TOP
leksi-2020-typewritter

Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2020

Αν σας ζητούσαν να βρείτε μια λέξη για το 2020, ποια θα ήταν αυτή; Αναμφισβήτητα, το λεξιλόγιο μας φέτος εμπλουτίστηκε με νέες λέξεις που δε χρησιμοποιούσαμε στην καθημερινότητά μας πριν την πανδημία. Ήταν φυσικό κι επόμενο λοιπόν, η λέξη της χρονιάς να είναι στενά συνδεδεμένη με τον κορονοϊό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το βρετανικό λεξικό Collins έδωσε στη δημοσιότητα τη «χρυσή» δεκάδα με τις λέξεις που χρησιμοποιήσαμε περισσότερο το 2020.

Δικαιωματικά, η λέξη της χρονιάς για το 2020 είναι… το «lockdown». Ναι δεν πρόκειται για κάποια αναπάντεχη έκπληξη. Η λέξη που όλοι σιχαθήκαμε τη φετινή χρονιά κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή της λίστας. Και για όσους δε το έχουν εμπεδώσει ακόμη, πρόκειται για το οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων, το μέτρο που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, όπως και στην Ελλάδα, η οποία αυτόν τον καιρό διανύει το δεύτερο lockdown για φέτος. 

lockdown-home-girl-mask

Πάμε όμως να δούμε ποιες λέξεις συμπλήρωσαν τις υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας; Σχετίζονται όλες με την πανδημία του κορονοϊού;

  • Coronavirus: Ναι, ναι, ο κορονοϊός φυσικά και δε θα έλειπε από τη λίστα. Ο φονικός ιός που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη, είναι χωρίς αμφιβολία μια λέξη που μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο μας.
  • Furlough: Πρόκειται για την ειδική άδεια σκοπού ή αναστολή εργασίας όπως τη ξέρουμε εδώ στην Ελλάδα. Ένας όρος που ακούσαμε αρκετές φορές στα διαγγέλματα του πρωθυπουργού ή στις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου.
  • Self-isolate: Η αυτοαπομόνωση ή κοινώς καραντίνα όπως όλοι τη γνωρίζουμε πλέον. 
  • Social distancing: Κοινωνική αποστασιοποίηση.
  • Key worker: Οι εργαζόμενοι σε θέσεις που θεωρούνται καίριες για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας (π.χ. γιατροί, νοσοκόμοι, δάσκαλοι κτλ.).
  • BLM: Μια συντομογραφία για το κίνημα «Black Lives Matter». Το κίνημα που ξεκίνησε με αφορμή τον τραγικό θάνατο του George Floyde, όταν ένας αστυνομικός γονάτισε επάνω στο λαιμό του για σχεδόν 9 λεπτά μέχρι που ο πρώτος ξεψύχησε. 
  • Megxit: Προέρχεται από τη λέξη «Meghan» και το «exit» και συνοψίζει την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ να αποχωρήσουν από τη βασιλική οικογένεια και τα καθήκοντά τους.
  • Mukbang: Ένα βίντεο ή ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, στην οποία κάποιος τρώει μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μεγάλες ποσότητες φαγητού, ενώ μιλάει με αυτούς που τον παρακολουθούν online.
  • TikToker: Όλοι αναγνωρίζουμε τη θραύση που έχει κάνει η εφαρμογή του Tik Tok στα social media. Άτομα κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά του πλανήτη φτιάχνουν δημιουργικά βιντεάκια που μοιράζονται με άλλους χρήστες στο Tik Tok.

lockdown-closed

Το γεγονός ότι οι περισσότερες λέξεις στη λίστα είναι στενά συνδεδεμένες με την πανδημία, δε μας προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη. Μάλιστα, οι λεξικογράφοι του Collins αιτιολογούν την επιλογή της λέξης «lockdown» για την πρωτιά, τονίζοντας ότι κατέγραψαν μια αύξηση της τάξης του 6.000% στη χρήση της το 2020. 

«Η γλώσσα είναι μια αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας και το 2020 κυριαρχείται από την παγκόσμια πανδημία», εξηγεί η Helen Newstead, σύμβουλος περιεχομένου γλώσσας Collins. «Επιλέξαμε το lockdown ως λέξη της χρονιάς, διότι περιλαμβάνει την κοινή εμπειρία δισεκατομμυρίων ανθρώπων που χρειάστηκε να περιορίσουν την καθημερινή τους ζωή, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο ιός. Το lockdown έχει επηρεάσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, που διαβάζουμε, που ψωνίζουμε και κοινωνικοποιούμαστε. Την ώρα που πολλές χώρες εισέρχονται σε ένα δεύτερο lockdown, δεν είναι μια λέξη για να γιορτάσουμε, αλλά ίσως αυτή που συνοψίζει το έτος για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου», αναφέρει η εκπρόσωπος του λεξικού.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
1
+1
2
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Τριγυρνάει στους δρόμους της πόλης προσπαθώντας να ξεκλειδώσει τις συμπεριφορές των ανθρώπων και να μάθει τις ιστορίες τους. Ως δημοσιογράφος βλέπεις, δε διστάζει να γράψει για αυτά ή ακόμη και να τα φωτογραφίσει. Εξερευνεί στέκια και μυστικές γωνιές της Αθήνας. Αδημονεί για τις καλοκαιρινές συναυλίες, εκεί που ο κόσμος είναι ελεύθερος και μυρίζει αγάπη παντού. Θέλει να μάθει κιθάρα για να τραγουδάει μαζί με τους φίλους της κάτω από τα αστέρια. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη ταξίδια και κυνηγάει στιγμές ανεμελιάς και ξεγνοιασιάς.