TOP

Χειμερινό ηλιοστάσιο : Γιορτάζουμε την πρώτη μέρα του χειμώνα

Χειμώνα ψάχναμε και χειμώνα δε βρίσκαμε, αλλά σήμερα η Google τιμά με ένα doodle το χειμερινό ηλιοστάσιο και μας εύχεται κι επίσημα «καλό χειμώνα». 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο, σηματοδοτώντας επίσημα την έναρξη του φετινού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Τι είναι το χειμερινό ηλιοστάσιο

Πρόκειται για τη μικρότερη σε διάρκεια ημέρα και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αντιθέτως, στο νότιο ημισφαίριο βρίσκεται σε άκρως καλοκαιρινή διάθεση, μια και η διάρκεια της ημέρας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. 

Για όσους αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι το ηλιοστάσιο, πρόκειται για τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος πιο κοντά ή πιο μακριά από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται με τη σειρά του στο ψηλότερο ή χαμηλότερο σημείο του ουρανού. 

Οι ημερομηνίες

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν έχει σταθερή ημερομηνία πάντα και κυμαίνεται συνήθως μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου. Οι ημερολογιακές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Ωστόσο, φέτος η έναρξη του χειμώνα σημειώνεται σήμερα 21 Δεκεμβρίου, με τη νύχτα να «χτυπάει κόκκινο», με διάρκεια 14 ωρών και 29 λεπτών. 

Γιορτή της γέννησης του Ήλιου

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει πια στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά λίγο νωρίτερα, επειδή έχει αντικατασταθεί το παλαιότερο Ιουλιανό Ημερολόγιο, που είχε εισάγει ο Ιούλιος Καίσαρ από το 44 π.Χ. και το οποίο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ’ εισήγαγε ένα νέο ημερολόγιο, που πήρε το όνομά του (Γρηγοριανό) και το οποίο χάνει μόνο μία ημέρα στα 4.000 χρόνια.

Ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός και σχεδόν όλοι οι αρχαίοι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του διάφορες γιορτές, από τους Σκανδιναβούς και Ιρανούς έως τους Μάγια και τους Ίνκας. Σχεδόν παντού, οι μεγαλύτερες γιορτές γίνονταν κατά την εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, που εθεωρείτο η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, που σηματοδοτούσε και την έναρξη του νέου έτους. Προϊστορικά μνημεία όπως το Στόουνχεντζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι σχετίζονταν με την καταγραφή των κινήσεων του Ήλιου στον ουρανό.

Κεντρική σημασία για τους Ρωμαίους είχε η γιορτή του «αήττητου Ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, όταν εορταζόταν ότι ο Ήλιος άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό και έτσι να μεγαλώνουν οι ημέρες. Οι πρώτοι χριστιανοί στη Ρώμη, που κατέφευγαν κρυφά στις κατακόμβες τους, αποφάσισαν να γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού την ίδια ημερομηνία, στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ασχολούνταν με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Εξωφύλλου: Google

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.

Post a Comment