
Benched: Ένα παγκάκι κοινωνικής αποστασιοποίησης
Όσο περνάει ο καιρός, πλησιάζουμε στην “επέτειο γνωριμίας” μας με τον κορονοϊό, η οποία, φυσικά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο μας έχει συμβεί. Καραντίνα, μάσκες, sms στο 13033, απαγόρευση κυκλοφορίας και πολλά άλλα πράγματα έχουν εισβάλλει βίαια, θα μπορούσε να πει κανείς, στην καθημερινότητά μας. Και ενώ πιστεύαμε και ελπίζαμε ότι όλο αυτό θα λήξει σύντομα, τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έρχονται να μας διαψεύσουν.
Βέβαια, μπορεί να είμαστε αναγκασμένοι να τηρούμε τα μέτρα και να διατηρούμε αποστάσεις ασφαλείας αποτρέποντας τη μετάδοση του κορονοϊού, αλλά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι δεν αποστασιοποιούμαστε ως άνθρωποι από τον πλησίον μας. Ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, το στούντιο ντιζάιν Studio 212 Fahrenheit με έδρα το Χρόνινγκεν της Ολλανδίας, δημιούργησε το παγκάκι “Benched”.
Τι είναι το “Benched”
Το μήκος του είναι δυόμισι μέτρα και το μεσαίο τμήμα -ακριβώς ενάμισι μέτρο- είναι κατασκευασμένο από στιλβωμένο ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτό το τμήμα είναι αόρατο καθώς λειτουργεί ως καθρέφτης.
Μόνον η δεξιά και αριστερή άκρη του πάγκου είναι ορατές για να δεχθούν όσους θέλουν να ξαποστάσουν ή να χαλαρώσουν. Η αντανάκλαση του μεσαίου τμήματος επιβάλλει μια φυσική απόσταση, αλλά την ίδια στιγμή κάνει αόρατη αυτή την απόσταση.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το παγκάκι μπορεί να το δει κανείς ως συμβολική και ποιητική αναπαράσταση των καιρών μας, καθώς ζούμε σε μια “κοινωνία ενάμισι μέτρου” λόγω της πανδημίας Covid-19. Επιτρέπει συναντήσεις με φίλους, με μέλη της ευρύτερης οικογένειάς μας, αλλά και με αγνώστους που θα κάτσουν στο ίδιο παγκάκι με εμάς. Εξασφαλίζει ότι ακόμη και σήμερα μπορούμε να συναντήσουμε κάποιον άλλο, ακόμη και από απόσταση…
Ας ευχηθούμε ο νέος χρόνος να σημάνει το τέλος και να μας λυτρώσει από αυτήν την πανδημία. Να επανέλθουμε σύντομα στην απλή και φυσιολογική καθημερινότητά μας, χωρίς τα “φίμωτρα” που μας έχουν επιβάλλει και χωρίς να δίνουμε αναφορά στέλνοντας μήνυμα για να μετακινηθούμε “ελεύθερα”.
Διαβάστε επίσης: ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ: Η ΝΕΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ