TOP
omorfi - gynaika

Ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη…

Ναι, ασχολούμαστε με τρίχες.

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε σε αναβρασμό. Καταρρέει η κοσμοθεωρία μας, η κοινωνία μας και όλα όσα μέχρι τώρα μας ήταν γνωστά. Ο λόγος, σύμφωνα με την (κυρία) Λατινοπούλου, ήταν μια αξύριστη μασχάλη, αυτή της κόρης της Kamala Harris. Ξαφνικά λοιπόν ο κόσμος σταμάτησε να ασχολείται με την πανδημία, τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Ισραήλ και όλα τα δεινά που πλήττουν τον πλανήτη και έχει στρέψει το βλέμμα του σε μερικές τούφες τρίχες.

Αρχικά μου ήταν αδύνατο να καταλάβω γιατί. Από πότε ένα εντελώς φυσιολογικό χαρακτηριστικό του ανθρώπινου σώματος έγινε αντικείμενο συζητήσεων και -αν είναι δυνατόν – πόλωσης, για το αν θα έπρεπε να κοσμεί το ανθρώπινο σώμα ή όχι. Μετά από τις απόψεις που εξέφρασε όμως η εν λόγω πολιτευόμενη, κατάλαβα. Ασχολούμαστε με τρίχες, διότι ΠΡΕΠΕΙ. Ασχολούμαστε με τρίχες διότι εν έτει 2021 η τριχοφυΐα και οι λοιπές “ατέλειες” του σώματός μας εξακολουθούν να θεωρούνται ταμπού, άκομψες και “μη θηλυκές”.

Και ακόμη και σήμερα πολλοί δεν λένε να καταλάβουν πως όλα αυτά που ορισμένοι δεν θεωρούν αισθητικά αποδεκτά, δεν ήταν επιλογή μας. Δεν επιλέξαμε να μας δαχτυλοδείχνουν στο σχολείο, επειδή ήμασταν πρόωρα ανεπτυγμένες, επειδή το ενδοκρινικό μας σύστημα δεν συνεργάζεται, επειδή εν πάση περιπτώσει το γενετικό μας υλικό είναι αυτό που είναι. Δεν επιλέξαμε να σπαταλούμε αστρονομικά ποσά σε αισθητικούς, δερματολόγους και μια στρατιά ειδικότητες ακόμη, για να αντιμετωπίσουμε τα προαναφερθέντα. Όπως επίσης δεν το επέλεξαν και άνθρωποι που πάσχουν από αλωπεκία και χίλιες δυο ακόμη παθήσεις, να πρέπει να αντιμετωπίζουν τα βλέμματα των περιέργων και την αναισθησία κάποιων άλλων, να δίνουν εξηγήσεις και να ντρέπονται για την εικόνα τους, επειδή δεν χώρεσαν σε εκείνο το κουτάκι που λέγεται “ομορφιά”. 

Ομορφιά: αυτή η αιώνια μάστιγα

“Παιδί μου, βάψου λίγο. Έχεις ιδέα πόσο χλομή δείχνεις;”. “Ναι καλά που θα ανεβάσω αυτή τη φωτογραφία. Δες το μπούτι μου πόσο χοντρό φαίνεται. Από αύριο δίαιτα, κομμένα όλα”. “Καλέ, πόσο αδύνατη είσαι, δεν τρως τίποτα;;;”. Όλες αυτές τις χαριτωμένες φράσεις και αναρίθμητες ακόμη τις έχω δεχτεί και τις έχω ακούσει. ΑΠΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Και αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη τραγωδία. Εμείς οι ίδιες αναπαράγουμε τον μισογυνισμό, το μίσος προς το σώμα μας, καλούπια εξωπραγματικά και αισθητικές εμμονές. Θέλουμε να πηγαίνουμε σύμφωνα με το ρεύμα της εποχής, να ακολουθούμε ό,τι προτάσσει η μόδα. Μέση δαχτυλίδι, αναλογίες 90-60-90, γλουτοί παραφουσκωμένοι, δυσανάλογοι με το υπόλοιπο σώμα. Χείλη σαρκώδη, θηλυκά. Μακριές γυριστές βλεφαρίδες. Τι κι αν κάποτε η μόδα εκθείαζε γυναίκες όπως τη Merilyn Monroe και τη Sofia Loren. Σήμερα ζούμε στην εποχή των Kardashians. Σήμερα ζούμε στην εποχή που ο άνθρωπος είναι ένα νούμερο, το νούμερο των ρούχων που φοράει και των αναλογιών του. Ζούμε στην εποχή η ομορφιά πλασάρεται ως ένα προϊόν εμπορεύσιμο, ακριβώς όπως ένα ζευγάρι παπούτσια ή εκείνο το τζιν με την τέλεια εφαρμογή. Η ομορφιά πλέον είναι αναλώσιμη, πεπερασμένη.

Όπως κατέστη σαφές, είμαι εντελώς εναντίων όσων θεωρούν αφύσικο μια γυναίκα ή ένας άντρας να έχει τριχοφυΐα, ραγάδες, κυτταρίτιδα, πανάδες, παραπάνω κιλά, ακμή. Εφόσον τα εκ γενετής χαρακτηριστικά μας δεν είναι επιλογή μας, θα έπρεπε να είναι επιλογή μας πώς θα πορευτούμε, αν θα επέμβουμε σε αυτά ή όχι. Χωρίς να υπάρχει σωστό ή λάθος, κανένας κομφορμισμός, προς καμία κατεύθυνση.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως οι μόδες έρχονται και παρέρχονται. Και ίσως αν μετατοπίζαμε την προσοχή μας από κάτι παροδικό, σε κάτι σταθερό και διαρκές, ίσως ο κόσμος γύρω μας να ήταν πιο δεκτικός και δίκαιος. Αυτό που μετράει επομένως είναι να μην γίνουμε σαν τους τραμπούκους που μας έφεραν σε αυτό το σημείο, να δηλώνουμε τα προφανή, κάνοντας το ίδιο προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά. Αυτό που έχει σημασία, είναι να μη γίνουμε άνθρωποι που στέκονται στο φαίνεσθαι και χάνουν την ουσία. Μας ενδιαφέρει να είμαστε άνθρωποι πλήρεις και ευτυχισμένοι, με ή χωρίς τις ατέλειές μας. Ένας άνθρωπος είναι όμορφος διότι είναι αυτός που είναι. Ένας άνθρωπος είναι όμορφος όταν το περιτύλιγμα που κουβαλάει είναι δικό του, όχι αυτό που του έχουν επιβάλλει, ούτε αυτό που πρέπει ή αυτό που επιτάσσει η κοινωνία. Ένας άνθρωπος είναι όμορφος όταν είναι ευτυχισμένος και η ευτυχία δεν έχει επ’ ουδενί να κάνει με ματζούνια, μπουκαλάκια, φυαλίδια και ορούς που υπόσχονται “ορατά αποτελέσματα σε δύο μόλις χρήσεις”. Ένας άνθρωπος, όπως είπε και ο αγαπημένος Αύγουστος Κορτώ, είναι όμορφος όταν είναι ελεύθερος. Και είναι ελεύθερος όταν δεν αφήνει τίποτα ευτελές να τον καθορίσει.

Και μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η συζήτηση επί του θέματος με την κολλητή μου, η οποία με μια φράση αποδομεί ορισμένα πράγματα και θέτει τις βάσεις για κάποια άλλα: ” Αν δεν εγω-τευτείς την πάρτη σου, δεν υπάρχει σωτηρία. Όλα τα δεινά του κόσμου ξεκινάνε από την πιο κλισέ λέξη και δέκατη εντολή κατ’ επέκταση. ΑΓΑΠΗ. Αγάπα τον πλησίον σου, αγαπάτε αλλήλους. Το θέμα όμως είναι πως, αν δεν αντέχεις τα συκώτια του, αν δεν αγαπήσεις πρωτίστως εσένα, θα ξερνάς μια ζωή χολή”.

Μετά από όλα αυτά επομένως, το μόνο που μου έμεινε ως σκέψη και ως εντύπωση, είναι το εξής: και η κυρία Λατινοπούλου είναι μια γυναίκα όμορφη, εντυπωσιακή θα έλεγε κανείς ή, όπως χαρακτηρίζεται από τα media ” Η ωραία του Θερμαϊκού”. Να σας πω κάτι όμως; Ευγνωμονώ τα γονίδιά μου και τη ζωή την ίδια που δεν γεννήθηκα όμορφη σαν την εν λόγω κυρία, αλλά με αρκετή ενσυναίσθηση ώστε να βλέπω πέρα από τη μύτη μου και να βουτάω τη γλώσσα μου στο μυαλό μου πριν ανοίξω το στόμα μου. Σε έναν κόσμο με πολλές σαν την Λατινοπούλου, ευχή μου και κατάρα μου είναι να μην γίνετε οι ωραίες και οι ωραίοι του Θερμαϊκού, αλλά άνθρωποι ελεύθεροι. 

Πηγή Εξωφύλλου: www.dribbble.com 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.