TOP
toxic masculinity

Έχουν κάποιο λόγο ύπαρξης τα τοξικά Alpha Male Podcasts;

Χαζεύοντας στο Tik Tok πριν κάποιες μέρες βρέθηκε μπροστά μου ένα κλιπ από ένα “Alpha Male” Podcast, ξέρω ότι η αρχική μου σελίδα είναι περίεργη, αλλά δεν περίμενα κάτι τέτοιο. Βλέποντας το απόσπασμα αυτού του “Alpha Male” σκέφτηκα ότι αποκλείεται να σοβαρολογεί. Αλλά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι δεν ήταν αστείο, όσα ειπώθηκαν από τον δημιουργό του Podcast ήταν η πραγματική του άποψη. Αφού κράτησα τον εαυτό μου από το να κάνει εμετό, θέλησα να μάθω εάν υπάρχουν και άλλοι με τις ίδιες απόψεις και δυστυχώς ανακάλυψα πολλούς. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι μετά από εκείνη  την ημέρα η αρχική μου σελίδα έχει γεμίσει από βίντεο που χλευάζουν τέτοια βίντεο και για να είμαι ειλικρινείς, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Όλοι έχουν δικαίωμα στο να εκφράζουν την γνώμη τους ελεύθερα και ίσως να ακουστώ υπερβολική, αλλά μερικές φορές ίσως πρέπει απλά να κρατάς την γνώμη σου για τον εαυτό σου. Και πιστεύω, ότι αυτή είναι μια από τις περιπτώσεις αυτές. Βέβαια ίσως και να είναι καλό ότι ειπώνονται τέτοιες απόψεις, ώστε να δημιουργείται διάλογος γύρω από αυτές.

Σε αυτά τα Podcasts οι γυναίκες παρουσιάζονται ως άτομα χωρίς ενδιαφέροντα που ασχολούνται μόνο με την εμφάνιση τους, και εννοείται πως εάν προσέχουν την εμφάνιση τους είναι για την ανδρική προσοχή που ελπίζουν να τραβήξουν. Γιατί εννοείται πως η μόδα, η δημιουργία περιεχομένου στα social media, η παρακολούθηση σειρών, ταινιών, τα ταξίδια, το διάβασμα βιβλίων ή ό,τι  ευχαριστεί μια γυναίκα δεν είναι αρκετά ενδιαφέρον για αυτούς τους άνδρες, ώστε να θεωρηθεί χόμπι. Γιατί εάν μια γυναίκα δεν μαγειρεύει και δεν παρακολουθεί αθλητικές εκπομπές έχει πραγματικά ζωή; Απ’ ότι φαίνεται κορίτσια δεν έχουμε. Γιατί αυτοί οι άνδρες μπορούν να κρίνουν την ζωή μιας γυναίκας σωστά; Έχουν ζήσει την πίεση της κοινωνίας για επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα και την δημιουργία οικογένειας. Ξέρουν πως είναι να κρίνεσαι επειδή δεν έχεις το “τέλειο” σώμα. Γνωρίζουν πως είναι να φοβάσαι να περπατήσεις μόνη σου το βράδυ… Όχι δεν γνωρίζουν και μέχρι να ενημερωθούν για το πως είναι να είσαι γυναίκα την σημερινή εποχή, δεν μπορούν να μιλούν για αυτήν.

 

 

 

Τι βλέπω λοιπόν σε αυτούς τους άνδρες;

Βλέπω άνδρες που δεν είχαν ποτέ μια συζήτηση με γυναίκες που δεν ήθελαν να βγουν ή απλά να κοιμηθούν μαζί, ίσως ούτε καν με τη μητέρα τους. Εάν τους ρωτήσεις πληροφορίες για τη μητέρα τους, πιθανά να αναφέρουν το επάγγελμα της, εάν τους ρωτήσεις ποια είναι τα ενδιαφέροντα της θα σου απαντήσουν να μαγειρεύει και να φροντίζει την οικογένεια της.

Αυτά τα Podcasts συνήθως αποτελούνται από δύο άντρες. Στα οποία ο ένας προβάλλει απόψεις όπως τις προαναφερόμενες και ο άλλος απλά συμφωνεί.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί και το ότι παίρνουν θέση και πάνω στο “πόσο άνδρας” είναι κάποιος. Είσαι πραγματικός άνδρας εάν δεν παρακολουθείς ποδόσφαιρο; Είσαι πραγματικός άνδρας εάν δεν απαγορεύεις στην σύντροφο σου να έχει λογαριασμό στο Instagram ή να φοράει φούστα όταν δεν είναι μαζί σου; Είσαι πραγματικός άνδρας εάν θες να φοράς γυναικεία ρούχα; Είσαι πραγματικός άνδρας εάν δεν θες να είσαι το “ανώτερο” φύλο, και πιστεύεις στην φυλετική ισότητα; Είσαι πραγματικός αν δεν θες να πας γυμναστήριο; Σύμφωνα με αυτά τα Podcasts όχι.

Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των Podcasts;

Να συμβουλέψουν τους νέους άντρες για τις τωρινές ή μελλοντικές σχέσεις τους. Γιατί βέβαια και πρέπει όλοι οι άντρες να πιστεύουν, ότι εάν μια γυναίκα ανεβάζει πολλές φωτογραφίες στα Social Media το κάνει για την ανδρική προσοχή, φωτογραφίες με μαγιό, σημαίνει ότι σε απατάει και το να μην ξέρει να μαγειρεύει αποτελεί αιτία χωρισμού.

 

 

Ποιες είναι όμως οι αιτίες αυτού του φαινομένου;

Θα μπορούσαμε να χρεώσουμε την ύπαρξη αυτών των ιδεών στην έλλειψη παιδείας, στον μισογυνισμό ή απλά στα συμπλέγματα κατωτερότητας.

Πως γίνεται όμως το 2022 να υπάρχουν άνθρωποι σε δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που εκφράζουν τέτοιες απόψεις; Και ακόμη χειρότερο να υπάρχουν άνθρωποι που τους στηρίζουν.  Είμαστε πλέον στο σημείο που ανεχόμαστε και δεχόμαστε ότι είναι φυσιολογικό, να εκφράζονται αυτές οι απόψεις; Όχι δεν είναι γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που αυτά τα κλιπς και οι εκπρόσωποι αυτών των συγκεκριμένων ιδεών αποτελούν ένα punch line στο αστείο για το διαδίκτυο. Ζώντας σε μια κοινωνία που συνεχώς μαθαίνουμε για γυναικοκτονίες, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βιασμών είναι απαράδεκτο να παρουσιάζονται αυτές οι ιδέες. Και να προωθείτε το μίσος προς τις γυναίκες, αλλά και στους άνδρες που αποφασίζουν να ζουν έξω από τον κανόνα του “παραδοσιακού” άνδρα!

Και για να απαντήσω το αρχικό μου ερώτημα, όχι! Δεν έχουν λόγο ύπαρξης. 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Σπουδάζει Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία, αλλά ζει για να βλέπει ταινίες. Αγαπά τον κινηματογράφο και την μικρή οθόνη. Κάθε στιγμή της μέρας της έχει ένα indie rock track σαν μουσική υπόκρουση, γιατί πιστεύει ότι η ζωή κυλά πολύ βαρετά χωρίς μουσική. Είναι ονειροπόλα και χάνεται στους κόσμους των βιβλίων. Το κόκκινο κραγιόν, τα μπλεγμένα ακουστικά και ο καφές στο χέρι αποτελούν την ταυτότητα της. Το όνειρο της είναι, να ζήσει την ζωή της στο έπακρο και να μην αφήσει τίποτα ανεκπλήρωτο ή απωθημένο.