TOP
person swimming underwater

Δημήτρης Μαρούλης: Ο δύτης που θα σου μάθει τα πάντα για την ελεύθερη κατάδυση

Δημήτρης Μαρούλης. Είναι 30 ετών και θα τον χαρακτήριζε κανείς σαν έναν άνθρωπο πολυμήχανο. Σώζει ζωάκια και τα δίνει για υιοθεσία, παίζει μπάσκετ κι είναι ερωτευμένος με τη θάλασσα, για την οποία θα μας μιλήσει σ’ αυτή τη συνέντευξη.

person in the sea

Ο Δημήτρης Μαρούλης ασχολείται με την ελεύθερη κατάδυση, που γι’ αυτόν είναι άθλημα. Μας αναλύει τη σχέση της ελεύθερης κατάδυσης με το ψαροντούφεκο, καθώς και τους ανθρώπους που τον βοήθησαν να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ: ΠΕΣ ΜΟΥ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Δημήτρης Μαρούλης: Από τα παιδικά μου χρόνια, οι καλύτερες μνήμες μου είναι στη Νάξο. Οι άνθρωποι, οι μυρωδιές του νησιού, τα όμορφα χωριά και η θάλασσα, για την οποία θα μιλήσουμε. Η Νάξος είναι ο λόγος που αγάπησα τη θάλασσα.

Α.Μ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Δ.Μ. Είναι μια μορφή υποβρύχιας κατάδυσης χωρίς τη  χρήση αναπνευστικών συσκευών, που βασίζεται στην αναστολή της αναπνοής έως ότου εμφανιστούμε ξανά στην επιφάνεια. Βασιζόμενοι όμως στην άπνοια και στην επαφή με το νερό μπορούμε να κάνουμε και άλλα αγωνίσματα. Την δυναμική άπνοια και τη στατική άπνοια. Δυναμική  άπνοια είναι το αγώνισμα όπου ο αθλητής προσπαθεί να καλύψει τη μέγιστη οριζόντια απόσταση κρατώντας το σώμα του κάτω από την επιφάνεια του νερού με άπνοια, με ή χωρίς πτερύγια. Αυτό το αγώνισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πισίνα κολύμβησης αλλά και στη θάλασσα. Στη στατική άπνοια, ο δύτης κρατάει την ανάσα του για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μπορεί, έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του σε πισίνα ή ανοιχτή θάλασσα. Η κατηγορία της στατικής άπνοιας είναι η μοναδική στην οποία η επίδοση είναι μετρήσιμη σε χρόνο και όχι σε μήκος ή βάθος.

person in suit in the sea

person in a pool

Α.Μ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Δ.Μ. Η σχέση μου με τη θάλασσα ξεκίνησε στη παιδική μου ηλικία στη Νάξο, όπως ανέφερα και πριν. Μικρός σε ηλικία, δημοτικό – γυμνάσιο, όταν έβλεπα τη θάλασσα μελαγχολούσα γιατί δεν μπορούσα να μπω μέσα της να δω τι βρίσκεται κάτω από την επιφάνειά της, στο βυθό. Έτσι άρχισα να ζητάω μάσκα και πέδιλα για τα καλοκαιρινά μπάνια στον Άγιο Γεώργιο. Δεν γίνεται να ξεχάσω το πρώτο μακροβούτι που έκανα και πέρασα κάτω από τα πόδια του πατέρα μου! Ένιωσα ότι θέλω να το κάνω συνέχεια και για περισσότερη ώρα, αν και πονούσαν τα αυτιά μου. Από τότε, κάθε φορά που έβλεπα θάλασσα το μόνο που με ένοιαζε ήταν να πάρω μια βαθιά ανάσα και να βουτήξω μέσα της. Το πράγμα σοβάρεψε στο λύκειο, οπότε και πήρα την πρώτη στολή, βαρίδια και μακριά πέδιλα. Η ανάσα μου πλέον δεν έφτανε και τα αυτιά μου πονούσαν αρκετά, οπότε έπρεπε να βρω μια λύση. Μετά από χρόνια και μια ικανοποιητική τριβή με τη θάλασσα, έκανα το πρώτο σχολείο  ελεύθερης κατάδυσης. Το συναίσθημά μου για τη θάλασσα, λοιπόν, πήρε τη μορφή της ελεύθερης κατάδυσης. Σε βάθος χρόνου, φυσικό και επόμενο, να ασχοληθώ και με το ψαροντούφεκο.

Α.Μ. ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΤΑΔΥΣΗ; ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΧΟΜΠΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ;

Δ.Μ. Ο εξοπλισμός του ελεύθερου δύτη αποτελείται από μάσκα, αναπνευστήρα, στολή, βάρη και πέδιλα. Εξίσου σημαντική είναι η σωστή εκπαίδευση και καθοδήγηση. Ο κόσμος πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση του. Εγώ δε μπορώ να το δω ως χόμπι αλλά ως άθλημα. Επάγγελμα σίγουρα όχι. Υπάρχουν άνθρωποι που το κάνουν ως χόμπι, όπως και το ψαροντούφεκο.

people in black and white in a pool

Α.Μ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΟΥ; 

Δ.Μ. Όταν έδειξα ενδιαφέρον για την αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση, με γνώρισε ένας αθλητής σε κάποια άτομα της AIDA. Από εκεί γνώρισα τον πρώτο μου προπονητή, Άρη Μούκα, που με κατέβασε στους πρώτους αγώνες δυναμικής άπνοιας. Μετά έκανα πορεία μόνος μου, σεμινάρια στο εξωτερικό, πολλές ερωτήσεις και απαντήσεις από αθλητές στο εξωτερικό. Τη συνέχεια της αθλητικής μου πορείας όμως, μετά από αρκετή σκέψη θα την συνεχίσω με τον Δημήτρη Κούμουλο της ομάδας Οne Breath Freediving. Ασχολούμαι και με το ψαροντούφεκο. Μετά από αρκετές επαφές στον χώρο, που έφεραν απογοητεύσεις όχι για τα προϊόντα αλλά στις συμπεριφορές, έχω ξεχωρίσει τον Στέφανο Τσαγγαρούλια της Deep Carbon. Τα τελευταία χρόνια μου έχει λύσει πολλές απορίες, δεν αγχώνομαι για τη ποιότητα και αποδοτικότητα  των προϊόντων, οπότε θα συνεχίσω να τον εμπιστεύομαι. Φυσικά να ευχαριστήσω το ζευγάρι μου στο ψαροντούφεκο, Ηλία Αγρηγιάννη. Ψαρεύουμε μαζί τα τελευταία 8 χρόνια, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

person in a store

a smiling person

Α.Μ. ΠΟΙΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ;

Δ.Μ. Όλοι οι αθλητές είναι αξιοθαύμαστοι, δίνουν όλη τους τη ψυχή. Έχω μιλήσει όμως με δυο αθλητές, οπότε μπορώ να έχω και προσωπική άποψη για αυτούς. Ο ένας είναι ο Goran Colak με καταγωγή τη Κροατία και ο άλλος είναι ο Έλληνας Χρήστος Καρέλος, όπου στη τελευταία του αγωνιστική εμφάνιση έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα 114 μέτρα βάθος με μονοπέδιλο.

people hugging

Ο Δημήτρης Μαρούλης βρίσκεται στο Facebook, στο Instagram κι αν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ελεύθερη κατάδυση κάνε add τον Δημήτρη στο δεύτερο προφίλ του που δίνει διάφορες συμβουλές σχετικά με το αγαπημένο του άθλημα.

Το Cosmogony σε ευχαριστεί και βάζει στο bucket list του να ξεκινήσει ελεύθερη κατάδυση μετά την καραντίνα!
Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
2
+1
5
+1
1
+1
1
+1
0
+1
0
+1
1

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Όποιον ρωτήσεις για την Αγγελική θα σου πει μία λέξη: τρελή. Στη βάφτιση της έριξαν κερκυραϊκό, κρητικό και μανιάτικο λάδι κι απορείς με το χαρακτηρισμό; Την πήρες την απάντησή σου. Ισορροπώντας μεταξύ σοβαρότητας και παράνοιας, τελείωσε Δημοσιογραφία στο Πάντειο κι επειδή το ένα πτυχίο είναι pass, τελείωσε και Digital & Social Media στον Ant1 MediaLab. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να διαβάζει βιβλία, να βλέπει σειρές και ταινίες, ν’ ακούει μουσική, να κάνει γυμναστική (χαχαχα) κι αν δεν το κάνει αυτό, ψάξτην στην κουζίνα γιατί θα ψαχουλεύει να βρει να φάει γλυκό. Προορισμός των ονείρων της η Νέα Υόρκη ελπίζοντας να πάει η τρέλα της μέχρι εκεί σύντομα.