TOP
έλεγχος

Έλεγχος: Όταν χάνω τον εαυτό μου

Πώς χάνω τον έλεγχο και πέφτω πάλι στη μάχη; Αυτό δεν έχει τραγουδήσει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης; Ε λοιπόν αυτό είναι που αισθάνθηκα και εγώ τις προάλλες. Και δεν είναι η πρώτη φορά.

Μου συμβαίνει όταν ένα γεγονός που πραγματοποιείται στη ζωή μου, μου χτυπάει έντονα συναισθήματα μέσα μου και μου τα ξυπνάει στην χειρότερη εκδοχή. Τις περισσότερες φορές είναι το αίσθημα του ελέγχου, ενώ αρκετές βρίσκεται ανακατεμένο με τη ζήλεια. Ο έλεγχος του να ξέρω τα πράγματα που θα συμβούν, να παίρνω ενεργά μέρος και να τα διαμορφώνω κιόλας.

Όταν δεν πραγματοποιείται αυτό, με κυριεύουν αυτά τα αισθήματα και συναισθήματα. Δεν μπορώ να διαχειριστώ εύκολα ότι κάποιος δικός μου κάνει κάτι χωρίς να ζητήσει τη γνώμη μου ή χωρίς να το γνωρίσει. Κάποιος πολύ δικός μου. Δεν με νοιάζουν οι παραέξω.

elegxos - soma

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αποφασισμένη να το ψάξω καλύτερα, ανακάλυψα, με την κατάλληλη βοήθεια και κατεύθυνση, ότι έχω βιώσει γεγονότα στο παρελθόν που ακολουθούν το ίδιο μοτίβο με αυτά στο σήμερα και έτσι βλέπω την ιστορία να επαναλαμβάνεται και θέλω ν’ αντιδράσω.

Είναι όμως τόσο σοβαρό το να μην έχω τον έλεγχο;

Μήπως μπορώ να το εξαλείψω; Να ξέρετε ότι, αν αυτή τη στιγμή που διαβάζετε το άρθρο, έχετε έστω 2% ταυτιστεί, ΝΑΙ υπάρχει λύση. Η εξάλειψη φτάνει όταν, μετά από πολλή δουλειά, έχεις αποδομήσει το γεγονός από τη ρίζα. Έχεις δηλαδή δουλέψει με τον εαυτό σου, αναλύοντας το γιατί συμβαίνει και αν πραγματικά υπάρχει λόγος να περνάς κάτι τέτοιο σωματικά και ψυχολογικά.

Ο έλεγχος δεν χρειάζεται σε όλα τα πράγματα. Είμαστε κύριοι του εαυτού μας και όχι του άλλου. Δεν σας τα λέω de facto και εγώ δουλεύω με αυτή την πρόταση και προσπαθώ να την εφαρμόσω. Και τι θα γίνει αν δεν έχουμε τον έλεγχο; Τι θ’ αλλάξει πραγματικά; Μήπως τίποτα;

Πάρε μια ανάσα και αναρωτήσου με τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι, ακόμη και οι πολύ δικοί μας, έχουν την αξία που τους δίνουμε εμείς, καθώς και την επιρροή που τους επιτρέπουμε. Αν αφήσουμε ελευθερία κινήσεων σε όλους, τότε θα φανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις τους, ο χαρακτήρας τους και το τι είμαστε εμείς για εκείνους. Επίσης θα φανεί το αν τους θέλουμε στη ζωή μας με τον τρόπο που πραγματικά χειρίζονται τις καταστάσεις, όταν εμείς δεν συμμετέχουμε. Εκεί φανερώνονται στοιχεία, μιας και είμαστε αποστασιοποιημένοι παρατηρητές και έχουμε την ηρεμία της μη συμμετοχής.

Στη δική σου ζωή να είσαι η ενεργώς δύναμη. Στη ζωή των άλλων να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου και άσε τον έλεγχο για πιο μετά. Και αυτό το μετά ίσως να μην ξανά έρθει.

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Γεννημένη στο αστικό χάος, βρίσκεται σχεδόν πάντα, είτε βουτηγμένη ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού, στυλό και ανοιχτό λάπτοπ, είτε στην κορυφή ενός βράχου ν’ ατενίζει ηλιοβασιλέματα. Με την περιέργεια του δημοσιογράφου, την ενσυναίσθηση ενός γιόγκι και την τρέλα ενός ανθρώπου που βρίσκει την ουσία ακόμα και στα πιο μικρά, θαυμάζει, ψάχνει και αποτυπώνει, αυτό το κάτι που υπάρχει σε όλα. Στον άνθρωπο, στην φύση, στα πράγματα, στην ζωή!