άστεγοι, μακροχρόνια άνεργοι ή αποφυλακιστέοι και πρώην ουσιοεξαρτημένοι που δούλευαν εκεί.

Πολλές δεκαετίες πριν τη μόδα του vintage, τα καταστήματα της οργάνωσης άρχισαν να πολλαπλασιάζονται. Αυξήθηκε, επίσης, εντυπωσιακά και η γκάμα των προϊόντων: προστέθηκαν βιβλία, έπιπλα διακόσμησης, λευκά είδη, οικιακά σκεύη, αθλητικός εξοπλισμός, ποδήλατα, ηλεκτρικές συσκευές. Όλη αυτή η εξαιρετική ποικιλία ειδών πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι 350 γαλλικές κοινότητες της Emmaüs σε αγαπημένο τόπο για τα ψώνια των φοιτητών, των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα κι όλων όσοι θέλουν να ξεφύγουν από τον υπερκαταναλωτισμό.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ «ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ»

Ταυτόχρονα, αυξανόταν και το προσωπικό το οποίο μάλιστα εκπαιδεύεται σε ενδιαφέρουσες ειδικότητες: οδηγοί, αποθηκάριοι, πωλητές, επιδιορθωτές ρούχων, τεχνικοί ηλεκτρικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων και τεχνίτες επίπλων. Οι «σύντροφοι», μάλιστα, εκτοξεύθηκαν στους 3.880. Αυτή η εντυπωσιακή αύξηση του προσωπικού προήλθε κι από τη δυνατότητα της οργάνωσης να αδειάζει σπίτια θανόντων των οποίων οι κληρονόμοι δεν ενδιαφέρονταν για την οικοσκευή και να προβαίνει στην αξιοποίησή της. Για να κατανοήσει κανείς την ανάπτυξη της οργάνωσης, ο ετήσιος όγκος των συλλεγόμενων αντικειμένων φτάνει σήμερα τα 3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

bookstore

Όταν οι «σύντροφοι» αποκτήσουν δεξιότητες και μπορούν πλέον να είναι αυτόνομοι, ενθαρρύνονται να εγκαταλείψουν την Emmaüs και να αναζητήσουν μια θέση μισθωτής εργασίας στους κλασικούς τομείς της οικονομίας ή να δημιουργήσουν ακόμα και τη δική τους μικροεπιχείρηση.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Η Emmaüs, παρά την επιτυχία της, δεν επαναπαύεται και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα της κοινωνίας, οικονομίας και κατανάλωσης. Έτσι, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη των καταναλωτών για το ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιούργησε το 2016 το Label Emmaüs. Είναι ένα διαδικτυακό κατάστημα το οποίο διαθέτει τα προϊόντα των μεγαλύτερων κοινοτήτων της οργάνωσης που είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα. Μάλιστα, απέρριψε πρόταση της Amazon και πολλών γιγάντων του ηλεκτρονικού εμπορίου να φιλοξενηθεί στις διαδικτυακές πλατφόρμες τους, καθώς δεν επιθυμούσε να συμβάλει στο «ξέπλυμα» της κάκιστης εικόνας που χαρακτηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και την εργασιακή επισφάλεια.

Την πρώτη κιόλας μέρα της λειτουργίας της, την πλατφόρμα επισκέφτηκαν 65 χιλιάδες άτομα τα οποία πραγματοποίησαν πολλές αγορές. Όμως, πολύ σύντομα προέκυψε το ζήτημα των ιδιαίτερων κι εξειδικευμένων γνώσεων που χρειάζεται ένας εργαζόμενος στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Έτσι, η Emmaüs αποφάσισε να δημιουργήσει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας για τεχνικούς ηλεκτρονικού εμπορίου. Τα –δωρεάν φυσικά- μαθήματα πραγματοποιούνται στους χώρους του παρισινού Lab’Oϊkos, ενός «εκκολαπτηρίου start-up της κοινωνικής οικονομίας».

label-emmaus

Το εξαιρετικά πυκνό κι εντατικό πρόγραμμα σπουδών διαρκεί 3 μήνες και ακολουθείται από δίμηνη πρακτική άσκηση. Απευθύνεται όχι μόνο στους συντρόφους της Emmaüs, αλλά και σε άτομα που είναι μακροχρόνια αποκλεισμένα από την αγορά εργασίας κι επιθυμούν να εργαστούν σκληρά. Από το σχολείο αυτό αποφοιτούν κάθε χρόνο 110 άτομα και προβλέπονται μέχρι και υποτροφίες για τους μαθητές που δε διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Παράλληλα, η Emmaüs επεξέτεινε τη δράση της στο πεδίο της «ψηφιακής αλληλεγγύης». Με τα κέρδη που προκύπτουν από τα καταστήματα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, η οργάνωση δημιούργησε τις Αλληλέγγυες Συνδέσεις. Αντιλαμβανόμενη τον «ψηφιακό αποκλεισμό» που συνεπάγεται στον κοινωνικό αποκλεισμό, προσφέρει σε άτομα που έχουν βρεθεί στο περιθώριο κάρτες δεδομένων internet στο 1/6 της τιμής της αγοράς. Σε όσα δε από τα άτομα αυτά δεν έχουν laptop ή smartphone, δωρίζεται μια συσκευή από τα εργαστήρια της οργάνωσης.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.