TOP

All I want for Christmas is…..

Είναι αυτή η εποχή του χρόνου που τα παιδιά σε όλο τον κόσμο πιάνουν χαρτί και μολύβι για να γράψουν στον άγιο Βασίλη τι δώρο θα ήθελαν να βρουν κάτω από το δέντρο τους, μόλις ξυπνήσουν το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Από παιχνίδια και ποδήλατα, μέχρι και πιο προσωπικές επιθυμίες,ο άγιος Βασίλης είναι εκεί για να πραγματοποιήσει όλες τις ευχές. Νομίζω πως όλοι σαν παιδιά έχουμε αυτή την εικόνα στο μυαλό μας: Λιχουδιές και ένα ποτήρι γάλα δίπλα στον τζάκι για τον Άι Βασίλη κι εμείς να μένουμε ξύπνιοι όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε, ώστε να ακούσουμε τους ταράνδους στη στέγη κι εκείνον να κατεβαίνει την καμινάδα. Κι εκείνο το συναίσθημα τις απόλυτης ευτυχίας όταν το επόμενο πρωί αντικρίζαμε ένα πακέτο κάτω από το δέντρο και το χαρτί περιτυλίγματος να γίνεται κομφετί στον αέρα, καθώς εμείς ανοίγουμε το δώρο όλο λαχτάρα. Τότε,τα Χριστούγεννα για εμάς ήταν η εποχή της μαγείας και των θαυμάτων, η εποχή που όλα μπορούν να συμβούν, η εποχή που ξέραμε πως κάποιος ήταν εκεί για να πραγματοποιήσει τις ευχές μας.

Και τα χρόνια περνάνε και κάποια στιγμή όμως έρχεται και η απομυθοποίηση: Κάποιες φορές σαν φυσική απόρροια του περάσματος του χρόνου, λόγω ηλικίας ή επειδή ξαφνικά ανακαλύπτουμε κατα λάθος το δώρο μας στο πορτ μπαγκάζ του μπαμπά και εκεί καταλαβαίνουμε πως κάποιο λάθος έχει γίνει. Έρχεται κάποια στιγμή που τα Χριστούγεννα χάνουν την μαγεία και τη λάμψη τους, γίνονται λίγο άχρωμα. Και η αλήθεια είναι πως και η εποχή που διανύουμε, με όλες τις δυσκολίες της και τα εμπόδια, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια στο να πιστέψουμε σε αυτή τη μαγεία. Ο κόσμος γύρω μας έχει αλλάξει, ο τρόπος σκέψης μας έχει αλλάξει, εμείς οι ίδιοι έχουμε αλλάξει και έχουμε προσγειωθεί σε μια πραγματικότητα σκληρή. Πόσες φορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας γράμματα παιδιών προς τον Άι Βασίλη που δεν ζητούν κάποιο υλικό αγαθό, αλλά ελπίζουν στο να γίνει κάποιο μέλος της οικογένειας τους καλά, ζητούν λίγο χρόνο ακόμη με τη μαμά τους που “είναι πια στον ουρανό”, ζητούν χρήματα για τον μπαμπά που έχασε τη δουλειά του και συνεχώς στεναχωριέται…Και τα ζητούν όλα αυτά από τον Άγιο Βασίλη, διότι για εκείνα δεν είναι ο τροφαντός κυριούλης της Κόκα Κόλα, αλλά η ενσάρκωση ενός θαύματος, ενός θαύματος που έχουν ανάγκη να συμβεί.

Dear-Santa-You-can-skip-me

“Dear Santa.I hope you understand you can skip me,because the kids at the coast need more than me.Say hi to the elfs and give the reindeer some carrots for me”

Παρ’όλα αυτά όμως, τα Χριστούγεννα εξακολουθούν να  είναι η εποχή που ξυπνάει το παιδί μέσα μας, όλη αυτή την αθώα και παιχνιδιάρικη διάθεση που μπορεί να κρύβουμε όλον τον υπόλοιπο χρόνο, είναι η εποχή της αγάπης και του “μοιράζομαι”. Είναι το τέλος του έτους, ένα έτος του οποίου η αυλαία θέλουμε να πέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συχνά πιάνω τον αυτό μου να αναλογίζεται τι θα έγραφα στον Άι Βασίλη, αν ήξερα ότι τη νύχτα της παραμονής θα είχα μια ευχή ή αν ο στρουμπουλός άγιος με το εκκωφαντικό γέλιο πράγματι υπήρχε και μπορούσε να μου χαρίσει αυτό που του ζητούσα. Και τότε είναι που συνειδητοποιώ πως όσο μεγαλώνουμε -διότι ναι, ladies and gents, μεγαλώνουμε – η wishlist των Χριστουγέννων συρρικνώνεται και γίνεται πιο ιδιαίτερη. Τα υλικά αγαθά αντικαθίστανται από επιθυμίες πιο γενικές, πιο αφηρημένες: Υγεία, ψυχική ηρεμία, την ανεμελιά μας πίσω… ό,τι έχει ανάγκη ο καθένας. Και η σύνθεση των ευχών με κάνει να εύχομαι πραγματικά να υπήρχε ο Άγιος Βασίλης. Όχι απαραίτητα για να ικανοποιήσει τις δικές μου ευχές, αλλά σε έναν κόσμο, που όσο πάει χάνει την ελπίδα και την μαγεία των Χριστουγέννων, ένα θαύμα ίσως θα έκανε τη διαφορά. Κάποιες φορές πάλι σκέφτομαι πως θαύματα γύρω μας συντελούνται κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Πράξεις καλοσύνης, ανιδιοτέλειας και το μεγαλύτερο θαύμα απ’όλα: Αυτό της αγάπης. Σκέφτομαι πως, όπως κάποτε οι γονείς μας έπαιζαν τον ρόλο του Άγιου Βασίλη για εμάς ,ίσως κι εμείς πλέον θα μπορούσαμε να παίξουμε αυτόν τον ρόλο για κάποιον άλλον, ακόμη και για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Φέτος ,λοιπόν, θα άξιζε να κάνετε έναν κόπο και να γράψετε ένα γράμμα, κι ας μην είναι απαραίτητα προς τον Άγιο Βασίλη, αλλά προς το δικό σας προσωπικό “θαύμα”: Μια συγγνώμη, ένα ευχαριστώ, ένα “σ’αγαπώ”. Όλοι χρωστάμε από ένα σε κάποιον. Γράψτε και σκεφτείτε τι πραγματικά επιθυμείτε, ποια είναι η μεγαλύτερη και πιο βαθιά σας επιθυμία. Και ακόμη κι αν ο “άγιος” δεν σας κάνει το χατίρι, ας μην ξεχνάμε πως η ευτυχία είναι συχνά προσωπική υπόθεση και πως όλοι, μα όλοι, κρύβουμε μέσα μας κι από έναν Άγιο Βασίλη. Ένα θαύμα.

Καλή Χρονιά λοιπόν, με μια πολύ προσωπική ευχή “Μακάρι η καρδιά σας να είναι πάντα γεμάτη χαρά, όπως είναι τα Χριστούγεννα”.

th (1)

Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: familyvacationcritic.com

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Οδοντίατρος σε αυτή τη ζωή, εξερευνήτρια σε όλες τις άλλες. Πως να εξηγηθεί αλλιώς το ανήσυχο της πνεύμα και η τρέλα για ταξίδια και τη θάλασσα; Λατρεύει τα βιβλία, τη μουσική, το μωβ χρώμα και θεωρεί το να της μιλάς πριν πιει καφέ το πρωί κακούργημα. Κατά τα αλλά πεθαίνει για συζητήσεις: για όσα λέγονται, αλλά κυρίως για όσα δεν λέγονται. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν το πολύ και καλό φαγητό. Πιστεύει στο κάρμα..και στο ότι η σοκολάτα είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα. Αν κάτι θέλει να πετύχει στη ζωή της, είναι να χαρίζει και να φτιάχνει χαμόγελα και να μην μεγαλώσει ποτέ, έχοντας την πεποίθηση οτι το γράμμα της για το Hogwarts απλώς έχει λίγο καθυστερήσει.

Post a Comment