TOP

Αφιέρωμα του CNN: Δέκα πράγματα που κάνουν οι Ελληνες καλύτερα απ’ όλους

Σύμφωνα με το παγκοσμίως γνωστό αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, CNN, η χώρα μας ξεχωρίζει για δέκα συγκεκριμένα πράγματα. Παρόλο που η πανδημία έχει πλήξει τον τουρισμό εντούτοις αφιερώματα σαν και αυτό θα μπορούσαν να διατηρήσουν υψηλά την φήμη της χώρας μας, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να φέρει περισσότερους τουρίστες εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Στο εν λόγω αφιέρωμα, το CNN υπενθυμίζει σε όλους τους υποψήφιους επισκέπτες όλα εκείνα που κάνουν την Ελλάδα να υπερέχει ξεκάθαρα.

Και ποιά είναι αυτά; Για να δούμε…

Ευχές:  Η ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει λέξεις και έννοιες που παραμένουν χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε άλλες γλώσσες, έτσι θεωρείται ιδιαίτερα πλούσια, δανείζοντας χιλιάδες λέξεις στις υπόλοιπες. Και στις ευχές λοιπόν που ανταλλάσσουν οι Έλληνες υπερέχουν ξεκάθαρα. Καθώς για όλες τις περιστάσεις έχουν βρει τις κατάλληλες εκφράσεις και μάλιστα εξατομικευμένες ευχές ώστε να τις εκφράσουν σε ανάλογες περιστάσεις, πχ. στους γάμους λέμε “Να ζήσετε”, “Βίον ανθόσπαρτον”, στους ανύπαντρους λέμε “Και στα δικά σας”, στους κουμπάρους “Πάντα άξιοι”. Σε ό,τι έχει να κάνει με εκπαίδευση ή καινούρια εργασία, ευχόμαστε “Καλή πρόοδο”. Σε όσους γιορτάζουν ή έχουν γενέθλια “Πολύχρονος”, “Να τα εκατοστήσεις”. Στις εγκυμονούσες ευχόμαστε “Καλή λευτεριά” ή “Με έναν πόνο”. Για όσους αγοράζουν κάτι καινούριο “Καλορίζικο” και αν αυτό είναι αυτοκίνητο “Καλοτάξιδο”. Ακόμη και για τον θάνατο, έχουμε ευχή “Καλό Παράδεισο”.

Ιστιοπλοΐα:  Για όσους λατρεύουν το υγρό στοιχείο δεν έχουν παρά να συμφωνήσουν πως η Ελλάδα προσφέρει την ασύγκριτη αυτή απόλαυση με την ιστιοπλοΐα. Με αμέτρητα νησιά, υπέροχους κολπίσκους,  ξεχωριστές αποχρώσεις του γαλάζιου, η Ελλάδα θεωρείται ως το πιο γοητευτικό σκηνικό για το διαδεδομένο αυτό άθλημα. Ταξιδεύοντας με σκάφος, σύμφωνα με το CNN, μπορεί κανείς να ανακαλύψει κάποια από τα πιο απόμακρα και ελκυστικά σημεία του κόσμου.

Φωνές: Κι όμως, το γεγονός πως οι Έλληνες είναι θορυβώδεις κάνει και αυτό τη διαφορά και μάλιστα αποτελεί και ένα από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, όπως τονίζει το CNN. Ο ένας απευθύνεται στον άλλον σε υψηλούς τόνους. Ενώ συνομιλούν φιλικά, κάποιος που δεν γνωρίζει καλά το στυλ που μιλούν οι Έλληνες, μπορεί να θεωρήσει πως λογομαχούν. Λέγεται πως αυτό μπορεί να προήλθε από τους ναυτικούς που έπρεπε ο ένας να φωνάζει στον άλλον, άλλοι λένε πως είναι ίσως μια παρεξηγημένη επίδειξη ανδρισμού. Βέβαια κανείς ακόμη δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει γιατί συνήθως υπερτερούν οι γυναικείες φωνές.

Η συνήθεια του κρύου καφέ: Αν και ο γνωστός, εδώ στην Ελλάδα, φραπέ θεωρείται ξεπερασμένος, εντούτοις οι τουρίστες δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε αυτόν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Για αυτούς ο φραπέ είναι το παραδοσιακό ρόφημα και μάλιστα χαίρει άκρας εκτίμησης όπως και στο επίπεδο του φαγητού ο μουσακάς.

mikri-patrida_frappe_gallery1_f85ce5a6f2cfec92edda3bd94b99592a

Κόλλημα με το παρελθόν: Οι ξένοι μας θεωρούν προσκολλημένους στο παρελθόν. Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει πως οι Έλληνες διδάσκονται αρχαία ιστορία, βυζαντινή και όλες γενικά τις ιστορικές περιόδους. Έτσι, λοιπόν οι Έλληνες από πολύ νωρίς διαμορφώνουν την εικόνα μιας χώρας με λαμπρό ιστορικό παρελθόν.

Κάπνισμα: Το CNN αναφέρεται στην προτίμηση που δείχνουν οι Έλληνες στο τσιγάρο σε ποσοστό 37% ως το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανώς στο εξωτερικό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο καθολικός αντικαπνιστικός νόμος, πως έχει γίνει αισθητή μείωση των καπνιστών στην χώρα και πλέον η Ελλάδα συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Το Ελληνικό Πάσχα: Το αφιέρωμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στα έθιμα του Πάσχα, στη σημασία που τους δίνουμε καθώς και τη μοναδικότητά τους. Κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας έχει τη σημασία της, η διατροφή που ακολουθείται κατά τη διάρκεια και οι εκκλησιαστικές λειτουργίες την εβδομάδα αυτή. Τονίζεται επίσης ο ενθουσιασμός του Μεγάλου Σαββάτου καθώς και το γλέντι την Κυριακή του Πάσχα που για τους τουρίστες είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και φυσικά δε θα μπορούσε το αφιέρωμα να μην έχει συμπεριλάβει και την “mageiritsa”.

Φιλοξενία ή αλλιώς η τέχνη να σε κάνουν να νιώθεις ευπρόσδεκτος: Στην Αρχαία Ελλάδα, η φιλοξενία θεωρείτο πράξη αρετής. Ο Ξένιος Δίας και η Αθηνά η Ξενία ήταν οι Θεοί των ξένων. Υπήρχε πάντα θεία απαίτηση για την περιποίηση των ξένων και θεωρείτο αμάρτημα η αγνόησή τους. Ακόμη και σήμερα όμως, η φιλοξενία παραμένει εθνικό χαρακτηριστικό και θεωρείται προτέρημα των Ελλήνων. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία και στο κέρασμα.

b179dab4d149642e254282f23783ec71

Σπουδές στο εξωτερικό: Κι εκεί διαπρέπουμε ως χώρα, καθώς περισσότεροι από 38.000 Έλληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σε επιστημονικά πεδία, διαγράφουν λαμπρή καριέρα και επιλέγουν να μην επιστρέψουν στη μητέρα πατρίδα.

Καλό φαγητό: Η γνωστή σε όλους Μεσογειακή Διατροφή, με τα φρέσκα λαχανικά, φρούτα και όσπρια αλλά και η ντόπια κουζίνα κάθε περιοχής φαίνεται πως κατατάσσουν την ελληνική κουζίνα σε ιδιαίτερα υψηλή θέση. Τζατζίκι, μουσακάς, χωριάτικη και έπεται γαστρονομική συνέχεια….

Πηγή Εξωφύλλου: Pexels 

Πως σου φάνηκε το άρθρο;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ακολούθησε το Cosmogony στο Instagram

Καθηγήτρια Γαλλικών (Bonjour, Madame!) και ιδιωτική υπάλληλος (όνομα εταιρείας δε λέμε, μην είμαστε περίεργοι...), ευγενική, αυστηρή (εκεί που πρέπει), με πολλή φαντασία, ενθουσιώδης, με ιδιαίτερη αντιπάθεια στη ρουτίνα και με μεγάλη αδυναμία στα σκυλιά. Στον ελεύθερό μου χρόνο διαβάζω βιβλία (μυθιστορήματα, ψυχολογίας, προσωπικής ανάπτυξης κ.α.). Όνειρό μου; Ένα ταξίδι στο Μεξικό με εισιτήριο άνευ επιστροφής! Μία έκφραση που με χαρακτηρίζει; "Ποτέ μη λες ποτέ!", Οπότε Vamos Cosmogony!

Post a Comment